Ny VU-formand: Folketingsgruppen skal op på dupperne

INTERVIEW: Søndag valgte Venstres Ungdom ny landsformand. Jakob Schmidt vil hanke op i Venstres folketingsgruppe og lade sig inspirere af venstrefløjens unge, når det kommer til synlighed.

Søndag valgte Venstres Ungdom, uden modkandidat, den 25-årige Jakob Engel Schmidt til landsformand. Schmidt, der siden januar har siddet som næstformand i VU og før det været politisk ordfører, efterfølger Thomas Banke på posten som landsformand for Danmarks tredjestørste politiske ungdomsorganisation.

Ambitionen for hans formandskab har ligget klar i flere måneder. Venstres Ungdom kalder nu til kamp mod den folkeforførende socialisme.

"Vi har en masse unge mennesker, som går rundt og tror på, at det Villy siger, det er fremtiden for Danmark.  VU's opgave de kommende år er at udstille Villy for det han i virkeligheden er - en politiker med store armbevægelser og meget få gennemarbejdede reelle politikområder," siger Jakob Schmidt, der ironisk nok vil tage ved lære af venstrefløjens unge, når det kommer til aktivisme i den liberale forgård:

"Vi har aldrig været særlige gode til at gå på gaden, når vi var utilfredse. Det skal vi blive, og det skal være i form af events og forskellige markeringer, som kan sætte dagsordenen på en lidt alternativ måde," siger Jakob Schmidt.

Stram op på skarpheden, V
Men det er ikke kun på landets gader og stræder, den nye formands dagsorden skal skinne igennem. Venstres folketingsgruppe skal også råbes op. Intern opposition, som han kalder det.

"Venstre har været i regering i otte år, og jeg tror nogen gange, man kan have en tendens til bare at køre ud ad det samme spor. Jeg kunne godt tænke mig nogle af Venstres folketingspolitikere kom lidt mere op på dupperne og i intern opposition. Selvfølgelig er det vigtigt, vi har en regering, der arbejder på en solidt og fast flertal, men derfor bør vi ikke stoppe med at formulere selvstændige og nyskabende politiske områder," siger Jakob Schmidt.

Han efterlyser især en klar vækststrategi for tiden efter krisen.

"Der er behov for regeringens profil, men også, at vi stadig er knivskarpe på, hvad det er, Venstre egentlig vil. Det er det, jeg savner. Det er ikke så meget en kritik, som det er en opfordring til at være lidt skarpere på profilen af de liberale værdier," siger Jakob Schmidt. Han ser gerne et opgør i partiet med berøringsangsten for eksempelvis at diskutere skat:

"Vi er nødt til at tage diskussionen om at sænke skatten i toppen, selvom det ikke er populært.
Præmissen er, at man har 15 sekunder på tv til at forklare, hvorfor det er fornuftigt, og det kan man ikke. Derfor er vi aldrig nået videre i den debat," siger Jakob Schmidt, der i VU er bannerfører på en flad skat på 40 procent.

V er bedst i samarbejde med R
Også i værdikampen skal Venstre langt mere på banen.

"Det kan ikke være rigtigt, vi ikke vil slås om værdierne længere. Det skal ikke bare være på udlændinge og integration. Vi kan så meget mere end det. Det med burkaerne er noget pjat. Det er grundlovsstridigt, slut. Venstre skal aldrig være et parti, der dikterer, hvad folk skal gå rundt i på gaden," tordner Jakob Schmidt.
Han erklærer sig også som dyb modstander af, at Dansk Folkeparti nogensinde skulle finde vej til ministerkontorerne.

"Jeg ved godt, de politiske realiteter er, at Dansk Folkeparti leverer op til de 90 mandater, men jeg græmmes, og det gør jeg gentagne gange, ved at arbejde sammen med et parti, der har så lidt respekt for mennesker med en anden hudfarve," siger Jakob Schmidt, der langt hellere vil kigge hen over midten i jagten på en regeringspartner.

"Jeg mener, Venstre er bedst, når vi samarbejder hen over midten med Radikale. Det er bare ærgerligt, de Radikale ikke vil være med."

Endnu en i rækken
Posten som VU-formand har før brolagt vejen til Christiansborg. Senest Karsten Lauritsen, der i dag er Venstres integrationsordfører, men før det også profiler som Troels Lund Poulsen, Peter Christensen og Kristian Jensen. Går man endnu længere tilbage i den liberale kongerække skiller navne som Erik Fabrin, Lars Løkke og Anders Fogh Rasmussen sig ud.

Jakob Schmidt er da heller ikke afvisende over for, at posten i VU kan give ham smag på mere.

"Der er ingen tvivl om, jeg på sigt sagtens kan se mig selv i en politisk karriere. Jeg kan også se mig selv mange andre steder. Jeg har selvfølgelig blik for det, der kommer efterfølgende, og går det godt, er jeg frisk på mere. Men min horisont er de næste to år, og hvad der sker efter det, ved jeg ikke," siger Jakob Schmidt.

Ikke-uddannede politikere er uimponerende
Den nyvalgte formand har da også adskillige år bag sig i ungdomspolitik og er til efterårets kommunalvalg nummer syv på Venstres liste i Rudersdal. Om kort tid er han færdig med sin cand.merc-uddannelse. En kontant prioritering, han mener andre politikere kunne tage ved lære af.

"Generelt er der mange evighedsstudenter på Christiansborg. Jeg har stor respekt for dem, der bliver valgt ind som unge og bruger tid på at gøre sig færdig. Men jeg synes, det er meget uimponerende, når politikere både til venstre og højre slår på tromme for at danske unge skal hurtigere igennem uddannelsessystemet, og selv kan de ikke fremvise et eksamensbevis på, de er færdige," siger Jakob Schmidt.

Han vil ikke på forhånd garantere et mere stuerent VU under hans lederskab. Venstres Ungdom vil stadig gå lige til grænsen, når det kommer til at provokere og agere i et ungdomspolitisk landsskab.

"Der er en hårfin grænse mellem at provokere og være for meget, og den skal vi selvfølgelig finde."

Forrige artikel Hedegaard optimist efter klimamøde i New York Næste artikel Forslag om lønmodtagerlov deler vandene Forslag om lønmodtagerlov deler vandene