Løkke-sag svækker tilliden til bistandsorganisationer

MÅLING: Næsten halvdelen af danskerne har fået et mere negativt syn på, hvordan bistandsorganisationer forvalter bistandsmidler. Det viser en ny måling efter sagerne om blandt andre Lars Løkkes rejser på 1. klasse for GGGI. ”En ulykkelig sag,” lyder det fra Folkekirkens Nødhjælp.

Kritikken af blandt andre Lars Løkke Rasmussens rejser på 1. klasse og diæter som formand for den internationale klimaorganisation GGGI har fået vælgerne til at sive fra Venstre.

Men sagen har ikke kun politiske konsekvenser for Venstre og dets formand.

En ny måling viser, at rejsesagen også har negative konsekvenser for danskernes syn på, hvordan nødhjælps- og udviklingsorganisationer forvalter danske bistandskroner.

I målingen, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk, svarer 47,6 procent af danskerne, at de har fået et mere negativt syn på organisationernes håndtering af bistandsmidler. 49,8 procent har ikke ændret syn på organisationer på grund af sagen.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær kalder tallene "skræmmende" og frygter, at Løkke-sagen har betydet et tillidsknæk til nødhjælps- og udviklingsorganisationerne.

"Det er værre, end jeg havde troet. Og jeg tror, vi vil kunne mærke den her sag. Tilliden til, at vi forvalter pengene ordentligt, er afgørende, når vi skal bede danskerne om støtte. Det er en ulykkelig sag, som vi som organisationer er uden skyld i," siger han.

Henrik Stubkjær er i disse dage til møde i Kirkernes Verdensråd i Sydkorea, hvor netop GGGI oprindeligt blev grundlagt af den sydkoreanske regering. Men han slår fast, at rejsen til Sydkorea er foregået med økonomiklasse.

"Sådan har vi altid rejst," siger Henrik Stubkjær og fortsætter:

"Vi har, siden sagen opstod, forsøgt at kommunikere, at den måde, som pengene bliver anvendt på blandt almindelige ngo'er, er helt anderledes end i GGGI."

GGGI - eller The Global Green Growth Institute - modtager over en treårig periode 90 mio. kr. fra den danske bistandskasse.

V: En trist sag
Lone Loklindt er udviklingsordfører for De Radikale. Hun kalder målingen for "en kedelig sidegevinst på en kedelig historie om Lars Løkkes rejseaktiviteter".

"Sagen påvirker opbakningen til udviklingsbistanden. Og forhåbentlig bliver det ikke sværere for ngo'erne at samle penge ind. Men sagen kalder på mere information om, hvad udviklingsbistanden går til både fra organisationerne og Danida," siger hun og påpeger, at sagen om Venstre-formandens rejser på 1. klasse er enkeltstående:

"Det er kun Lars Løkke og FN's generalsekretær, der rejser på 1. klasse, så der er ingen grund til bekymring. Det har næsten halvdelen af danskerne, der ikke har ændret syn på organisationerne, gennemskuet. Men hos resten ligger der et oplysningsarbejde."

Jakob Ellemann-Jensen, der er Venstres udviklingsordfører, vil generelt ikke kommentere på  GGGI-sagen.

Men er det et problem, at hver anden dansker har fået et mere negativt syn efter GGGI-sagen på, hvordan organisationerne håndterer bistandsmidlerne?

"Jeg synes, det er vigtigt, at vi drøfter, hvordan vi bruger bistandsmidler, som vi også har forsøgt at rejse debat om i Venstre. Det handler ikke kun om bistandens størrelse, men om hvordan vi bruger pengene," lyder det fra udviklingsordføreren.

Tror du, at nødhjælps- og udviklingsorganisationernes image også har lidt skade på grund af GGGI-sagen, så det ikke kun har haft politiske konsekvenser for Venstre?

"Nej, det tror jeg ikke. De forskellige organisationer har været meget dygtige og flittige til at forklare, hvordan deres politik er på det her område," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Men trods alt viser tallene, at næsten hver anden dansker har fået et mere negativt syn på organisationernes håndtering af bistandsmidlerne?

"Vi skal kigge kritisk på, hvordan vi bruger bistandsmidlerne. Og hvis der skal komme noget godt ud af den her sag, som har været træls, er det, at vi får opmærksomhed på, hvordan pengene bliver brugt. Derudover har jeg ikke nogen kommentarer til den sag," siger han.

Ingen stor skade på længere sigt
Suzanne C. Beckmann, der er professor ved CBS og ekspert i forbrugeradfærd, mener, at det er afgørende, hvordan sagen udvikler sig for at vurdere konsekvenserne for nødhjælps- og udviklingsorganisationer på længere sigt.

"Hvis der ikke dukker nye uheldige sager op, der kan svække tilliden til organisationernes arbejde generelt, vil det formentlig på længere sigt ikke betyde det store for organisationerne. Men på den korte bane kan sagen have negative konsekvenser for deres image," siger hun og hæfter sig ved, at næsten halvdelen af danskerne ifølge målingen ikke har ændret syn på organisationerne:

"Sagen er foreløbig isoleret til en enkelt sag om én politisk organisation, der er fundamentalt anderledes end de danske bistandsorganisationer og trods alt meget fjern fra Danmark."

Regeringen bakker fortsat op om Lars Løkke Rasmussens formandskab for GGGI og den generelle støtte til organisationen.

Men udviklingsminister Christian Friis Bach tager først endelig beslutning om, hvorvidt den danske støtte skal fortsætte, efter et revisionsfirma har udarbejdet en såkaldt tilstandsrapport af GGGI, som er bestilt af den danske og norske regering.

Redegørelsen ventes færdig i begyndelsen af 2014.

Forrige artikel Den politiske genopstandelse Den politiske genopstandelse Næste artikel Dæk din ryg på de lange knives nat Dæk din ryg på de lange knives nat