Wammen efter kritik: Vi er ikke i mål med verdensmålsvurderinger af nye love

"Vi er ikke i mål endnu, men udviklingen går bestemt den rigtige vej," siger finansminister Nicolai Wammen om verdensmålsvurdering af lovforslag. Ministeren forventer, at fagministerne bliver bedre til at spotte negative konsekvenser.

Fagministerne kommer til at vurdere en større andel af regeringens lovforslag for konsekvenser for verdensmålene. Og ministerierne skal nok blive bedre til at spotte mulige negative konsekvenser.

Sådan lyder forventningen fra finansminister Nicolai Wammen (S) i et skriftligt svar.

"Jeg forventer, at fagministerierne – der har ansvaret for konsekvensvurderingerne – løbende udvikler deres vurderinger, så de både fanger positive og negative virkninger for Verdensmålene," lyder det fra Nicolai Wammen.

Som Altinget har afdækket, er der kun ved fem af regeringens i alt 200 lovforslag blevet udpeget mulige negative konsekvenser for verdensmålene.

Som et centralt løfte i sin handlingsplan for verdensmålene forpligtede regeringen sig i sommeren 2021 til at screene alle nye lovforslag i henhold til verdensmålene.

”Jeg mener ikke, at vi er i mål endnu, men udviklingen går bestemt den rigtige vej," lyder det fra ministeren et år senere.

Hvis et fagministerium, eksempelvis Børne– og Undervisningsministeriet, skønner, at et forslag kan påvirke verdensmålene, skal embedsmændene skrive et kort afsnit om, hvilke verdensmål lovforslaget vurderes at påvirke – positivt eller negativt.

Sådan en vurdering har ministerierne lavet i 30 procent af lovforslagene i det netop afsluttede folketingsår. Med én enkelt undtagelse er alle forslagene blevet vurderet positivt, herunder de fem lovforsalg, der også er blevet vurderet negativt.

Regeringen har derfor fået kritik af eksperter og politikere for at male et glansbillede af sine lovforslag.

{{toplink}}

Finansminister: God start

Nicolai Wammen har ikke stillet op til interview, men har i stedet sendt skriftlige svar via Finansministeriets presseafdeling.

”Ved det seneste lovprogram for 2021-2022 er ca. 30 pct. af alle lovforslag indtil videre udtaget til nærmere konsekvensvurdering. Det gjaldt kun 2 og 5 pct. med afsæt i lovprogrammet de foregående år. Det er en væsentlig stigning."

Tidligere gjaldt verdensmålsscreeninger kun uddannelse og undervisning, udsatte grupper samt det grønne område og klima.

"Vi screener nu alle lovforslag, og flere udtages til konsekvensvurdering. Det synes jeg, er en meget positiv udvikling, som jeg forventer fortsætter," skriver ministeren.

Flere vurderinger fremover

Ministeren forventer samtidig, at flere lovforslag fremover konsekvensvurderet, lyder det i svaret fra ministeriet.

"Det (at flere forslag er blevet vurderet sammenlignet med forrige folketingsår, red.) synes jeg, er en meget positiv udvikling, som jeg forventer fortsætter," lyder det fra Nicolai Wammen.

Finansministeriet er den primære tovholder på regeringens arbejde med verdensmålene. Det er Nicolai Wammens underskrift, der står på regeringens handlingsplan, ligesom hans ministerium ventes at offentliggøre en statusrapport for verdensmålene i Danmark.

Endelig er det også Finansministeriet, der vejleder ressortministerierne om verdensmålsscreeningerne.

"Vi er fra Finansministeriets side i løbende dialog med de enkelte ministerier, så vi understøtter, at lovforslag med konsekvens for Verdensmålene udtages til vurdering,” lyder det fra finansministeren.

Både Folketingets 2030-netværk og 2030-panelet, der rådgiver politikerne, arbejder i øjeblikket på at få forbedret verdensmålsvurderingerne.

Forrige artikel Valgnævnet godkender partiet Valgnævnet godkender partiet "Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg" Næste artikel Kollerup vil starte forhandlinger om demokratiske virksomheder efter sommer Kollerup vil starte forhandlinger om demokratiske virksomheder efter sommer