Gule fagforeninger kræver plads ved trepartsbordet

Det er udemokratisk, at næsten en halv million lønmodtagere ikke bliver repræsenteret i trepartsforhandlingerne, lyder det fra fire såkaldt gule fagforeninger, der retter en fælles appel til beskæftigelsesministeren om at komme med i den permanente trepartsinstitution. Regeringspartiet Venstre åbner for deres deltagelse.  

Når den traditionelle fagbevægelse repræsenterer under halvdelen af landets lønmodtagere, og de tværfaglige, såkaldt gule fagforeninger efterhånden har et medlemstal på knap en halv million, bør de også inddrages i regeringens permanente trepartsinstitution.

Sådan lyder meldingen fra Krifa, Fire Funktionærer, Det Faglige Hus og Ase, som i et fælles brev til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu forsøger at sparke døren ind til forhandlingslokalet og være en del af drøftelserne om den kommende, permanente trepartsinstitution.

"Vi har en regering, som ønsker at samarbejde på nye måder og nedbryde eksisterende magtblokke. En af de sidste store bastioner med magtblokke er på beskæftigelsesområdet," siger formand Jane Heitmann, som indtil sidste valg var medlem af Folketinget for Venstre.

Arbejdsmarkedet er mere fleksibelt og har andre organisationsformer, end da den danske model blev skabt for 124 år siden. Samtidig er den under påvirkning af EU, understreger Jane Heitmann:

"Her vil vi gerne være med til at byde ind med løsninger. Den danske model har gjort det godt. Men hvis man kalder sig demokrat, kan man ikke ignorere, at næsten en halv million lønmodtagere ikke bliver hørt."

{{toplink}}

Venstre vil lytte

I takt med, at især den traditionelle FH-fagbevægelse har tabt medlemmer og de gule fagforeningers medlemstal er vokset, har både Krifa og Det Faglige Hus flere gange de senere år krævet at få en plads ved trepartsbordet. 

Oftest er de blevet hældt ned af brættet. Op til sidste valg åbnede de Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard dog op for at gentænke trepartsinstitutionen.

Samme toner lyder nu fra regeringspartiet Venstre.

"De frie fagforeninger har en vigtig stemme. Vi ved endnu ikke, hvordan trepartsinstitutionen præcis skal se ud, men der er ingen tvivl om, at vi gerne vil værne om det frie fagforeningsvalg og lytte, når de spiller ind i den her debat," siger beskæftigelsesordfører Christoffer Melson. 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil dog ikke forholde sig konkret til appellen fra de gule fagforeninger, men nøjes med at konstatere, at regeringen vil formalisere samarbejdet med arbejdsmarkedets parter.

"Vi skal i første omgang drøfte rammerne og arbejdsformen for, hvordan en sådan konstruktion kan se ud. Det er derfor endnu for tidligt for mig at sige, hvordan den konkrete organisering vil se ud,” skriver hun i et mailsvar til Altinget.  

Heller ikke Moderaternes beskæftigelsesordfører Tobias Elmstrøm vil forholde sig til spørgsmålet.

Krifa: Regeringen ændrer selv modellen

Tavsheden fra Socialdemokratiet og Moderaterne undrer Jane Heitmann.

"Især Moderaterne gik jo til valg på at nedbryde gamle magtblokke. Nu peger vi på et område, som lider af demokratisk underskud, og som regeringen selv har lagt op til at udvikle," siger hun og uddyber:

"For eksempel går den nu ind og dikterer, hvad udvalgte offentlige grupper skal have i løn. Det er svært at tage det som udtryk for andet, end at den heller ikke selv synes, den danske model fungerer optimalt."

Selv om jeres medlemstal er vokset, så dækker jeres overenskomster kun ganske få lønmodtagere, mens de traditionelle forbund dækker 80 procent. Samtidig er jeres medlemmer primært privatansatte med meget forskellig baggrund. Hvad skulle fordelen være ved at have jer med ved trepartsbordet - hvad har I at handle med?

"For det første har vi overenskomster. Og der er masser af andre ting, man kunne have en snak om. Det kunne være noget som lovbestemt mindsteløn, som EU nu har besluttet. Vi arbejder også med stress, angst og depression og har i årevis forsket i, hvordan vi kan forbedre arbejdslivet," siger Jane Heitmann. 

Hvordan forestiller I jer det i praksis - der er vel grænser for, hvor mange deltagere, der kan være med i en trepartsinstitution, hvis det ikke skal blive for bureaukratisk?

"Vi har ikke lagt os fast på en model, men kan kunne for eksempel sige, at de fem til syv største fagforeninger blev inviteret med," slutter Krifa-formanden.

{{toplink}}

Forrige artikel I årevis har Katja fået livet på Christiansborg til at glide. Nu skal hun vogte hærdede kriminelle  I årevis har Katja fået livet på Christiansborg til at glide. Nu skal hun vogte hærdede kriminelle  Næste artikel I Holland skyldes fem procent af alle dødsfald aktiv dødshjælp: Her er udlandets erfaringer med legaliseret dødshjælp I Holland skyldes fem procent af alle dødsfald aktiv dødshjælp: Her er udlandets erfaringer med legaliseret dødshjælp