Masser af ekstra ressourcer hos handicappede

DEBAT: Virksomhederne skal tage mere socialt ansvar ved at ansætte flere handicappede. Det er til gavn for både den enkelte handicappede, men det er også en gevinst for virksomhedernes økonomi, skriver Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd.

Af Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd

I sidste uge mødtes Kofi Annan og en række internationale ledere i Holstebro for at overvære uddelingen af en række CSR-priser på CSR-konferencen og prisuddelingsshowet CSR Award 2013.

Vinderen af People Prize til virksomheder med over 100 ansatte blev ATP. ATP blev præmieret for etableringen af projektet FASE+, hvor særligt udsatte grupper, blandt andet mennesker med psykisk sygdom, bliver oplært i en række service- og administrationsopgaver. ATP har også ansatte i fleksjob og en gruppe medarbejdere med autisme i samarbejde med specialisterne.


Gevinst på bundlinjen
Netop specialisterne har lige lavet en cost-benefit analyse af, hvad virksomhedens ansatte i gennemsnit skaber i samfundsøkonomisk værdi. Det er 87.000 kroner om året per ansat. Det er et rigt samfund, der har råd til at forbigå mennesker med handicap på arbejdsmarkedet og snyde sig selv for den gevinst.

Vi må ikke forfalde til at tro, at inklusion af mennesker med handicap er en offentlig opgave alene. Det er en samfundsopgave, som også skal løses på vores arbejdspladser. Den virksomhed, som rækker hånden ud mod et menneske med handicap, gør ikke bare den enkelte med handicap, men sig selv og hele samfundet en tjeneste. Det er ofte på arbejdspladserne, vi mødes, og hvor debatten foregår. Hvis arbejdspladserne bliver mere mangfoldige, kan det ikke kun ses på virksomhedens bundlinje. Det kan ses på hele samfundets.

Virksomhederne skal selv på banen
Det er vigtigt, at inklusionen sker med udgangspunkt i virksomhedernes egen tilgang. Inklusion skal ikke trækkes ned over hovedet på erhvervslivet, men ske, fordi alle har noget at vinde: Ved god inklusion får vi en udveksling af ideer og ydelser, som både er til gavn for virksomheden og for den enkelte med handicap.

I sidste uge viste ATP vejen frem i Holstebro. Nu håber jeg at se mange danske virksomheder tage handsken op.

Læs mere på http://csrfonden.dk/

Forrige artikel Vilhelmsen: Børn skal hjælpes uanset krav Vilhelmsen: Børn skal hjælpes uanset krav Næste artikel Yngresagen vil have færre regler