Støjberg får nøglerolle i trepartsforhandlinger

FORHANDLINGER: Integrationsminister Inger Støjberg får en helt central rolle i de kommende trepartsforhandlinger. Kommissoriet blev fredag givet til forhandlingsparterne LO og DA.

De ventede trepartsforhandlinger står for døren, og her får integrationsminister Inger Støjberg (V) en nøglerolle. Det skriver rådgiver- og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose i deres ugentlige mandagsklumme, Mandagstræneren, på Altinget.

Det lå ellers ikke i kortene, at Inger Støjberg skulle have en fremtrædende rolle i forhandlingerne, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under valgkampen i sommer lovede nye trepartsforhandlinger, hvis han kom til magten.

Traditionelt ligger trepartsforhandlingerne hos Beskæftigelsesministeriet, og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) forventes da også at lede forhandlingerne.

”Treparts-bunkebryllupper er traditionelt arbejdsmarkedsstof, men Støjberg sidder pludselig med netop den hovedudfordring, der skal løses i første del af forhandlingerne, nemlig hvordan flygtninge og andre nydanskere effektivt integreres,” skriver Hegelund og Mose i deres klumme.

Ikke en ny rolle for Støjberg
I sin nytårstale fortalte Lars Løkke Rasmussen, at de bebudede trepartsforhandlinger vil have som formål at få flere flygtninge i arbejde. Og derfor er det naturligt, at integrationsministeren får en fremtrædende rolle i forhandlingerne.

Og ifølge rådgiver- og forfatterparret er forhandlingssituationen ikke ny for Inger Støjberg.

”Støjberg er som tidligere beskæftigelsesminister ikke uvant med parternes særlige stammesprog og interne dilemmaer; en disciplin, der i slotsholm-kredse går under den drilske betegnelse 'partiologi',” skriver Susanne Hegelund og Peter Mose.

”Ydermere har hun tidligere beskæftigelsesministerielle embedsmænd blandt egne tropper,” skriver forfatter- og rådgiverparret.

De peger blandt andet på, at styrelsesdirektør Kasper Kyed er i spil som integrationsministerens højre hånd under forhandlingerne.

Kommissorium udleveret
Rundt om trepartsforhandlingernes bord sidder arbejdsgiverne, lønmodtagerne og staten, altså Dansk Arbejdsgiverforening (DA), LO og regeringen.

LO-formand Lizette Risgaard og DA-direktør Jacob Holbraad så ifølge Susanne Hegelund og Peter Mose et udkast til treparts-kommissoriet i fredags. Vel at mærke i papirudgave, og ikke elektronisk. Står det til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skal trepartsforhandlingerne nemlig køre uden lækager efter dårlige erfaringer fra dagpengekommissionen

De svære forhandlinger skal efter planen gå i gang primo næste uge, skriver Hegelund og Mose.

Forrige artikel DET SKER I EU: Brexit, terrorfinansiering og økonomioversigt DET SKER I EU: Brexit, terrorfinansiering og økonomioversigt Næste artikel Johanne Schmidt-Nielsen topper partiledermåling Johanne Schmidt-Nielsen topper partiledermåling