Mette Frederiksen klar med tiltag mod "uheldig spiral af enkeltsager og forhastet lovgivning"

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag holdt sin åbningstale, talte hun for mindre forhastet lovgivning, og at aftaletekster fremover skal indeholde afsnit om, hvordan en aftale implementeres.

"Jeg synes tiden er til at spørge os selv, hvordan vi har kunnet være enige i erkendelsen af store problemer i mange år, ja årtier. Uden at få dem løst."

Ordene er statsministerens, og hun deler den analyse, som efterhånden flere og flere italesætter, at Danmark har udfordringer med at løse nogle af de store og grundlæggende samfundsproblemer.

I sin åbningstale kom Mette Frederiksen selv med et af buddene på, hvorfor det går sådan.

“Gang på gang oplever vi en uheldig spiral af enkeltsager og forhastet lovgivning – som stjæler opmærksomheden fra det, vi er her for – at løse rigtige problemer for rigtige mennesker. Gad vide, om nogen af jer kan genkende billedet?" spurgte hun ud i folketingssalen.

Her bebudede hun, at lovprogrammet for det nye folketingsår, som regeringen også fremlagde tirsdag, er mindre omfattende end normalt.

“Vores håb er mindre forhastet lovgivning. Hellere færre og til gengæld bedre gennemarbejdede forslag. Og ikke mindst – mere tid til, at alle I derude, der skal få lovforslagene til at virke for borgerne og virksomhederne – ikke væltes omkuld af lovmøllen,” lød det. 

Fra skåltaler til forandringer

For det andet vil regeringen prioritere gennemførelsen af lovgivningen på en mere synlig måde.

“En god aftaletekst indeholder i dag afsnit om lovgivningsproces og om økonomi – der bør i fremtiden også være et afsnit om, hvordan vi virkelighedsgør det. Hvordan vi får det implementeret. Sikrer, at det kommer til at virke," sagde hun.

Debatten om for meget pseudopolitik og for få løsninger på borgernes virkelige problemer har fyldt mere end vanligt denne sommer, blandt andet i kølvandet på bogen Entreprenørstaten, skrevet af Sigge Winther Nielsen, som også Altinget har skrevet om. 

I bogen anerkender blandt andre den tidligere departementschef i Finansministeriet, Martin Præstegaard, at implementeringen har stået for meget i baggrunden.

“Vi skulle have tænkt implementeringen mere ind, og vi skulle have inddraget flere i politikformuleringen,” udtaler Martin Præstegaard, der stoppede som departementschef i 2019, i bogen.

Han havde faktisk en overgang indført et fast felt med overvejelser om implementering i de interne beslutningsforslag. Men feltet fik ikke nogen lang levetid.

“Den faldt stille og roligt ud af notaterne igen – det var ikke hér, at fokus blev lagt,” fortæller Martin Præstegaard i bogen.

Nu gør statsminister Mette Frederiksen selv et forsøg på at dreje politikernes og embedsmændenes fokus hen på, at de politiske tiltag ikke kun bliver til flotte skåltaler, men også rent faktisk skaber forandringer ude hos borgere og virksomheder.

Forrige artikel Erhvervslivet roser landbrugsaftale – grønne organisationer er splittede  Erhvervslivet roser landbrugsaftale – grønne organisationer er splittede Næste artikel Overblik: Her er regeringens lovforslag om digitalisering Overblik: Her er regeringens lovforslag om digitalisering