De nye indvandrere er lettere at integrere

DEBAT: Flere indvandrere til Danmark vil være til gavn for både erhvervsliv og integration, mener direktør for DA.

Af Jørn Neergaard Larsen
Adm. direktør for Dansk Arbejdsgiverforening

En øget tilgang af medarbejdere fra udlandet er én af de løsningsmuligheder, som kan medvirke til at reducere den akutte mangel på arbejdskraft, som danske virksomheder i stort set alle brancher oplever i disse år.

Og presset på arbejdsstyrken bliver ikke mindre i de kommende år. Fremskrivninger viser, at det private erhvervsliv i 2040 vil mangle op mod 200.000 personer. Der vil simpelthen ikke være kvalificerede arbejdstagere nok i Danmark.

Invandring gavner integrationen
Historisk set har Danmark oplevet betydelige udfordringer i forhold til integrationen af flygtninge og indvandrere, og vi ser fortsat en væsentlig lavere erhvervsfrekvens for de nuværende indvandrere end for danskere.

Det er af afgørende betydning for en succesfuld integration, at indvandrere har eller hurtigt får en relevant uddannelse, der kan anvendes på det danske arbejdsmarked, og en varig tilknytning til arbejdsmarkedet.  

Det kan virke mærkeligt, at vi begynder at tiltrække nye indvandrere, før vi har fået alle de indvandrere, vi allerede har, i arbejde. Men faktisk forholder det sig sådan, at det vil gavne både integration og arbejdsmarkedstilknytning hos herboende, at vi åbner mere op for flere nye medarbejdere fra hele verden. Det kan være med til at nuancere billedet hos arbejdsgiverne af, hvad der er nødvendige, og hvad der er tilstrækkelige kvalifikationer, og over for de indvandrere, der har opgivet at komme ud på arbejdsmarkedet, kan det vise, at det ikke er oprindelseslandet, der har betydning.

Det er også særlig vigtigt for den svagere del af arbejdsstyrken, at det økonomiske opsving holdes i gang, og det bidrager tilgangen af medarbejdere fra udlandet i høj grad til.

De nye grupper af indvandrere, der i disse år kommer til Danmark for at arbejde, har med det samme tilknytning til arbejdsmarkedet og bidrager derfor aktivt til den danske vækst, og de er et nødvendigt bidrag til den danske arbejdsstyrke. De nye indvandrere kommer fra en række lande, med meget forskellige kvalifikationer og meget forskellige planer for resten af livet.

Mange af de "nye indvandrere" pendler dagligt fra Sverige, Tyskland eller Polen og har derfor ikke umiddelbart tænkt sig at slå sig mere permanent ned i Danmark. Mange af de øvrige indvandrere fra de nye EU-medlemslande i Østeuropa og de gamle EU-lande prøver vel først at bo i Danmark og vurderer senere, om de ønsker at slå sig mere permanent ned. Herudover kommer der i øjeblikket for få kvalificerede indvandrere fra de såkaldte 3. verdens lande til Danmark for at arbejde.

Brug for attraktive adgangsregler
Med den fortsatte arbejdskraftmangel bør vi indføre så attraktive adgangsregler som muligt for at kunne tiltrække den kvalificerede arbejdskraft fra hele verden i den stigende globale konkurrence om hoveder.

Derfor bør Folketinget beslutte, at Overgangsordningen for arbejdskraft fra de nye EU-medlemslande udfases så hurtigt som muligt for beskæftigede på overenskomstdækkede virksomheder, som det er aftalt i forliget om Østaftalen fra juni 2007.

Ligeledes bør der hurtigt gennemføres lempeligere adgangsregler til det danske arbejdsmarked for kvalificerede fra 3-lande bl.a. en bedre jobkortordning med en bredere positivliste og med en væsentlig lavere beløbsgrænse end 450.000 kr.

Der bør også besluttes en generel, overskuelig og offensiv Green Card ordning for kvalificerede byggende på en pointmodel ud fra kriterier som bl.a. uddannelse, sprog, job, tilknytning til Danmark - hvor opfyldelse af en bestemt pointsum automatisk giver adgang til beskæftigelse i Danmark.

Vi bør også gennemføre en væsentlig mere offensiv indsats i andre lande for at gøre opmærksom på Danmark, som et godt land at arbejde i. Det kan ske gennem oplysningsmaterialer, møder, jobmesser og branding via de danske repræsentationer i udlandet.

For vi skal være meget opmærksomme på, at for mange af de grupper af kvalificerede arbejdstagere danske virksomheder ønsker at få fat i, er vi ude i konkurrence med de fleste udviklede vestlige lande.

Vi skal endelig gøre en større indsats i Danmark for at sikre en hurtig og gnidningsfri integration af de nye arbejdstagere og deres familier i Danmark, så vi undgår at gentage fortidens synder.

Det vil bl.a. kræve hurtig og fleksibel danskundervisning til de nye arbejdstagere og deres familier, effektiv håndtering af de nye borgere i kommunerne, så boligforhold, skole, danskundervisning m.v. kan klares uproblematisk og serviceorienteret ligesom godkendelse af uddannelser, kompetencer og certifikater for de nye udenlandske arbejdstagere skal foregå hurtigt og ubureaukratisk, så de kan beskæftiges efter deres forudsætninger.

En samtænkning af indsatsen for at skaffe og integrere arbejdskraft i de danske virksomheder er afgørende, hvis vi skal klare os i den globale konkurrence om den kvalificerede arbejdskraft.

Forrige artikel Fra kontanthjælpsmodtager til selvforsørgende Næste artikel VISO skal under lup