DET SKER I EU: Brexit, terrorfinansiering og økonomioversigt

OVERBLIK: EU-Parlamentsudvalg skal beslutte, om de er tilfredse med den danske regerings forklaring på de igangværende asylstramninger. Kommissionen vil slå ned på finansiering af terrorvirksomhed, mens det nærmer sig crunchtime for de britiske forhandlinger om et ændret EU-medlemskab.

Mandag 1. februar

Dansk smykkelov igen under lup
De såkaldte koordinatorer fra EU-Parlamentets Udvalg for borgerrettigheder mødes for at diskutere udfaldet af den høring af integrationsminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen, som fandt sted for en uge siden om de kontroversielle danske asylstramninger. De skal bestemme, om sagen nu er færdigdebatteret, eller om der er behov for at følge op – for eksempel ved at tage sagen op i Parlamentets plenarsal.

 

Tirsdag 2. februar

Nyt forslag om terrorfinansiering og radiospektrum
EU’s 28 kommissærer forsamlet i Strasbourg forventes at nå til enighed om et forslag til, hvordan Unionen fremover mere effektivt kan opspore og indefryse midler, der går til at finansiere terroraktiviteter, samt dele efterretninger om den slags lyssky økonomiske aktiviteter. I en lidt anden boldgade forventes Kommissionen også at komme med ny regulering af det europæiske radiospektrum, fordi mange lande, herunder Danmark, ønsker at bruge det såkaldte 700 megahertzbånd til mobilt bredbånd.

Kommissionen i skole om hormonforstyrrende stoffer
EU-Parlamentet tager Kommissionens modvilje mod at lovgive mod hormonforstyrrende stoffer under behandling, efter en afgørelse ved Retten i Luxembourg sidste år kundgjorde, at Kommissionen havde svigtet sit ansvar som initiativtager til EU-love ved ikke at fremsætte forslag til et nyt sæt godkendelseskriterier for den type stoffer. Kommissionen skal nu forsvare sig over for de folkevalgte.

Udviklingsministre til møde
Det bliver migration, der står øverst på dagsordenen, når EU’s udviklingsministre tirsdag og onsdag tager til Amsterdam. De skal blandt andet se på behovet for nødhjælp i nærområderne. Derudover vil det forestående humanitære verdenstopmøde i Istanbul til maj være på menuen. Det samme vil det fremtidige samarbejde med de såkaldte AVS-lande i Afrika, Stillehavet og Caribien, mens de vil skulle diskutere forbindelsen mellem Unionens udviklings- og handelspolitik med EU’s handelsministre.

 

Onsdag 3. februar

EU-parlamentarikere truer med at nedstemme biludslipsregler
Parlamentet stemmer om at afvise et nyt kontrolsystem af den udledning af forurening, der sker fra de europæiske biler, fordi det indeholder en række smuthuller, der kan lade producenterne forurene mere end tilladt. En større diplomatisk aktion er i gang for at overbevise de skeptiske parlamentarikere om, at de skal stemme ja, fordi de gældende regler trods alt er et dårligere alternativ. Heriblandt fra den danske miljøminister Eva Kjer Hansen (V), der har skrevet et brev til de folkevalgte.

 

Torsdag 4. februar

Forsvarsministre til Amsterdam
Det er blandt andet en styrkelse af EU’s forsvarssamarbejde, der er på skemaet, når EU’s forsvarsministre tager til to dages uformelt ministerrådsmøde i Amsterdam. De skal også diskutere igangværende forsvarsoperationer på Afrikas Horn, i den Centralafrikanske Republik og i Sahel-regionen samt diskutere EU’s eksisterende strategi for udenrigs- og sikkerhedspolitik ved en fælles frokost med EU’s udenrigsministre fredag.

Kommissionen tager temperaturen på den europæiske økonomi
Den årlige økonomiske vinterprognose fra EU-Kommissionen forventes at blive præsenteret torsdag med et bud på, hvordan de 28 EU-lande klarer sig på parametre som underskud, inflation og vækst.

 

Fredag 5. februar

Uformelt udenrigsministerrådsmøde
Mødet – i EU-slang kaldet Gymnich – foregår i Amsterdam og holdes over to dage. Første dag helliges blandt andet til forarbejdet med EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som EU-udenrigschef Federica Mogherini forventes at lancere til juni. Af andre emner kan nævnes Unionens forhold til Iran og landets geopolitiske rolle i Mellemøsten. Også flygtningetilstrømningen til EU står på programmet.

Brexit-forhandlinger skærper til
Diplomater fra de 28 EU-lande mødes for at diskutere David Camerons genforhandling af Storbritanniens forhold til Unionen – for første gang forhåbentligt med et konkret forhandlingspapir at gå ud fra. Diskussionen vil bygge på et kompromisudkast udfærdiget af formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, som forventes at nå de europæiske hovedstæder først på ugen, efter Cameron og Tusk har mødtes søndag aften for at forsøge at finde fælles fodslag. Største knast er stadigvæk Camerons krav om at ville begrænse vandrende EU-arbejdstageres ret til de samme ydelser som deres britiske kolleger.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: 1.861 nye danskere, grænsekontrol og hestevæddeløb Det sker i dansk politik: 1.861 nye danskere, grænsekontrol og hestevæddeløb Næste artikel Støjberg får nøglerolle i trepartsforhandlinger Støjberg får nøglerolle i trepartsforhandlinger