Ung LA-spidskandidat: Byråd savner friske øjne

UNG POLITIK: Det er ærgerligt, når en kandidats alder overskygger politikken. LA's spidskandidat i Horsens, Anders Burlund, vil vise, at man godt kan have perspektiv og indsigt, selvom man er ung. Det fortæller han i dette interview med 15-årige Jakob Terp-Hansen.

Af Jacob Terp-Hansen 

Anders Burlund er 25 år, kandidat i statskundskab og forhenværende landsnæstformand for Liberal Alliances Ungdom. Han træder nu ind på den realpolitiske scene som spidskandidat i Randers Kommune for Liberal Alliance ved denne måneds kommunalvalg. Han fortæller i dette interview med Altinget om, hvad han gerne vil som ung kandidat, og hvad han har lært af at være mange år i ungdomspolitik.

Anders, hvorfor valgte du at blive spidskandidat for LA i Randers?

“Jeg valgte at blive spidskandidat, fordi jeg havde et ønske om at ændre nogle ting. Prøve det af og måske være med til at ændre nogle af de ting, jeg brænder for kommunalpolitisk. Randers er måske et atypisk sted at flytte til som ung, også når man kommer fra ungdomspolitik, men jeg så klart, at der var mulighed for at være med til at påvirke den rigtige politiske retning og være med til at forme en ny retning."

Du har været engageret i ungdomspolitik i mange år. Hvad har det lært dig, som du kan bruge?

“Det har klart lært mig noget om, hvordan det politiske miljø hænger sammen. At man på tværs af de politiske partier og foreninger sagtens kan være gode venner og snakke godt sammen. Så har det lært mig, at man skal have tillid til sine nærmeste, men man skal også kunne navigere i et miljø, hvor der er meget mistillid, og hvor der er mange dolke rundtomkring. Men der synes jeg, Liberal Alliances Ungdom stikker lidt ud som et parti, hvor det ikke er så udtalt som andre ungdomspartier eller partier generelt."

Hvad er det så, du gerne vil som ung?

“Som ung kandidat vil jeg gerne ud og vise, at alder ikke er en hindring for, at man faktisk kan mene noget fornuftigt i den forstand, at man som ung også har et perspektiv på tingene og også har muligheden for at gå ud og sætte en dagsorden – og at alder ikke er et issue,” siger Anders Burlund og fortsætter:

“Jeg tror egentlig, at mange unge kandidater føler, at deres alder bliver et politisk emne i højere grad, end deres politik gør. Og det, synes jeg selvfølgelig, er ærgerligt, i og med at man jo som ung kandidat selvfølgelig har præcis lige så gode løsninger og forslag som én, der er ældre.”

Behov for de unges friske øjne

Der er måske mange, der vil sige: Hvorfor skal du ind og sidde i byrådet og bestemme over kommunens fremdrift, hvis det primært er politik, du har engageret dig i, og måske ikke har haft så meget erhvervserfaring?

“Jeg tror i høj grad, at mange byråd savner nogle friske øjne. Ikke bare politisk, men også aldersmæssigt. Der er jo primært hvide, ældre mænd, der sidder i byrådet rundtomkring, hvilket er med til at trække gennemsnitsalderen op, og ældre er ikke nødvendigvis gode til at have blik for, hvad de unge har brug for, eller hvad der betyder noget for de unge. Man kommer som ung ind med friske øjne og stiller spørgsmålstegn ved måden, man gør tingene på nede i forvaltningen."

Men du har blik for, hvad de unge har brug for?

“Ja, det synes jeg. Jeg synes nu også, jeg har blik for, hvad de ældre og børnefamilierne har brug for, men jeg har da klart et afsæt fra et ungdomspolitisk miljø, som også er med til at forme mine holdninger fremadrettet,” siger Anders Burlund og tilføjer:

“Jeg synes også, det giver en vis forståelse af, hvad unge mennesker i dag brænder for og har brug for. Og at vi godt kan selv. Når man kigger på os unge, der engagerer sig i politik, er vi meget ressourcestærke, og vi har en klar holdning til tingene, og det, synes jeg, er vigtigt, at vi også får frem.“

Fritidspas til socialt udsatte og færre afgifter 

Hvordan ser Randers så ud om fire år, når der er kommunalvalg næste gang?

“Det kommer an på mange ting. Det kommer an på, hvordan valget kommer til at spille ud. Hvis det går, som jeg håber og tror, kommer vi selvfølgelig ind med én, måske to, mandater og er med til at sætte dagsordenen på nogle ret konkrete ting. Jeg forventer ikke, at Liberal Alliance og jeg kan være med til at omkalfatre hele Randers kommune – jeg forventer klart, at vi kan sætte nogle dagsordener,” siger Anders Burlund, der ikke er ikke i tvivl om, hvordan han forventer, hans resultater vil se ud om fire år:

“Vi har fået synlige resultater på erhvervspolitikken, vi har fået afskaffet skatter og afgifter, der har været til hindring, og så har vi måske også fået konkurrenceudsat noget mere og skabt mere valgfrihed hos borgerne. Som en konkret ting tror jeg, vi har fået indført et fritidspas, så socialt udsatte unge kan gå til fritidsaktiviteter. Det er ikke kun bundet op på fordelingspolitiske ting som skatter og afgifter,” lyder det fra Anders Burlund, der er klar til at samarbejde for ‘at få nogle sejre i hus'."

Hvorfor skal jeg stemme på dig?

“Du skal stemme på dig, hvis du gerne vil have nogle friske øjne i byrådet, nogle, der kan samarbejde med alle og har tillid til, at vi faktisk sammen godt kan finde nogle løsninger. Og så skal du stemme på mig, hvis du vil have flere arbejdspladser, mere vækst til kommunen, og hvis du vil have mere valgfrihed for dig og dine medborgere.”

Forrige artikel Hvem skal du stemme på? Prøv kandidattesten Hvem skal du stemme på? Prøv kandidattesten Næste artikel Profiler risikerer at blive tvunget ud af lokalpolitik straks efter valget Profiler risikerer at blive tvunget ud af lokalpolitik straks efter valget