Kommuneoverblik: Her bliver der mest gys på valgnatten

ANALYSE: Der bliver spænding til det sidste i en lang række kommuner over hele landet, når de nye borgmestre skal findes. Altinget har spurgt lokaljournalister og -redaktører om, hvor de største dramaer kommer til at udspille sig. 

Når valgstederne lukker, og resultaterne ruller ind, begynder en nervepirrende nat.

98 borgmestre skal udpeges, og i en række kommuner er det mere end almindeligt uforudsigeligt, hvem der ender som vinder.

Altinget har spurgt redaktører og journalister fra lokalmedier i hele landet, hvor de største dramaer vil udspille sig på valgnatten.

Her er en gennemgang: 

Fyn: Mange nye borgmestre 
Efter sidste kommunalvalg skiftede Fyn farve fra rød til blå. Inden valget i 2013 var kun én fynsk kommune Venstre-ledet, men ved valget mistede S borgmestermagten på alle sine fynske bastioner undtagen de gamle højborge Middelfart og Odense, og V tog over.

I mange fynske kommuner er magten nu på spil igen, vurderer redaktører på Fyns Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

“Det skyldes blandt andet, at der i flere kommuner skal ske udskiftning på borgmesterposten, fordi den nuværende enten er stoppet eller stopper efter valget. Og det er med til at åbne spillet de steder,” siger Birgit Bakkær, kommunalpolitisk journalist på Fyens Stiftstidende.

Der er især tvivl om udfaldet af valget i Nyborg, Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland og Svendborg. Læs hvorfor i vores gennemgang af de fynske kommuner.

Midtjylland: Mislykket åbning af Letbanen kan få betydning
I Midtjylland står de borgerlige traditionelt stærkest mod vest, mens de venstreorienterede har større gennemslagskraft mod øst.

Det billede ændrede sig en smule i 2013, hvor Socialdemokratiet tabte magten i Randers, Silkeborg, Odder og Struer til Venstre. Og derfor skal de røde nu slå igen.

Det skaber spænding, og i Randers er der ifølge journalist Karin Hede Pedersen fra Randers Amts Avis ingen forhåndsfavoritter til valgsejren:

“Ingen tør spå om Randers. Der er så mange forhold og ubekendte i spil,” siger hun.

I Viborg står den tidligere træner for herrelandsholdet i håndbold Ulrik Wilbek (V) til at skubbe sin borgerlige kollega Torsten Nielsen (K) af pinden. En meningsmåling har for nylig vist, at venstremanden kun behøver opbakning fra Dansk Folkeparti for at skabe flertal. 

I Aarhus er der næppe tvivl om, at den socialdemokratiske borgmester Jakob Bundsgaard fortsætter. Men en række sager om nepotisme og svindel i forvaltningen samt den mislykkede åbning af Letbanen kan få betydning for Bundsgaards muligheder for konstituering på valgnatten.

Læs hele Altingets gennemgang af valget i de midtjyske kommuner her.

Nordjylland: Ingen peger på borgmesteren i Vesthimmerland
Hvis man vil vide noget om lokalpolitik i Nordjylland, ringer man til Søren Wormslev. Og det har vi gjort.

Han har mere end 30 års journalistisk erfaring og kaldes ‘valggeneralen’ på lokalmediet Nordjyske.

Søren Worslev udpeger Vesthimmerland Kommune som et sted, hvor spændingen bliver stor på valgnatten. Det skyldes, at samtlige partier i kommunen har trukket støtten til den siddende K-borgmester, Knud Kristensen, efter en sag om inhabilitet i forbindelse med etableringen af ungdomsboliger på en grund, som han selv stod som ejer af.

”Der ingen tvivl om, at Knud Kristensen stadig har en stor popularitet, så han skal nok få mange personlige stemmer. Men spørgsmålet er, om Konservative alligevel kan bevare magten, når nu stort set alle de øvrige partier har vendt dem ryggen,” siger Søren Wormslev.

