Afgørelse i konsulentsag: Handicappede og psykisk syge får genoptaget deres sager

AFGJORT: 12 kommuner har ulovligt fået hjælp fra konsulenter til at finde besparelser på udsatte borgere og skal nu genoptage sager. Det slår Ankestyrelsen fast med ny afgørelse, der afslutter undersøgelse. 

11 kommuner har brudt loven ved at samarbejde med resultatlønnede konsulenter i jagten på at finde besparelser på hjælpen til udsatte borgere.

Derudover har yderligere én kommune haft et ulovligt samarbejde med konsulenterne, selvom aflønningen har været baseret på timepris frem for resultatløn.

Det har Ankestyrelsen tirsdag slået fast i en ny udtalelse.

Som direkte konsekvens af afgørelsen er kommunerne nu forpligtet til at genoptage de sager, hvor konsulenterne har været involveret i det sagsforberedende arbejde.

“Jeg er glad for, at vi har fået sat en stopper for en praksis, som forståeligt nok har været oplevet som meget agressiv over for udsatte og mennesker med handicap," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

I alt 30 kommuner har været en del af Ankestyrelsens undersøgelse, der kom i kølvandet på Altingets afdækning af sagens omfang.

Sjældent omfattende kulegravning 
Allerede tilbage i januar sidste år afslørede Altinget, at i alt 30 kommuner havde indgået aftaler med private konsulenter for at finde besparelser på socialområdet. 

Resultatet af første del af Ankestyrelsens undersøgelse blev præsenteret i sommer. Her slog styrelsen fast, at kommuner ikke må hyre konsulenter på kontrakter, hvor honoraret afhænger af hvor stor en besparelse, de finder. Det gør dem inhabile, da de på grund af aflønningsformen vil have en økonomisk interesse i sagens udfald. 

Det er på den baggrund, at Ankestyrelsen har vurderet, at i alt 11 kommuners samarbejde har været ulovligt (se hvilke kommuner i faktaboks i venstre side)

Ifølge Søren Blæsbjerg, der er jurist og studielektor ved Aalborg Universitet, er det ikke ligefrem hverdagskost med sådan en afgørelse på socialområdet.

"Typisk rejses tilsynssager over for en enkelt kommune. At det handler om, at en gruppe kommuner har brudt loven, hører til sjældenhederne," siger Søren Blæsbjerg.

 

Du kan læse hele historien på Altinget Social og Altinget Kommunal. Her kan du læse mere om, hvilke dele af afgørelsen, som en juridisk ekspert alligevel undrer sig over, og hvordan social- og indenrigsminister Astrid Krag også fremover vil holde øje med sagen.

,

Forrige artikel Se kortet: Sådan skal pengene til minimumsnormeringer fordeles i 2021 Se kortet: Sådan skal pengene til minimumsnormeringer fordeles i 2021 Næste artikel Dagens overblik: Regeringen vil lukke delvist ned for Folketingets arbejde og udskyder lovforslag Dagens overblik: Regeringen vil lukke delvist ned for Folketingets arbejde og udskyder lovforslag