Løkkes exit kan ikke trækkes længere

ANALYSE: Venstres formand har været dead man walking siden EP-valget, og et farvel på hovedbestyrelsesmødet er sidste chance for at undgå en permanent skadevirkning for partiet. Men selvom rygterne om Løkkes afgang tager til, kan den lunefulde formand stadig nå at ombestemme sig.

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen ser ud til at have erkendt, at han ikke længere kan få kontrol over sit eget parti. Forlydenderne om, at den pressede formand trækker sig på Venstres hovedbestyrelses-møde, bliver stadig stærkere på Christiansborg.

Lars Løkke Rasmussen udtalte tidligere på dagen, at han ikke vil "stille sig i vejen for Venstres succes", og på partiets gruppemøde blev den åbne modstand mod ham i folketingsgruppen langt farligere.

Løkke har fortsat flertal i folketingsgruppen, men langt fra den "enstemmige opbakning", han for et par uger siden påstod at kunne mønstre. Mens det hidtil har været lidt ældre folketingsmedlemmer, der har krævet Løkkes afgang, kom yngre folk som Karsten Lauritzen, Mads Rørvig og Michael Aastrup Jensen i dag på banen med direkte afstandtagen til Løkke. De to førstnævnte er tæt på næstformand Kristian Jensen, der lægger op til at tage over.

Selvom de fleste forventer, at Løkke kan mønstre et flertal på Venstres hovedbestyrelsesmøde i Odense, er modstanden nu så omfattende, at han risikerer at blive væltet på et ekstraordinært landsmøde. Det vil være den totale ydmygelse for Løkke.

Game over
Havde Venstre-formanden udelukkende ladet hensynet til sit parti råde, skulle han senest have trukket stikket efter nederlaget ved valget til Europa-Parlamentet. For allerede der stod det lysende klart, at han ikke havde nogen chance for at genvinde vælgernes tillid. Der er da også kilder, der fremfører, at Løkke oprindelig havde planlagt at gå efter det skuffende valgresultat.

Men selvom Løkke formelt påtog sig ansvaret for nederlaget, forsatte han sammen med sine nærmeste indædt kampen. Oprøret i egne rækker nåede imidlertid et niveau, som Løkke og hans støtter ikke havde forventet. Den noget humørsvingende Venstre-formand kan endnu nå at skifte mening, men det anses nu for overvejende sandsynligt, at han om få timer selv smider håndklædet i ringen.

Sker det, kan de værste skadevirkninger for partiet måske undgås. Der har de sidste uger været en stribe elendige meningsmålinger for Venstre, men flugten fra partiet har næppe bundfældet sig hos vælgerne. Skrækeksemplet for Venstre-folkene er Konservative, der var alt for længe om at skifte formand, og som slet ikke har været i stand til at få vælgerne til at vende tilbage.

Med et hurtigt valg af Kristian Jensen som ny formand og en mere disciplineret stil vil Venstre have et realistisk håb om et comeback. Hvis man vel at mærke kan undgå giftige interne stridigheder.

Forrige artikel Aftale om regionernes økonomi på plads Aftale om regionernes økonomi på plads Næste artikel Løkkes rutsjetur i målingerne Løkkes rutsjetur i målingerne