Regeringen har grønt lys til at lynbehandle indgreb i strejken: Sådan står partierne

Regeringen har fået den nødvendige opbakning til at kunne hastebehandle forslaget om at afslutte sygeplejerskernes strejke med et lovindgreb. Få overblik over, hvad partierne mener om indgreb og lønkomité, her.

Regeringen har torsdag formiddag fået Folketingets ja til, at man kan behandle forslaget om et indgreb i sygeplejerskestrejken langt hurtigere end et normalt lovforslag. Det oplyser Folketinget.

Ved et møde i Folketinget torsdag kunne fungerende formand Rasmus Helveg derfor annoncere, at partierne skal mødes torsdag klokken 13 for at førstebehandle forslaget til et indgreb. Folketinget forventer, at forslaget kan andenbehandles fredag klokken 10, og at partierne kan stemme endeligt om indgrebet i strejken umiddelbart derefter.

Dermed er der udsigt til, at strejken kan afsluttes allerede på lørdag, hvis regeringen får flertal for selve lovforslaget til et indgreb. Få overblik over, hvordan partierne forventes at stille sig, nederst i artiklen.

Mindst tre ud af fire folketingsmedlemmer skulle godkende hastebehandlingen, for at man kan sætte de almindelige tidsfrister og høringer ud af kraft. Ud over regeringspartiet selv har Radikale, SF, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne tilkendegivet over for Ritzau og andre medier, at de sagde ja til at lynbehandle indgrebet i strejken.

Komité skal se på uligheder

Dermed kan Folketinget nu behandle selve lovforslaget, som ophæver den såkaldte mæglingsskitse, som ledelsen i Dansk Sygeplejeråd og arbejdsgiverne Danske Regioner og Danske Kommuner blev enige om i maj, til lov.

Mæglingsskitsen giver sygeplejerskerne lønstigninger på 5,02 procent over 3 år, og indeholder ambitionen om en lønkomité, som skal se på løn og lønuligheder blandt offentlige faggrupper.

Medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd stemte nej til aftalen, og 19. juni gik omkring 5000 sygeplejersker i strejke. Strejken er flere gange blev udvidet undervejs.

Det mener Folketingets partier om forslaget til lovindgreb i strejken:

  • Socialdemokratiet

S forventes at stemme for lovindgrebet.

Det er den socialdemokratiske regering, der har foreslået at ophæve mæglingsskitsen til lov. 

Mandater: 49.

  • SF 

SF forventer at stemme imod lovindgrebet.

Partiet vil have tilført en lønpulje på to milliarder om året, som kan fordeles udover en bred vifte af offentligt ansatte. Børne- og undervisningsordfører Jacob Mark (SF) kalder i en pressemeddelelse situationen for “dybt urimelig”.

Mandater: 15 

  • Radikale

Radikale forventer at stemme for lovindgrebet. 

De henviser til, at mange patienters situation er alvorlig. De ser dog ikke ligelønssituationen som løst, og vil “fortsætte den kamp”, skriver ligestillingsordfører Samira Nawa (R) på Twitter.

Mandater: 14

  • Enhedslisten 

EL forventer at stemme imod lovindgrebet.  

Partiet ønsker, at der skal tilføjes penge til en trepartsforhandling, som skal sikre ligeløn i den offentlige sektor, før det kan stemme for. De mener yderligere, at det nuværende forslag kommer til at skabe mangel på sygeplejersker for fremtiden. Det siger partiets leder Mai Villadsen (El) i en pressemeddelelse.

Mandater: 13.

  • Venstre

V forventer at stemme for lovindgrebet. 

Partiet ønsker at ende konflikten nu, så patienterne igen kan få behandling, oplyser arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) til Ritzau via TV 2.

Mandater: 39.

  • Dansk Folkeparti 

DF forventer at stemme imod lovindgrebet. 

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) mener ikke, at det nuværende forslag løser de problemer med lønvilkår, der er i sektoren. Det siger han i en video på Twitter. Yderligere mener han, at et forslag skal tage stilling til, hvordan faggrupper i den offentlige sektor med samfundskritiske job kan deltage i en konflikt uden at miste alle “våben”. 

Mandater: 16.

  • Det Konservative Folkeparti

De konservative forventer at stemme for lovindgrebet.

Det oplyser partiet til Ritzau ifølge TV 2.

Mandater: 12.

  • Liberal Alliance

LA forventer at stemme for lovindgrebet.

Det oplyser partiet til Ritzau ifølge TV 2.

Mandater: 4.

  • Frie Grønne

De tre løsgængere, der udgør Frie Grønne, har meddelt, at de forventer at stemme imod lovindgrebet. 

Gruppens politiske leder, Sikandar Siddique, har sagt på Twitter, at der skal findes penge til lønkomitéen, før de kan overveje at stemme for.  

Mandater: 3.

  • Alternativet

Å forventer at stemme imod lovindgrebet. 

Partiets politiske ordfører, Torsten Gejl (Å), skriver på Twitter, at “regeringen har spillet fordækt spil – præcist som under lærerindgrebet”, og at han, sammenholdt med den fortsatte ulige løn og en frygt for mangel på sygeplejersker, ikke vil stemme for. 

Mandater: 1.

  • Kristendemokraterne

Kristendemokraterne er uafklarede. 

Politisk ordfører Jens Rohde (KD) skriver på Twitter, at KD ønsker, at en lønkomité også skal behandle en finansieringsstruktur. Det forventer de dog ikke at få med, og kommer med al sandsynlighed til at stemme nej.

Mandater: 1.

Følg L 240 Lov om fornyelse af overenskomster og aftaler for sygeplejersker
(Beskæftigelsesministeriet)

27/8
2021
27/8
2021
26/8
2021
26/8
2021
26/8
2021
26/8
2021
26/8
2021
25/8
2021

,

Forrige artikel Se lovforslaget, der sender sygeplejerskerne tilbage på arbejde Se lovforslaget, der sender sygeplejerskerne tilbage på arbejde Næste artikel Holstein om indgreb i sygeplejerske-strejken: Enhedslisten fisker i rørte vande Holstein om indgreb i sygeplejerske-strejken: Enhedslisten fisker i rørte vande