DF vil selv bestemme rækkefølgen på stemmesedlen

NYT FORSLAG: Folketinget skal tirsdag diskutere et forslag fra Dansk Folkeparti, der skal gøre op med den tvungne alfabetiske opstilling på stemmesedlen.

Hvorfor skal kandidater til folketingsvalget opstilles alfabetisk efter en eventuel spidskandidat?

Det spørger Dansk Folkeparti sig selv om, og partiet har derfor stillet et lovforslag, der skal give mulighed for selv at bestemme rækkefølgen af kandidater på stemmesedlen.

”Vi mener, at det er en god ide, at partierne får en ekstra mulighed for selv at vælge hvilken rækkefølge, man stiller kandidaterne op efter de forskellige spidskandidater i kredsene. På den måde vil man, selvom man er sideordnet opstillet, ikke være tvunget til at stille kandidaterne op alfabetisk,” siger Morten Marinus, der er ordfører på forslaget.

Fordel at hedde Andersen
Vælger et parti i dag sideordnet opstilling, skal kandidaterne opstilles alfabetisk. Dog kan man vælge en spidskandidat, der står øverst, men derunder listes kandidaterne i alfabetisk rækkefølge.

”I dag har nogen en fordel af at have et efternavn med A, fordi man så kommer til at stå nummer to alle steder i storkredsene efter spidskandidaterne. Og det er måske ikke det mest rimelige,” siger Morten Marinus og fortsætter:

”Der er jo noget psykologisk ved at stå højt på en liste, og derfor mener vi, at partierne selv skal kunne bestemme, hvordan man vil stille sine kandidater op,” siger han.

Morten Marinus peger på, at partier for eksempel kan fastsætte en kandidatrækkefølge i alle kredse i storkredsen, men at man også kunne forestille sig en turnusordning, så alle kandidater fik lov til at stå højt i en enkelt kreds.

Er fjerde gang lykkens gang?
Det er ikke første gang, at forslaget bliver behandlet i Folketinget, der er blevet stillet tre gange før. Første gang i 2007 af Radikale og anden gang i slutningen af 2007, denne gang sammen med Dansk Folkeparti. I 2008 forsøgte de to partier sammen med SF sig endnu en gang. Ingen af gangene kom forslaget videre til anden behandling.

”De sidste to gange, der har været debat om forslaget, ønskede blandt andet Venstre og Socialdemokratene at få tid til at debattere det i baglandet, og det har man så fået nu med godt seks år. Mon ikke det skulle være rigeligt til at få hørt baglandet, jo mindre man har glemt det,” siger Morten Marinus.

Han understreger, at forslaget kun skal give en ekstra mulighed for opstillingsrækkefølgen, så partier, der gerne vil beholde den nuværende alfabetiske opstilling, kan gøre det.

Forslaget førstebehandles af Folketinget tirsdag.

Forrige artikel TV: Se talerne fra Thornings 10-års jubilæum TV: Se talerne fra Thornings 10-års jubilæum Næste artikel Indvandrerdrenge falder fra erhvervsuddannelser Indvandrerdrenge falder fra erhvervsuddannelser