Medier: Thorning skal redde EU-valgaftenen

EP2014: Det er til skade for mediedækningen og interessen for valget til Europa-Parlamentet, at valgresultater først må offentliggøres efter kl. 23 på valgaftenen, mener Danske Medier, DR og TV 2. De ønsker, statsministeren skal gå ind i sagen.

Du får god tid til at spise stegt flæsk med persillesovs på aftenen med Europa-Parlamentsvalget. I hvert fald hvis Danmark vælger at følge EU-reglerne. Ifølge dem må valgresulatet nemlig først offentliggøres kl. 23 - og de løbende optællinger fra de enkelte valgkredse må ikke præsenteres inden, som de normalt bliver på en "rigtig valgaften".

Det har fået de danske medier på barrikaderne. For det sene tidspunkt for offentliggørelse af valgresultaterne ligger efter deadline for dagbladene og vil ødelægge en egentlig "valgaften" på de nationale tv-stationer, mener de.

Derfor har Danske Medier, DR og TV 2 Danmark i fællesskab skrevet et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvor de appellerer til, at Danmark tolker EU-reglerne ligesom i Finland - der ifølge DR vil have offentlige valgresulater, løbende som de bliver optællet.

"Det er ikke muligt at gennemføre en traditionel valgaften uden løbende data fra valgstederne, og på samme måde vil der ikke meningsfuldt kunne afholdes den traditionelle partilederrunde, som TV 2 og DR normalt samarbejder om, hvis den først sendes op mod midnat, hvor antallet af seere er minimalt," skriver generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn, adm. direktør på TV 2 Merete Eldrup og adm. direktør i Danske Medier Ebbe Dal i brevet til statsministeren.

Langt fra Læsø til Livorno
Årsagen til, at medierne bliver nødt til at vente - selvom valgstederne nogle steder allerede kort efter kl. 20 kan berette om resultatet fra valgkredsen - skyldes, at alle skal vente på, at det sidste valgsted i Italien lukker. Der er nemlig valg i hele EU, og først når det sidste valgsted er lukket, må resultaterne blive offentliggjort.

Men det er et misforstået hensyn at tage, mener brevskriverne.

"Efter de danske mediers opfattelse vil det være til skade for demokratiet og interessen for valget. De danske medier er desuden ikke enige i den grundlæggende præmis om, at en offentliggørelse af stemmerne på de danske EU-parlamentsmedlemmer på Læsø vil kunne påvirke stemmeafgivelsen i Livorno," skriver de.

Ikke meget håb
De danske medier har i første omgang været i kontakt med Indenrigsminsiteriet, som dog ikke gav dem meget håb om få lov til at bringe resultaterne løbende, som de kommer ind. Men adm. direktør i Danske Medier Ebbe Dal håber dog, at mediernes argumenter vil få statsministeren til at gå ind i sagen.

"Danmark plejer altid at være duksedrengen i EU-klassen, men i den her sag er der også et hensyn til de danske borgere, som vi gerne vil give korrekt og hurtig besked om deres stemmeafgivelse. Og så er en god valgaften også med til at engagere borgerne i EU-valget, og det vil politikerne jo normalt gerne have," siger Ebbe Dal.

Der er valg til Europa-Parlamentet søndag den 25. maj.

Forrige artikel Partiledere mødes til direkte tv-debat Næste artikel Ny DSU-formand vil bekæmpe ulighed Ny DSU-formand vil bekæmpe ulighed