Historisk afvisning: Den svenske Riksdag stemmer nej til ny borgerlig regering

SVENSK EFTERSPIL: For første gang i historien har Riksdagen nedstemt en statsministerkandidat, der er blevet udpeget af parlamentets formand.

Svenskerne er stadig ikke kommet nærmere en ny regering efter valget til Riksdagen for mere end to måneder siden.

Onsdag stemte den svenske Riksdags medlemmer nemlig nej til at gøre Moderaternes leder, Ulf Kristersson, til ny statsminister.

Det skriver Altinget.se.

195 af Riksdagens 349 medlemmer stemte imod, mens blot 154 stemte for. Dermed er Ulf Kristersson også den første statsministerkandidat nogensinde til at blive nedstemt i Riksdagen.

Ulf Kristersson var blevet udpeget til statsministerkandidat af Riksdagens talmann, der er en pendant til den danske folketingsformand. Han fik derefter til opgave at danne en ny regering, og mandag foreslog han, at den kom til at bestå af Moderaterne og Kristendemokraterne.

Passiv magt
Den plan var der dog modstand imod blandt flertallet af partierne i Riksdagen – heriblandt de øvrige to partier i den borgerlige alliance, Centerpartiet og Liberale. De to partier endte med at være med til at stemme imod Ulf Kristersson sammen med de rød-grønne partier. Kun Sverigedemokraterne stemte for sammen med Moderaterne og Kristendemokraterne.

Splittelsen i den borgerlige lejr blev allerede kendt tirsdag, hvor Centerpartiets formand, Annie Lööf, meddelte, at partiets 31 mandater ville stemme imod Kristersson. Modstanden fra de to borgerlige midterpartier skyldes Sverigedemokraterne. Partierne mener nemlig, at en mindretalsregering bestående af Moderaterne og Kristendemokraterne ville blive afhængig af Sverigedemokraterne.

Argumentet er, at det ville give Sverigedemokraterne den indflydelse på svensk politik, som de øvrige svenske partier har nægtet at give partiet.

Forrige artikel Dagens overblik: Dagens overblik: "Der skal ske mere end det," siger Løkke om Brexit-aftale Næste artikel Landbrug & Fødevarer dropper Folkemødet: For dyrt Landbrug & Fødevarer dropper Folkemødet: For dyrt