Pensionsalder, selvkørende biler og ny abortgrænse: Her er 11 nedslag i regeringens lovplaner for det næste år

Regeringen har med Folketingets åbning præsenteret 223 forslag til love og lovændringer, der blandt andet indeholder forbud mod flagning med udenlandske flag og forhøjelse af pensionsalderen. Altinget giver dig 11 nedslag fra lovprogrammet her.

SVM-regeringen har med åbningen af Folketinget præsenteret lovprogrammet for det kommende folketingsår.

Regeringen ønsker blandt andet at forbyde flagning med udenlandske flag, etablere en Havnaturfond, der skal styrke natur- og miljøhensyn på havet og give landets kommunalbestyrelser mulighed for at oprette nulemissionszoner i byområder.

Dyk ned i 11 nedslag fra lovprogrammet her:

Stigende pensionsalder

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om at hæve pensionsalderen fra 2040, så danskerne bliver længere tid på arbejdsmarkedet i takt med at levetiden stiger. Lovforslaget følger op på en tidligere aftale indgået i 2015 mellem den daværende Venstre-regering, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale. 

Forslaget forventes fremsat i februar 2025.

{{toplink}}

Kønsbalance i børsnoterede selskaber

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der implementerer kønsbalancedirektivet fra EU om en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede aktieselskaber. Direktivet foreslås implementeret fuldt, så det underrepræsenterede køn skal udgøre 40 procent af posterne i det øverste ledelsesorgan.

Forslaget forventes fremsat i oktober 2024.

Højere ugegrænse for fri abort

Regeringen ønsker at hæve ugegrænsen for den fri abort til 18. graviditetsuge og modernisere kriterierne for tilladelse til abort. Lovforslaget er en opfølgning på en tidligere aftale om at styrke retten til fri abort fra maj 2024 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet.

Forslaget forventes fremsat i januar 2025.

Sundhedsreform

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der skal implementere den kommende politiske aftale om en Sundhedsreform, der skal baseres på anbefalinger fra Sundhedsstrukturkommissionen.

Forslaget forventes fremsat i februar 2025. 

{{toplink}}

Forbud mod udenlandske flag

Regeringen ønsker at genindføre et forbud mod flagning med udenlandske flag.

Forslaget forventes fremsat i oktober 2024.

Styrket beredskab i energisektoren

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der implementerer EU-direktiverne om styrket beredskab i energisektoren, for at forebygge og modstå hændelser, der kan true energiforsyningen. Målet er at robustgøre energisektoren mod især cyberangreb og spionage.

Forslaget forventes fremsat i oktober 2024.

Havnaturfond

Regeringen vil etablere en Havnaturfond, der kan foretage omkostningseffektiv genopretning af havnatur og opbygge viden om sameksistens mellem VE-udbygning og natur- og miljøhensyn på havet. Lovforslaget er en opfølgning på en tidligere aftale om etablering af Havnaturfonden fra juni 2024 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF, Konservative, Enhedslisten og Radikale.

Forslaget forventes fremsat i februar 2025.

Selvkørende biler

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om at gøre processerne bag ansøgninger om forsøg med selvkørende biler mere enkle, udvide regler om forsøg med selvkørende enheder og etablere et retligt grundlag for at gennemføre forsøg med eTrailers.

Forslaget forventes fremsat i januar 2025.

Nulemissionszoner i byområder

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der gør det muligt for landets kommunalbestyrelser hver at oprette én nulemissionszone i et afgrænset byområde. I nulemissionszonerne vil der kun være adgang for køretøjer uden en forbrændingsmotor, med undtagelser og dispensationsmuligheder for borgere og erhvervsdrivende.

Derudover indeholder lovforslaget et forslag om, at der for overtrædelser af miljøzonereguleringen indføres et princip om, at man skal betale alle bøder og, at bødefrekvensen ændres fra en om dagen til en om ugen.

Lovforslaget er en opfølgning på en tidligere aftale om nulemissionszoner fra februar 2024 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet.

Forslaget forventes fremsat i oktober 2024.

Butikstyveri og stjålne cykler

Regeringen vil fremsætte et lovforslag om at skærpe bødestraffen for butikstyveri og at gøre det lovligt for politiet uden forudgående mistanke at foretage stikprøvekontrol af cyklister, for at kontrollere, om den pågældende cykel er meldt stjålet. Lovforslaget er en opfølgning på regeringsudspillet "Sammen om en tryggere hverdag" fra februar 2024.

Forslaget forventes fremsat i november 2024.

Støtte til grøn luftfart

Regeringen ønsker at gøre det lovligt at yde støtte til grøn luftfart. Lovforslaget er en opfølgning på en tidligere aftale om grøn luftfart fra december 2023 mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), SF og Enhedslisten.

Forslaget forventes fremsat i oktober 2024.

{{toplink}}

Se det fulde lovprogram her.

,

Forrige artikel Holstein: Mette Frederiksen har igen fået ild i øjnene Holstein: Mette Frederiksen har igen fået ild i øjnene
Holstein: Mette Frederiksen har igen fået ild i øjnene

Holstein: Mette Frederiksen har igen fået ild i øjnene

Det var en engageret Mette Frederiksen, der tirsdag skød et nyt folketingsår i gang, vurderer Altingets politiske kommentator. Men der var særligt ét emne, hun gik en stor bue udenom i sin åbningstale, siger han.