Røde vælgere: SF skal blive i regeringen

MENINGSMÅLING: Et flertal af rød bloks vælgere foretrækker stadig, at det kriseramte SF bliver i regeringen. Enhedslistens vælgere er uenige.

Selvom SF's sejre i regeringen ikke just glimter som guld i solen, får partiet størst indflydelse ved at have ministerposter. Det er budskabet fra et flertal af rød bloks vælgere under SF's landsmøde i weekenden.

50,6 procent af den røde bloks vælgere foretrækker fortsat at se SF som en del af regeringen, mens 32,7 procent mener, at partiet "får for lidt af sin politik igennem ved at sidde i regering". Det viser en meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk.

Hos de socialdemokratiske vælgere er der et meget massivt flertal på 65 procent mod 15, der gerne ser SF blive i treparti-regeringen. Der er så få tilbageværende SF-vælgere, at der er ret stor statistisk usikkerhed om deres svar, men meningmålingen viser, at omkring 80 procent af SF-vælgerne mener, at partiet bør blive i regeringen.

Blandt vælgerne som helhed, er der et relativt flertal for, at SF skal gå ud af regeringen, men det er i denne forbindelse ret underordnet, hvad vælgerne i blå blok mener.

Det er derimod ikke ligegyldigt, hvad Enhedslistens vælgere mener, for netop det parti har opsamlet en pæn del af SF'ere, der er deserteret siden valget i 2011. Og her er meldingen helt klar: 63 procent af EL-vælgerne, mener, at SF skal forlade regeringssamarbejde med Thorning (S) og Vestager (R), mens under en fjerdedel af Enhedslistens vælgere foretrækker, at SF bliver i regeringen.

SF skal ud af regeringen alligevel
Trods de røde vælgeres opbakning til SF's plads i regeringen, mener formanden for SF i Horsens, Bjarne Sørensen, at SF bør forlade regeringen. Og det hellere i dag end i morgen.

"Vi skal ud af regeringen nu. Det handler om overlevelse for SF. Meningsmålingerne går kun én vej, så jeg frygter simpelthen, at SF kan ryge helt ud af Folketinget, hvis vi bliver i regeringen frem mod næste valg," siger lokalformand Bjarne Sørensen, der repræsenterer SF i Horsens Byråd.

Bjarne Sørensen mener, at SF vil have bedre muligheder for at profilere SF, hvis partiet står uden for regeringen.

"Så vil vi kunne promovere SF-politik. Det er jo ikke SF-politik at skære i kontanthjælpen og SU'en. Det er ikke SF-politik at lave regeringsindgreb over for lærerne, og det er ikke SF-politik at sænke selskabsskatten. Hvis vi talte frit om de ting, kunne vi samle en masse af de utilfredse socialdemokrater, der for øjeblikket går til Dansk Folkeparti og Enhedslisten op," siger Bjarne Sørensen.

Han mener desuden, at SF vil kunne få mere politik igennem som støtteparti, end som regeringsparti.

"SF har ikke sat et eneste aftryk på regeringens politik, og jeg ved ikke, hvilken planet de, der mener det modsatte, lever på," siger Bjarne Sørensen.

Vælgerne vil anerkende
SF's politiske ordfører Jonas Dahl afviser, at SF bør forlade regeringen.

"Det kan sagtens være, at vi kunne få bedre meningmålinger eller profilere os bedre, hvis vi stod uden for regeringen. Men jeg er optaget af at levere konkrete politiske resultater. Og konkrete politiske resultater opnår vi ved at være med i regeringen," siger Jonas Dahl.

Den politiske ordfører mener, at vælgerne med tiden vil begynde at støtte SF, netop fordi partiet sidder i regeringen.

"At et flertal af de røde vælgere mener, at vi sidder det rigtige sted, viser, at vælgerne respekterer, at vi tager ansvar. Og når arbejdsløshedstallene bliver bedre og folk begynder at kunne se, at vi styrker den offentlige velfærd, så vil SF blive styrket. For få år siden lå SF på omkring 20 procent i meningsmålingerne. I dag ligger vi på under tre. Så det kan gå hurtigt i dansk politik," siger Jonas Dahl.

,

Forrige artikel SF'ere i nattestrid om dagpenge SF'ere i nattestrid om dagpenge Næste artikel To nye folk i SF's landsledelse