Tyskland-kender: Merkels årelange svigt har banet vejen for det politiske jordskælv i Østtyskland

Angela Merkels lange periode ved magten var præget af manglende vilje til nødvendige reformer. Resultatet er en dyb desillusion blandt vælgerne og øget succes til partier som Alternative für Deutschland (AfD), skriver Lukas A. Lausen.

Valgresultaterne fra de nylige delstatsvalg i Brandenburg, Thüringen og Sachsen kom næppe som en overraskelse for dem, der har fulgt udviklingen i tysk politik.

Målingerne havde længe forudset bevægelsen. Alligevel blev særligt valgene i Thüringen og Sachsen kaldt et "politisk jordskælv", hvor Alternative für Deutschland (AfD) sikrede sig markante sejre med henholdsvis 31 procent og 33 procent af stemmerne.

Denne forskydning mod højre afspejler en dybere utilfredshed blandt vælgerne i det tidligere Østtyskland, som i årtier har følt sig svigtet af de etablerede partier.

Merkels arv

Angela Merkel har i mange år haft ry som en stærk statsleder, både i Tyskland og internationalt. Men når man ser på resultatet af hendes mangeårige ledelse, står det klart, at hendes ledelse også har svigtet Tyskland på afgørende områder.

Under hendes kanslerskab har Tyskland forpasset den digitale omstilling, ikke udviklet sig synderligt industrielt og undladt at levere på den grønne omstilling – i den altafgørende bilindustri ikke mindst.

Konkurrenceevnen er svækket, og politisk har Merkel efterladt et tomrum, som hendes efterfølgere nu straffes for at skulle indhente.

Derfor er det også et stort problem, at hendes status som ikon har skjult det politiske og økonomiske svigt, der har fundet sted i løbet af hendes regeringsperiode.

Dette svigt er særligt mærkbart i Østtyskland, hvor mange føler sig efterladt i kølvandet på manglende politisk handling. Siden genforeningen har regionen oplevet en betydelig affolkning og stagnation på erhvervsfronten.

{{toplink}}

De østtyske delstater er blevet forsømt, og Merkels efterladte problemer er tydelige her. AfD's succes kan ikke blot forklares ved partiets anti-immigrationsretorik; snarere er det et symptom på en dybere utilfredshed med det politiske system, der har ignoreret regionen i årtier.

Østtysklands oversete bekymringer

For mange i det tidligere Østtyskland er AfD blevet et naturligt valg, fordi partiet repræsenterer de vælgere, der føler sig overset af Berlin.

Det er for let at reducere partiets succes til dets hårde linje i immigrationsspørgsmål. AfD har også fokuseret på de økonomiske uligheder og regionens manglende udvikling.

Siden genforeningen har arbejdsløshed, fraflytning og dårlig infrastruktur plaget området, mens vesttyskerne har nydt godt af et økonomisk mirakel, der aldrig rigtig nåede øst.

Derudover er det ikke kun AfD, der vinder frem blandt de utilfredse vælgere. Sahra Wagenknecht og hendes nye parti, Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), tilbyder et alternativ med sin blanding af socialisme og konservative værdier.

Hun tiltrækker vælgere fra begge sider af det politiske spektrum og præsenterer en løsning for de vælgere, der ikke føler sig hørt af de traditionelle partier. For mange østtyskere fremstår hun som en af de få, der forstår deres frustrationer.

De traditionelle partiers svigt

SPD og CDU, som i årevis har domineret tysk politik, har mistet deres troværdighed i store dele af Østtyskland. Merkels lange periode ved magten var præget af en manglende vilje til at tackle de nødvendige reformer, og resultatet er en dyb desillusion blandt vælgerne.

Det er uundgåeligt, at vælgerne har mistet tilliden til de traditionelle partier, når disse ikke har leveret løsninger på de økonomiske og sociale problemer, der har præget regionen.

{{toplink}}

Valgene i Thüringen og Sachsen var én ting – men selv søndagens valg i det noget mere velhavende Brandenburg har vist, hvordan disse politiske strømninger kommer til at udvikle sig fremover.

Hvis tendensen fortsætter, vil de traditionelle partier fortsætte med at miste terræn til partier som AfD og BSW. Det kan skabe øget politisk ustabilitet i Tyskland – et scenarie, der kan få konsekvenser for hele Europa.

Et svækket Tyskland

Østtyskland er blevet overset for længe. Der er tale om en region, der er blevet affolket og glemt i den nationale politiske dagsorden. De traditionelle partier har ikke været i stand til at levere løsninger på regionens strukturelle problemer, og vælgerne vender sig derfor mod partier, der tilbyder simple – men ikke nødvendigvis realistiske – løsninger.

Hele Tyskland står i dag over for store udfordringer. Politikere kæmper for at indhente det tabte, men de bliver straffet for fejl, der er begået under Merkels ledelse.

Resultatet er et svækket Tyskland, der kæmper med at bevare sin position i Europa. Det er en hård analyse. Men det er svært at bebrejde vælgerne, at de har mistet tilliden til de etablerede politikere, når de har ignoreret deres bekymringer år efter år.

Forrige artikel Energiselskab: Danskerne bakker op om atomkraft. Vil Dan Jørgensen følge trop i EU? Energiselskab: Danskerne bakker op om atomkraft. Vil Dan Jørgensen følge trop i EU?
Nye beregninger: Populære elbiler sprænger milliardstort hul i statskassen

Nye beregninger: Populære elbiler sprænger milliardstort hul i statskassen

Staten er gået glip af et tocifret milliardbeløb som følge af afgiftsrabatten på de elbiler, der er ved at tage bilmarkedet med storm, viser beregninger fra Cepos. Politikerne bør anvise finansiering for de manglende skatteindtægter, mener professor, der peger på løsning, der vil være som at slå to fluer med ét smæk.