Frederiksen vil bringe milliarder tilbage til kommunerne

TILBAGEFØRSEL: Socialdemokraterne er sammen med resten af rød blok klar med et forslag, der vil tilbageføre pengene fra det udskældte omprioriteringsbidrag i kommunerne. Forslaget kan sende regeringen i mindretal.

Hver en krone af de 2,4 milliarder kroner, som kommunerne i år skal betale i omprioriteringsbidrag, skal tilbage i kommunerne. Sådan lyder det fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, Politiken tirsdag.

Regeringen besluttede sammen med sine blå støttepartier i sommer, at kommunerne skal aflevere et såkaldt omprioriteringsbidrag på én procent om året fra 2016 til 2019, hvilket svarer til cirka 2,4 milliarder kroner om året. I 2016 vil cirka 1,9 milliarder kroner dog blive tilbageført til kommunerne.

Men det er ikke nok, mener Mette Frederiksen, der også vil have de resterende 500 millioner kroner tilbage til kommunerne. Samtidig vil hun sikre, at omprioriteringsbidraget de kommende år også kommer tilbage til kommunerne.

”Lige nu gør regeringen det, at de ad bagdøren beder kommunerne løfte størstedelen af integrationsopgaven, samtidig med at man tager penge fra kommunerne. Enden på alt det kan ikke blive andet end store besparelser på grundstammen i velfærdssamfundet, herunder daginstitutioner, ældrepleje, folkeskole og handicapområdet,” siger Mette Frederiksen til Politiken.

Mindretal truer regeringen
Konkret vil Socialdemokraterne komme med beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at give de 2,4 milliarder kroner fra det kommunale omprioriteringsbidrag tilbage til landets 98 kommuner.

Forslaget støttes af en samlet rød blok, og samtidig vil Dansk Folkeparti ikke afvise, at partiet stemmer for. Og stemmer Dansk Folkeparti for, vil regeringen komme i mindretal.

Omprioriteringsbidraget har fået hård kritik fra både oppositionen og kommuner, og Kommunernes Landsforening (KL) har fra start gjort klart, at det ikke er et tiltag, man bifalder. Men ifølge KL-formand Martin Damm (V) var det et ufravigeligt krav fra regeringen, da kommunernes økonomi skulle forhandles.

”Det er bestemt ikke en ønskesituation, men omprioriteringsbidraget var en klokkeklar præmis, hvis vi skulle forhandle med regeringen. Så jeg vil gerne slå fast, at omprioriteringsbidraget er og bliver regeringens ansvar. Vi har ikke blåstemplet det. Bestyrelsen stod over for valget mellem pest eller kolera i sommer," lød det i efteråret fra Martin Damm.

Forrige artikel Regeringen vil lette trykket på e-damperne Regeringen vil lette trykket på e-damperne Næste artikel Her er anbefalingerne mod EU-overimplementering Her er anbefalingerne mod EU-overimplementering