Er din virksomhed parat til integration?

DEBAT: Danmark er et af de mest uvenlige lande på integrationsområdet. LO vil kickstarte integration, skriver Jamilla Jaffer.

Af Jamilla Jaffer
integrationskonsulent og folketingskandidat (NA)

Ny stor undersøgelse dumper Danmarks integrationsindsats med et brag. Danmark er et af de mest uvenlige lande, når det gælder retten til familiesammenføring, adgang til statsborgerskab og ikke mindst adgangen til arbejdsmarkedet. Det fastslår den hidtil største uvildige undersøgelse af indvandreres forhold fra tredjeverdenslande. Undersøgelsen, som er koordineret af organisationen British Council og medfinansieret af EU-Kommissionen, placerer Danmark på en 21. plads ud af 28 lande. Mens lande som Norge, Sverige og Finland alle ligger i top 10.

På trods af, at Integrationsloven søger at sikre integration gennem lige deltagelse i samfundets politiske, økonomiske, arbejdsmæssige, sociale, religiøse og kulturelle liv er det tydeligt, at det er den økonomiske integration, der dominerer regeringens politik og virksomhedernes bevidsthed.

Kodeordene er beskæftigelse og selvforsørgelse. Konjunkturen har hjulpet den økonomiske integration på vej, og arbejdsløsheden er faldende også for indvandrere og flygtninge. Men integrationen er langtfra lykkedes, hvilket ovennævnte undersøgelse med al tydelighed viser?

LO-undersøgelsen
En undersøgelse af LO-medlemmers modtagelse af indvandrere på arbejdsmarkedet fra 2004 i Århus viser, at 93 pct. af de adspurgte medlemmer, tillidsvalgte og ledere mener, at indvandrere hurtigst muligt skal ind på arbejdsmarkedet.

Så langt så godt.

Derimod melder problemerne sig i forhold til integrationen på arbejdsmarkedet. Det viser de adspurgtes holdning til sprog, danskundervisning og religion på arbejdspladsen:

  • 63 pct. er imod, at man taler eget sprog
  • 52 pct. imod danskundervisning
  • 69 pct. imod at praktisere religion
  • 50 pct. imod at bære tørklæde

Modviljen i forhold til sprog bygger på, at medarbejderne er bange for at blive bagtalt. Herved opstår der rygter, som i sidste ende kan føre til en opsplitning af arbejdspladsen. Ifølge undersøgelsen lærer indvandrere bedst dansk, hvis de "presses" til at tale det. Modviljen omkring udøvelse af religion er derimod ikke praktisk orienteret, men har karakter af en følelsesmæssig distance til den synlige religionsudøvelse.

Tallene og holdningerne viser med al tydelighed, at det halter med arbejdspladsintegrationen, og at en forståelse for mangfoldighed og etnisk ligestilling langtfra er inkorporeret i medarbejderes mentalitet og arbejdspladsers politikker. Dette kan på sigt betyde, at arbejdspladserne får svært ved at fastholde medarbejdere med etnisk minoritetsbaggrund. Heldigvis er det et problem, der kan løses, men det kræver, at man "kickstarter" en massiv holdningsændring hos både minoritets- og majoritetsmedarbejdere samt ledere.

Projekt KickStart:
Med Projekt KickStart har FVI uddannet 25 ressourcestærke rollemodeller, som sammen med FVI tager ud på virksomhederne og "KickStarter" en positiv dialog om integration og mangfoldighed. Projekt KickStart har til formål at fremme kendskabet til mangfoldighed i forhold til arbejdslivet og integration på arbejdspladsen ved at ruste den enkelte medarbejder til, på positiv vis, at tage imod kollegaer med anden etnisk baggrund. Alle 25 rollemodeller kender til denne problemstilling.

"Jeg havde en kunde, der ikke ville ekspederes af mig, fordi jeg 'lugtede og var for mørk i huden'" eller "Da jeg så spurgte, om hun havde et problem med udlændinge, svarede hun kort og godt ja!" Ovennævnte citater er desværre ikke enkeltstående scenarier. De sker hver dag og gør ondt. Citaterne er et udpluk fra Yürtseven Ulgü og Emilija Hodzic. Nu er de begge engageret som rollemodeller i FVI. Og de ser begge frem til virksomhedsbesøgene.

Emilija Hodzic brænder virkelig for opgaven. "Jeg skal ud på virksomheder og holde oplæg baseret på min egen historie. Jeg har selvfølgelig tænkt over, hvilke gode råd jeg kan give videre. Det vigtigste er, at en arbejdsgiver ikke skal dømme ansøgere på navn og udseende," siger Emilija Hodzic.

Yürtsen Ülgü tilføjer: "Som mønsterbryder brænder jeg for at fortælle, at etnisk ligestilling på arbejdspladsen er meget vigtigt... Desuden synes jeg, det er nødvendigt at holde en ordentlig omgangstone på arbejdspladsen. Racistiske jokes skal ikke blive en naturlig del af kollegaers samtale. Selvom det bare er i sjov, kan det ofte støde folk."

Vi har alle et fællesansvar for en bedre integration. I dag oplever jeg, at diskriminationen er flyttet fra indgangen til arbejdsmarkedet og ind på selve arbejdsmarkedet. Med Projekt KickStart har FVI vist vejen og taget et medansvar, men der er lang vej endnu.

Derfor...

Hvor parat er du og din virksomhed til integration?

Forrige artikel Flaskehals på arbejdsmarkedet Næste artikel Gør flygtninge og indvandrere til kvalificerede arbejdssøgende