S udvider kattelem for Freddy Blak-typer

DOBBELTMANDATER: Socialdemokraterne udvider muligheden for, at medlemmer i begrænsede perioder kan sidde både i kommunalbestyrelsen og i Folketinget.

Socialdemokraterne vedtog på weekendens kongres, at partiets medlemmer i overgangsperioder kan sidde på flere mandater.

Dermed blødes der op for partiets dobbeltmandatregel, der i 2001 kostede den kontroversielle Freddy Blak sit partimedlemskab, da han både ville sidde i Europa-Parlamentet og i Næstved Byråd.

Vedtagelsen skal give medlemmer for at flytte fra en politisk platform til en anden. Det betyder, at partiets hovedbestyrelse fremover vil give dispensation til, at medlemmer kan sidde på deres gamle mandat perioden ud, hvis man opnår valg i en anden forsamling.

Hovedbestyrelsen har også hidtil haft mulighed for at give dispensation i "helt særlige situationer i forbindelse med opstilling til regions- og kommunevalg", men med vedtagelsen blev det gjort klart, at en sådan dispensation vil blive givet i overgangsperioder, hvis en dispensationsansøgning indsendes fra lokalt hold.

Ikke en ladeport
Der er således tale om en udvidelse af en eksisterende kattelem. Der bliver ikke åbnet en ladeport op på vid gab.

Der vil heller ikke blive givet dispensation til at sidde på to fuldtidsmandater. En socialdemokrat vil altså heller ikke fremover kunne være både borgmester og folketingsmedlem eller folketingsmedlem og europaparlamentariker. Og den nye kurs ville heller ikke have reddet partimedlemsskabet for Freddy Blak, der ønskede at sidde både i byråd og i Europa-Parlamentet uden tidsbegrænsning.

Forslaget blev vedtaget med et flertal, der var stort nok til, at det ikke var nødvendigt at tælle stemmerne op. Der kom dog en del hænder i vejret, da de delegerede, der ønskede forslaget forkastet, blev bedt om at markere.

Som en af de utilfredse delegerede, Bendt Kirk, anførte fra talerstolen:
"Hvis man træder ud af Folketinget, står der udmærkede suppleanter klar til at tage over."

, ,

Forrige artikel Thorning: Det er ikke Radikales skyld Thorning: Det er ikke Radikales skyld Næste artikel Thornings popularitet dykker Thornings popularitet dykker