Enighed om ny svensk regering: Et flertal peger på Stefan Löfven

SVENSK EFTERSPIL: Efter flere måneders stilstand i svensk politik får svenskerne omsider en ny regering. Det bliver Socialdemokraternes Stefan Löfven, der får lov til at fortsætte som statsminister.

Det krævede mere end fire måneder.

Men nu tegner der sig flertal bag en ny svensk regering.

Det sker, efter Venstrepartiet onsdag har meddelt, at det vil pege på Socialdemokraternes formand, Stefan Löfven, som statsminister.

Det skriver svt.se.

Allerede fredag blev Socialdemokratiet, Miljøpartiet og de to borgerlige midterpartier, Centerpartiet og Liberale, enige om et udkast til en regeringsaftale. Men de fire partier kunne ikke alene sikre et flertal.

Derfor havde Stefan Löfven brug for Venstrepartiets 28 mandater, hvis han skulle kunne tælle til 175, som det kræves i svensk politik.

Ny aftale sikrer Löfven
Venstrepartiet afviste dog mandag, at det ville lægge stemmer til Löfvens statsministerdrømme med den aftale, der lå på bordet, hvor der blandt andet stod, at partiet ikke må få indflydelse på svensk politik i den kommende valgperiode.

Men efter to ekstra dages forhandlinger er det lykkedes for Venstrepartiet at lave en ny aftale med Stefan Löfven, der ifølge partiets formand Jonas Sjöstedt sikrer, at det alligevel vil få indflydelse.

"Aftalen om, at V ikke får indflydelse, er nu i praksis ophævet. Vi vil få politisk indflydelse i denne valgperiode," siger han ved et pressemøde.

Selvom der nu endelig er en ny regering på vej i Sverige, er det ikke sikkert, at det svenske regeringsdrama er overstået. Jonas Sjöstedt understreger, at hvis Stefan Löfven bryder den aftale, der er blevet indgået mellem de to parter, vil Venstrepartiet erklære mistillid til ham.

"Så vil vi afsætte Stefan Löfven," siger han.

Forrige artikel Reaktioner på nej til Brexit-aftale: Reaktioner på nej til Brexit-aftale: "Usikkerheden er gift for erhvervslivet" Næste artikel Ny nærhedsfond, flere sygeplejersker og farvel til regionsråd: Her er regeringens sundhedsreform Ny nærhedsfond, flere sygeplejersker og farvel til regionsråd: Her er regeringens sundhedsreform