Også Rebild Kommune, hvor Radikale har deres eneste 'rigtige' borgmesterpost, står åben. I løbet af den seneste periode har flere partihop skabt spænding om, hvem der kan trække borgmesterkæden om halsen efter tirsdagens valg.

Læs hele Altingets gennemgang af de nordjyske dramaer her.

Sydjylland: Danfoss-leder kom i vejen for borgmesteren
I den sydlige del af Jylland venter der især spænding i Sønderborg Kommune.

Det er den eneste kommune under socialdemokratisk ledelse i JydskeVestkystens dækningsfelt, og selvom borgmester Erik Lauritzen på forhånd står stærkt, er der kommet en Danfoss-leder i vejen:

"Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen anbefalede, at man stemmer på Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti og gør ham til borgmester. Jørgen Mads Clausen mente, at Kleinschmidt både vil kunne være brobygger mellem fløjene og i forhold til Nordtyskland,” siger Mads Sandemann, journalistisk chefredaktør på JydskeVestkysten.

Slesvigsk Parti har aldrig haft en borgmesterpost og får det sandsynligvis heller ikke denne gang. Alligevel kan Jørgen Mads Clausens støtte få betydning for valget:

"Havde han ikke blandet sig, så havde Erik Lauritzen stået som en endnu mere sikker favorit til at blive borgmester igen,” siger Mads Sandemann.

I resten af kommunerne i Sydjylland forventer Mads Sandeman "en høj grad af status quo".

Læs hele gennemgangen her

Sjælland: LA og S kan danne par i Slagelse
Spænding bliver der til gengæld på Sjælland, hvor borgmesterkæderne er til salg i både Slagelse, Stevns, Holbæk, Køge, Vordingborg, Faxe, Lejre, Næstved og Sorø. 

”Jeg tør simpelthen ikke spå om, hvem der vinder valget, og hvem der bliver borgmester her. Det er totalt åbent,” siger eksempelvis chefredaktør på Nordvestnyt i Holbæk, Tove Bonnichsen.

Også i Slagelse ser der ud til at være helt dødt løb. Her har en 'brintbus-skandale' præget det politiske miljø i en sådan grad, at det ikke er noget usandsynligt scenarie, at Liberal Alliance ender med at danne par med Socialdemokratiet på valgnatten. 

I Guldborgsund Kommune har René Christensen fra Dansk Folkeparti sat jagten ind på partiets første rigtige borgmesterpost. 

Den fulde oversigt over alle dramaerne kan læses her

Hovedstaden: Spænding udenfor København 
De fleste regner efterhånden med, at Frank Jensen (S) bliver siddende som overborgmester i København, og Danske Spil giver kun 1,55 på, at Jørgen Glenthøj (K) forsætter som borgmester på Frederiksberg.

Selvom Københavns og Frederiksberg Kommune dækkes tættest i medierne, er der større spænding at finde i en række af de 27 andre kommuner i Region Hovedstaden.

Det gælder for eksempel Halsnæs:

”Det kommer til at blive meget få stemmer, som kan afgøre, om det tipper den ene eller den anden vej,” vurderer Niels Jørgen Larsen, der er lokalredaktør i Halsnæs for Frederiksborg Amts Avis.

Det samme er tilfældet i den konservativt-ledede Helsingør Kommune, hvor borgmester Benedikte Kiær risikerer at tabe magten:

"Det er spændende, for det er ikke mange mandater, der skal skifte, inden hun risikerer at miste magten,” siger Jesper Munch Nielsen, der er politisk redaktør på Helsingør Dagblad.

Læs om alle Hovedstadens lokalopgør her.

,

Forrige artikel I dag stemmer 1.892 umyndiggjorte danskere for første gang I dag stemmer 1.892 umyndiggjorte danskere for første gang Næste artikel Kommunalvalgets største (og sjoveste) historier Kommunalvalgets største (og sjoveste) historier