Konsulenter spiller dobbeltrolle i kommuners handicapsager

KASKETTER: Konsulentvirksomhed har på en gang rådgivet kommuner om billigere indsatser i handicapsager og tilbudt selv at overtage indsatsen for borgeren i samme sager. Problematisk interessekonflikt, vurderer professor.

Konsulentvirksomheden Trancit, der hjælper kommuner med at finde besparelser på handicapområdet, har i flere tilfælde haft en dobbeltrolle.

I mindst to tilfælde har en kommune efter rådgivning fra virksomheden sendt borgere i et tilbud, som bliver drevet af Trancit selv. På den måde har konsulenterne tjent penge i samme sag som både rådgiver og leverandør af et socialt tilbud. 

Det viser aktindsigter, Altinget har fået i mails og skriftlig afrapportering fra Trancit i henholdsvis Billund og Vesthimmerland Kommune.

"Problemet er, at der anvendes konsulenter, der har en rolle, som indeholder interessekonflikter og potentielt uvedkommende interesser. Det ville føre til inhabilitet, hvis der var en offentlig myndighed," siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Rolleforvirring i Vesthimmerland
I sagen fra Vesthimmerland Kommune har virksomhedens konsulenter rådgivet kommunens sagsbehandlere i en konkret sag, hvor en ung mand i starten af 20'erne blev flyttet fra et botilbud til et bofællesskab internt i kommunen.

Manden endte kort tid efter med at blive isoleret i et såkaldt sommerhusprojekt drevet af Trancit.

Der er imidlertid Trancit selv og ikke kommunen, der i en mail efterfølgende gør opmærksom på den "rolle- og agendaforvirring," det nye samarbejde fører med sig.

"De gør jo det rigtige ved at pege på, at der kan være problemer, og så efterfølgende at trække sig," siger sundhedsdirektør i Vesthimmerland Kommune, Anne Krøjer.

Konsulenter: Vi gør det ikke længere
Hos Trancit erkender man, at der har været udfordringer med både at have en rolle som rådgiver omkring afgørelsen af konkrete sager, og så i enkelte tilfælde at påtage sig et driftsansvar i de samme sager.

Ifølge souschef hos Trancit, Mikkel Buck, er der tale om sager baseret på to af virksomhedens første samarbejdsaftaler med kommuner.

"Det konkrete samarbejde er grundigt evalueret og tydeliggjorde et behov hos kommunerne, men også nogle udfordringer i den konsulentbistand, Trancit leverede, eksempelvis spørgsmålet om habilitet," skriver han i en mail.

Han understreger, at Trancit nu ikke længere anbefaler bestemte leverandører, når de rådgiver kommuner.

Læs hele artiklen på Altinget kommunal. Har du ikke adgang, kan du få det ved at oprette et prøveabonnement her.
 

Herunder er en beskrivelse af den konkrete sag fra Vesthimmerland Kommune og Trancits forskellige roller i sagen

Forrige artikel Finansloven er vedtaget: Derfor stemmer Venstre, Konservative og DF ja  Finansloven er vedtaget: Derfor stemmer Venstre, Konservative og DF ja Næste artikel Ane Halsboe finder ny departementschef Ane Halsboe finder ny departementschef