Ny DSU-formand vil bekæmpe ulighed

INTERVIEW: Danmarks Socialdemokratiske Ungdom valgte i weekenden Alexander Grandt Petersen som ny formand. Han mener, at regeringen bør gøre mere for at bekæmpe ulighed.

Danmarks største ungdomsparti, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), afholdt i weekenden partikongres. Her blev 24-årige Alexander Grandt Petersen valgt som ny formand. Den nye formand vil kæmpe for traditionelle socialdemokratiske dyder som lighed og en stærk velfærdsstat.

Hvad er dine mærkesager?

”Det vigtigste for mig er at skabe et DSU, der står hårdt fast på at bekæmpe krisens negative konsekvenser. Vi har brugt mange år på at skælde ud på bankerne og tale om krisens syndere, men DSU skal være dem, der tager diskussionen om krisens konsekvenser. Her er den stigende ulighed, der har fundet sted siden 2001, et centralt emne. Der er brug for en socialdemokratisk ungdomsoganisation, der kæmper for, at der sker en retfærdig fordeling af den velstand, vi skaber sammen,” siger Alexander Grandt Petersen.

Er uligheden Danmarks største samfundsproblem?

”Det kan det blive. Vi er af den opfattelse, at der er ved at blive gravet dybe kløfter i Danmark. Kløften mellem rig og fattig er mest tydelig, men vi ser det også mellem land og by og mellem akademikere og arbejdere. Det er afgørende for sammenhængskraften, tilliden og trygheden i samfundet, at vi fastholder et relativt økonomisk lige samfund,” siger Alexander Grandt Petersen og uddyber:

”Det er et problem, at direktørerne og dem i toppen af samfundet har fået voldsomme velfærdsforbedringer sammenlignet med den laveste indkomstgruppe. Det er en udvikling, som er helt forkert i forhold til det samfund, vi gerne vil have.”

Du er formand for DSU de næste fire år. Hvad bliver din største udfordring?

”Min største udfordring bliver at fastholde et loyalt DSU, der trods de problemer, der er for socialdemokraterne, fastholder en solid indsats over for partiet. Vi skal på den ene side fortsat kritisere partiet, når der er behov for det. Men vi er også en ungdomsorganisation, der i den kommende valgkamp skal være tilstede og sørge for, at vi undgår den katastrofe, det vil være, hvis de borgerlige vinder regeringsmagten,” siger Alexander Grandt Petersen og fortsætter:

”Det er væsentligt, at DSU i de store spørgsmål, som for eksempel kampen mod ulighed, tør tage bladet fra munden over for vores parti. I den debat skal vi bare samtidig huske, at ikke al kritik nødvendigvis behøver at blive leveret gennem medierne. Men partiet skal ikke regne med, der nu er en DSU-ledelse, der er blidere stemt over for partiets politik. Der er fortsat områder, herunder den stigende ulighed, hvor vi ønsker en anden og mere progressiv retning, end den regeringen leverer. Vi er klar over, at der i et regeringssamarbejde må indgås kompromiser, men vi vil fortsat argumentere stålfast for vores synspunkter,” siger den nyvalgte formand.

Hvad er forklaringen på den socialdemokratiske nedtur?

”Jeg tror, at forklaringen er politik. Befolkningen ønsker en politik, hvor man udbygger det sociale sikkerhedsnet og investerer i velstand og arbejdspladser. Det er afgørende, at kritikken af Socialdemokratiet ikke bare handler om, om vi kommunikerer rigtigt eller forkert i medierne - kritikken skal handle om, hvilken politik der bliver lagt på bordet. Det er vi ved at få rettet op på, senest med beskæftigelsesudspillet, hvor vi gør op med den meningsløse aktivering, de borgerlige har hældt ud over beskæftigelsessystemet.”

Hvordan genvinder Socialdemokarterne regeringsmagten ved næste folketingsvalg?

”Vi skal både vise alle de resultater, vi har skabt, og så er det helt nødvendigt, at danskerne ved, hvad vi vil de næste fire år. Det er ikke nok bare at sige, 'vi vil skabe arbejdspladser', for det vil alle partier. Det handler om indholdet i politikken, og her tror jeg, vi har meget at vinde, hvis vi formår at sætte tryghed på dagsordenen,” siger Alexander Grandt Petersen og forklarer:

”Det handler både om, at der er mange, der er bange for at miste deres arbejde, og bange for, de ikke kan forsøge sig selv og deres familie i de kommende år. Samtidig er der i store dele af befolkningen en forventning om, at velfærdssamfundet bliver ringere i fremtiden. Det er helt grotesk, at man har brudt den samfundskontrakt, der tilskriver, at nuværende generationer skal efterlade et bedre samfund til de kommende. Det er afgørende, at der bliver rettet op på den udvikling, og det skal socialdemokraterne stå i spidsen for.”

Alexander Grandt Petersen afløser Camilla Schwalbe som formand.

 

 

Forrige artikel Medier: Thorning skal redde EU-valgaftenen Medier: Thorning skal redde EU-valgaftenen Næste artikel Danske parlamentarikere står svagt i EU's ordfører-regnskab Danske parlamentarikere står svagt i EU's ordfører-regnskab