Aftale om regionernes økonomi på plads

DOKUMENTATION: Regeringen har tirsdag indgået aftale med Danske Regioner om regionernes økonomi for 2015. Aftalen afsætter blandt andet penge til byggeri af nye sygehuse og akutmodtagelser.

Regeringen og regionerne blev tirsdag enige om regionernes økonomi for 2015.

Aftalen indebærer et anlægsniveau på syv milliarder kroner i 2015, ligestilling af psykiatrien og nedbringelse af tvang, nye principper for det regionalt-statslige samarbejde samt ca. en milliard kroner til stigende udgifter til sygehusmedicin, nye behandlingsformer og en udvikling med flere ældre og kroniske patienter. 

"Jeg er særligt glad for, at vi med aftalen understreger, at psykiatrien skal være en ligeværdig del af sundhedsvæsenet. For sygdom er sygdom uanset, hvor den sidder," siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) blandt andet i en pressemeddelelse.

Der er aftalt en vækst i aktiviteten på sygehusene på to procent. Den skal finansieres ved et krav om øget produktivitet på sygehusene. Det betyder et stort fokus på omprioriteringer og effektiviseringer. 

"Vi er tilfredse med, at en del af det råderum, der er i den offentlige sektor, går til det regionale sundhedsvæsen. Der er brug for ekstra midler, så vi kan behandle det stigende antal kræftpatienter og sikre, at der er den fornødne kapacitet til at leve op til udredningsretten både inden for psykiatri og somatik. Men aftalen er stram og nødvendiggør prioriteringer og handlekraft i regionsrådene for at få enderne til at mødes," siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse. 

Syv principper for samarbejde
Regionerne og regeringen er blevet enige om syv principper, som beskriver opgave- og ansvarsfordeling for det regionalt-statslige samarbejde.

Danske Regioner ser positivt på principperne og vil arbejde aktivt for, at de bliver omsat fra ord til handlinger. Finansministeriet skriver, at principperne "sætter rammerne for et tillidsfuldt samarbejde mellem regeringen og Danske Regioner om en styrket modernisering af den offentlige sektor". 

Hovedelementer i aftalen

  • Fortsat fokus på sammenhæng.
    Fortsættelse af omstillingen af behandlingen mod det nære sundhedsvæsen - tættere på patientens hverdag - der blev indledt med økonomiaftalen for 2014. Omstillingen betyder et styrket fokus på at sikre et sammenhængende sundhedsvæsen for patienter, der har behandlingsforløb på tværs af sygehuse, praktiserende læge, hjemmesygepleje mv.

  • Ny sygehusmedicin og nye behandlingsformer.
    Prioritering af 1 mia.kr. til at håndtere stigende udgifter til sygehusmedicin, nye behandlingsformer og udvikling med flere ældre og kroniske patienter. Det finansieres via et løft på knap 500 mio. kr. samt regionalt råderum fra mindreudgifter til sygesikringsmedicin. 
  • Ligestilling af psykiatrien og nedbringelse af tvang
    Regeringen og Danske Regioner har bekræftet hinanden i, at tvangen i psykiatrien skal halveres inden 2020. Med aftalen bekræfter regeringen og Danske Regioner også indførslen af en udrednings- og behandlingsret i psykiatrien, der skal bidrage til ligestilling af psykiatrien med det øvrige sundhedsvæsen.

  • Nytænkning af opfølgningen af kræftpatienter. Der er enighed om at nytænke og omlægge opfølgningen af kræftpatienter, bl.a. ved at indføre opfølgning på baggrund af behov og dokumentation. Det skal medføre højere kvalitet for den enkelte kræftpatient, bl.a. ved at sætte fokus på patientens individuelle behov.

  • Syv principper for statsligt-regionalt samarbejde. Regeringen og Danske Regioner vil samarbejde om en styrket modernisering af den offentlige sektor. Det forudsætter et tæt, aktivt og tillidsfuldt samarbejde på tværs af den offentlige sektor omkring de fremtidige udfordringer.

    De syv principper indebærer: 
    1. Tydeligt opgave- og budgetansvar 
    2. Styring på mål og resultater 
    3. Politisk ansvar og de
    5. Fælles ansvar for nytænkning og effektivisering 
    6. Samspil om vækst og velfærd 
    7. Inddragelse og samspil med borgerne

Læs hele aftalen her

,

Forrige artikel Næsten 30.000 flere job på et år Næsten 30.000 flere job på et år Næste artikel Løkkes exit kan ikke trækkes længere Løkkes exit kan ikke trækkes længere