Det får arbejderfamilien, direktøren og den enlige forsørger ud af regeringens skattereform

Enlige forsørgere og direktørerne får mest ud af regeringens varslede skattereform i kroner og øre. Det viser nye tal fra regeringen.

13.600 kroner om året.

Så meget kan en direktørfamilie se frem til at spare i skat med SVM-regeringens skattereform.

Den enlige arbejder med barn vil få 7.500 kroner mere til sig selv om året, mens arbejderfamilien vil få 4.500 kroner mere udbetalt, hvis regeringens planer bliver ført ud i livet.

Det fremgår af nye tal fra Finansministeriet samt Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som selv har regnet på tallene på baggrund af Finansministeriets regnemetoder og familietyper. 

Mette Frederiksens nye midterregering præsenterede i sidste uge sine planer om en skattereform som en del af et samlet regeringsgrundlag.

Med reformen vil regeringen kort fortalt øge beskæftigelsesfradraget for alle i arbejde, indføre et særligt fradrag til enlige forsørgere og en helt ny model for topskat.

Med den nye model vil man få en topskattelettelse, hvis man tjener under 750.000 kroner om året. Tjener man over 2,5 millioner kroner om året, skal man til gengæld betale mere i topskat. 

AE: De rigeste betaler til de næstrigeste

I tabellen herunder fremgår, hvor meget forskellige danske familietyper, der er i beskæftigelse, får ud af skattereformen i årlig disponibel indkomst. 

Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, hæfter sig ved, at enlige forsørgere er blandt dem, der får de største skattelettelser. Og ellers er "det, der kendetegner reformen, at de rigeste betaler skattelettelser til de næstrigeste", lyder hans vurdering.

Med de nye udregninger står det klart, at alle danskere i beskæftigelse, der tjener under 2,8 millioner kroner årligt, vil få noget ud af reformen.

"Stort set hele det arbejdende Danmark får en mindre skattelettelse. Men jeg hæfter mig også ved, at de personer i Danmark, der skaber meget værdi, bliver straffet," sigercheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, om den nye top-topskat.

Kommentatorer vurderer da også på baggrund af de nye tal, at Ellemann kan få sværere end Løkke og Frederiksen ved at forsvare reformen over for sit bagland. Men også Frederiksen får kritik fra rød side. Læs mere her:

 {{toplink}}

Cepos: Reform kan give 4.000 personer i arbejdsudbud

Ifølge regeringsgrundlaget vil Frederiksen, Ellemann og Løkke med skattereformen "øge lønmodtageres rådighedsbeløb og gøre det mere attraktivt at arbejde og yde en ekstra indsats".  

Regeringen har også fremlagt et mål om at øge den strukturelle beskæftigelse med 45.000 i 2030. Med konkrete politiske initiativer på tegnebrættet når regeringen indtil videre op på 31.500 personer ifølge egne oplysninger.

Men ingen steder i regeringsgrundlaget fremgår det, hvor meget skattereformen vil give i øget arbejdsudbud. 

Cepos anslår, at der er tale om 4.000 personer, hvilket møder kritik fra Mads Lundby Hansen.

"Altså Thornings regering lavede en skattereform, der gav 16.000 i arbejdsudbud, så ambitionsniveauet er noget lavere," lyder det. 

Læs også: Overblik: Ny regering vil øge arbejdsudbuddet med 45.000 personer i 2030

Researcher Cindy Shummontien Green har bidraget til denne artikel.

Forrige artikel Kommentatorer efter nye tal: Ellemann får sværest ved at forklare skattereformen – Frederiksen får det lettest Kommentatorer efter nye tal: Ellemann får sværest ved at forklare skattereformen – Frederiksen får det lettest Næste artikel Regeringen vil skære over 700 millioner kroner i støtten til ulandene Regeringen vil skære over 700 millioner kroner i støtten til ulandene