Trads: To råd til Løkke og Thorning under slutspurt

KLUMME: David Trads er klar med et par gode råd til Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) i den sidste del af valgkampen. Der skal kæmpes fra hus til hus for at sikre sig sejren. 

Valgets udfald er, som man siger på amerikansk ’too close to call’ – så for en gang skyld passer klicheen om, at der skal kæmpes fra hus til hus for at sikre sig sejren:

I den nyeste Gallup-måling, som er den tætteste, fører blå blok med 0,1 procentpoint, hvilket svarer til cirka 3.500 vælgere. I øvrigt ikke nok til at vinde valget, idet Kristendemokraterne, der i denne måling får 1,0 procent af stemmerne, reelt skal trækkes fra som stemmespild.

Den er ikke hjemme
Sejren er i den grad ikke hjemme for hverken Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) – og de to partiledere retter derfor i valgets sidste fire døgn deres fulde opmærksomhed mod de godt 700.000 tvivlere, der endnu ikke har besluttet sig.

Det er nemlig meget enkelt:

Den, der vinder flest tvivlere – og selv en tæt sejr i denne gruppe ser ud til at række – vinder valget.

De forløbne dage har jeg under Folkemødet på Bornholm talt med masser af politikere fra Venstre og Socialdemokratiet for at få en indsigt i, hvor Løkke og Thorning kan sætte ind i slutspurten for at få fat på de eftertragtede tvivlere.

Her er de to bedste bud til hver af dem:

Først Thorning:

Råd #1 – tal økonomien op:

Det er næsten altid sådan, at regeringer, der har forbedret økonomien, vinder deres første valg. Se bare senest i England, hvor den konservative regering, der var bagud i målingerne helt til sidst, alligevel vandt. Årsagen: Folk blev til sidst mindet om, at der går fremad.

Thorning bør nu fokusere på den positive historie om sin politik – nemlig at væksten er fordoblet, at ledigheden er faldet, at ungdomsarbejdsløsheden er faldet dramatisk, at forbrugertilliden er høj, at hussalget igen er i gang. Kort sagt: Det går godt i Danmark.

Råd #2 – bring sig selv i spil

Thornings personlige troværdighed skal udnyttes – for hun har en ’star-quality’, som ikke er bragt ordentligt i spil. Hvert sted, hun taler under valget – mest åbenlyst på Grundlovsdag og under Folkemødet – modtages hun med større jubel end andre statsministre før hende.

Statsministeren skal minde om, at det tidspunkt, hvor danskerne begyndte at holde af hende, var sidste sommer, da hun var millimeter fra at blive valgt som EU’s topchef. Hun trives hjemmevant og fortroligt med Obama, Merkel og Cameron. Den slags gør danskerne stolte.

Så Løkke:

Råd #1 – tal om udlændinge

Løkke benyttede straks chancen til at bringe udlændinge helt i centrum – for da først et par salafist-tosser gik på tv og hånede Danmark, og nogle kriminelle kastede molotov-cocktails mod politiet i Vollsmose, var den perfekte lejlighed der. Det virkede. Målingerne vendte.

Det er åbenlyst, at blå blok har størst troværdighed i befolkningen, når emnet er udlændinge. Budskabet er dobbelt: Hvis rød blok vinder, får Danmark flere flygtninge, som bliver ballademagere. Hvis blå blok sejrer, får vi færre flygtninge, og de bliver mødt af en hård hånd.

Råd #2 – tal om kaos hos de røde

Løkke har alle chancer for at appellere til den del af tvivlerne, der hælder mod blå blok, ved at minde om, at Thornings flertal ser ud til at skulle basere sig på Uffe Elbæk og Alternativet. Et parti, der – hvis man er borgerlig – simpelthen ligner noget, der er faldet ned fra månen.

Den velkendte mangel på sammenhold i rød blok er værre nu end før. Enhedslisten og SF har længe været illoyale mod Thorning – men nu er De Radikale også gået solo i en sjælden grad. Den splittelse skal Løkke udnytte til at så tvivl om Thornings politiske troværdighed.

Find bare popcorn og cola frem – for de kommende dage bliver vi vidne til det mest spændende valg, vi kunne drømme om.

---
David Trads skriver hver dag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Blå bloks fire-parti regering Trads: Blå bloks fire-parti regering Næste artikel Trads: De Konservatives næsten-kollaps Trads: De Konservatives næsten-kollaps