Regeringen vil lette trykket på e-damperne

DAMP: Nyt lovforslag om regulering af e-cigaretter forbedrer vilkårene for landets e-rygere, mener de selv. Flere sundhedsorganisationer skoser imidlertid regeringens politik.

Tågen skal lettes over det danske e-cigaretmarked.

Det mener regeringen og sundhedsminister Sophie Løhde (V), der med sit Lovforslag L 144, som førstebehandles 1. april, vil gøre salg af e-cigaretter og tilhørende genopfyldningsbeholdere med nikotin lovligt.

Med lovforslaget skal der skabes klarere regler på et marked, som ifølge ministeren er karakteriseret ved en stor mængde ulovlig handel.

Det vækker glæde hos formanden for Dansk e-Damper Forening (DADAFO), Kim Dabelstein Petersen, som overordnet set værdsætter regeringens tiltag på området.

"Vores vilkår bliver absolut forbedret. Vi har længe råbt på, at nikotin burde lovliggøres," siger han og tilføjer:

"Vi jubler over, at e-cigaretterne ikke sidestilles med rygetobak under rygeloven, og så jubler vi over, at det bliver ulovligt for mindreårige at købe e-cigaretter."

Brud med SR-forslag
I februar 2015 fremsatte den daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) et lignende lovforslag om regulering af e-cigaretterne. I det lovforslag indgik en sidestillelse af e-cigaretter og røgtobak, således at førstnævnte også blev en del af rygeloven.

SR-regeringens forslag blev dog ikke vedtaget før valget i juni, og i Sophie Løhdes nye lovforslag er spørgsmålet om e-cigaretten og rygeloven udeladt. Nu indgår kun et forbud mod e-cigaretter "steder, hvor børn og unge færdes" samt i kollektive transportmidler og taxaer.

På steder, som ellers er omfattet af rygeloven, er det fremadrettet nok blot at skilte med, hvorvidt e-cigaretter er tilladte eller ej.

Det glæder DADAFO sig over, mens det omvendte er tilfældet hos Kræftens Bekæmpelse.

Sammen med organisationer som Børnerådet, Dansk Selskab for folkesundhed, Danske Regioner, Hjerteforeningen og Lægeforeningen, havde Kræftens Bekæmpelse gerne set det gamle SR-forslag genoptaget.

"Det er langt nemmere at håndhæve og forstå reglerne, hvis de er ens. Reglerne i det nye lovforslag er uklare på en anden måde, end de er i rygeloven. Vi ved, at der er sundhedsskadelige stoffer i produkterne på e-cigaretmarkedet, og derfor havde vi gerne set ensartede regler," siger projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær.

Læs hele artiklen på Altinget : sundhed (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Her er regeringens forslag mod stalking Her er regeringens forslag mod stalking Næste artikel Frederiksen vil bringe milliarder tilbage til kommunerne Frederiksen vil bringe milliarder tilbage til kommunerne