SF: Sjælsmark blokerer for S-SF-regering

SJÆLSMARK: Hvis ikke Socialdemokratiet vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark efter valget, vil SF ikke danne regering med partiet. I stedet skal de regne med SF som et "besværligt støtteparti", forklarer Pia Olsen Dyhr.

Hvis Socialdemokratiet ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, så skal partiet ikke regne med SF som regeringspartner.

I stedet bliver SF et ”meget besværligt” støtteparti til en regering ledet af Mette Frederiksen, lyder det fra SF-partiformand Pia Olsen Dyhr.

”Hvis Socialdemokratiet ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, bliver vi ikke regeringspartner, men et besværligt støtteparti. Så vil vi gøre alt for at se, om vi kan søge flertal andre steder for at forbedre forholdene på Sjælsmark,” siger Pia Olsen Dyhr.

Med udmeldingen melder partiet sig i koret sammen med Radikale, Enhedslisten og Alternativet, der alle har truet med støtten til S, hvis der ikke sker forbedringer af forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark.

”Det her betyder noget for SF og for vores lyst til at sidde i regering sammen med S, eller om vi bliver et meget besværligt støtteparti," siger hun.

Socialdemokratiet har tidligere afvist SF's tilnærmelser om at indgå i en regering, da S ønsker en et-parti regering. 

Samarbejdsvilje afhænger af Sjælsmark
Udmeldingen fra Pia Olsen Dyhr kommer i kølvandet på historien om, at antallet af indberetninger fra Sjælsmark i september 2018 rundede 100.

Og torsdag d. 28. februar 2019 behandler Folketinget et forslag fra SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet om, at afviste asylansøgerfamilier skal have lov til at flytte i egen bolig uden for udrejsecentrene.

Forbedringerne af forholdene er dog ikke et ultimativt krav fra SF for at kunne støtte en S-ledet regering, forklarer Pia Olsen Dyhr. Men graden af samarbejdsvilje med Socialdemokratiet afhænger af forholdene på Sjælsmark.

”Hvor tæt vi kommer til at samarbejde efter et valg, afhænger af, hvordan vi sørger for asylbørnenes tarv, og det er et af SF’s 15 krav.”

Hvad vil det sige, at I bliver besværligt støtteparti, hvis S ikke vil forbedre forholdene, men at I samtidig, hvis de så ikke gør det, ikke vil føre truslen ud i livet, fordi det ikke er et ultimativt krav?

”Det at være et besværligt støtteparti er slemt nok for en regering. Det vil betyde, at vi så vil søge flertal uden om regeringen hele tiden, og det vil også gælde situationen for børnene med Sjælsmark”.

Men hvad er årsagen til, at I ikke bare melder ud, at I ikke kan støtte S, hvis man ikke forbedrer forholdene og trækker børnene ud af Sjælsmark?

”Der er jo to muligheder. Og SF bliver ikke støtteparti til Lars Løkke Rasmussen, men vi bliver støtteparti og et meget besværligt støtteparti til Socialdemokratiet, og det er også det, jeg forestiller mig, at de andre røde partier bliver,”

Åbne for K-forslag
Pia Olsen Dyhr var på Sjælsmark onsdag d. 27. februar for at besigtige forholdene.

Hvis ikke der bliver flertal for at tage børnefamilierne ud af Sjælsmark, håber partiformanden blandt andet på, at der bliver etableret en vuggestue på Sjælsmark, og at familierne fremover kan få lov til at spise sammen på værelserne i stedet for i kantinen.

”Det allerbedste vil være, at familierne kan flytte ud. Men man kan også gøre noget undervejs, indtil man kan få et politisk flertal, der vil bakke op om det,” siger partiformanden.

Samtidig åbner hun op for at se på Konservatives forslag om at samle børnefamilierne på et udrejsecenter for sig selv, selvom det ”ikke er nok”. Det tæller dog som ”et skridt i den rigtige retning,” forklarer Pia Olsen Dyhr.

”Det kunne være en løsningsmodel. Jeg er meget åben over for at kigge på, hvad vi kan gøre for familierne.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet.

Følg B 76
(Udlændinge- og Integrationsministeriet)

9/5
2019
28/2
2019
5/3
2019
28/2
2019
27/2
2019
27/2
2019
11/1
2019

Forrige artikel Løkke og Kielsen aftaler udredning om tvangsfjernede grønlandske børn Løkke og Kielsen aftaler udredning om tvangsfjernede grønlandske børn Næste artikel Prognose: Alle K-ministre er på vippen Prognose: Alle K-ministre er på vippen