DF: Dagpengereform skal holde i 20 år

INTERVIEW: En ny dagpengeaftale skal være bred, langtidsholdbar og nem at forstå, siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, der lægger op til en afventende arbejdsmarkedspolitisk DF-linje.

Der er lagt op til en arbejdsmarkedspolitisk efterårssæson, der står i overførslernes tegn.

Særligt dagpengene har de senere år været en særdeles varm politisk kartoffel, hvilket blandt andet har givet udslag i en række forsøg på at afbøde virkningerne af reformen fra 2010. Inden længe kommer den længe ventede rapport fra Dagpengekommissionen, og Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted håber, at de efterfølgende forhandlinger kan føre til et langtidsholdbart politisk svar på dagpengespørgsmålet.

“De senere år har budt på lappeløsninger og småændringer. Vi skal lave en bred politisk aftale, der kan række mange år frem i tiden. Den ordning, vi lander på, bør kunne holde i 20 år,” siger Bent Bøgsted til Altinget.

Dansk Folkeparti spillede en hovedrolle i reformen fra 2010, der blandt andet halverede dagpengeperioden fra fire til to år og forlængede genoptjeningsperioden fra et halvt til et helt år. Den toårige dagpengeperiode er kommet for at blive, mener Dansk Folkeparti. Men systemet kan justeres på mange andre måder, siger Bent Bøgsted.

System skal være til at forstå
Dansk Folkeparti har allerede meldt ud, at partiet ønsker at gøre det nemmere at genoptjene dagpenge ved eksempelvis at halvere genoptjeningsperioden.

“Men der er mange ting i dagpengene. Så der bliver rigtigt meget i spil,” siger Bent Bøgsted.

“Det vigtigste for os er, at vi får et dagpengesystem, som den almindelige arbejder forstår.”

Han henviser blandt andet til reglerne for supplerende dagpenge, der indebærer, at man opbruger en hel uges dagpengeret, selv om man kun modtager dagpenge en enkelt dag i en given uge.

“Det er svært at forklare,” siger han.

Bent Bøgsted er dog ikke meget for at sige noget præcist om, hvad en ny dagpengereform bør indeholde.

“Det er for tidligt.”

Onsdag kom det frem, at Dagpengekommissionen arbejder med en række scenarier, der indebærer, at en udvidelse af dagpengeretten finansieres ved at sænke satserne. Bent Bøgsted ønsker ikke direkte at forholde sig til de lækkede kommissionsscenarier, men han understreger, at en dagpengereform ikke behøver at være et nulsumsspil, hvis det står til Dansk Folkeparti.

"Vi er klar til at bruge nogle flere penge," siger han, og fortsætter:

"Vi skal have et dagpengesystem, der også gør det attraktivt at tage småjob. Men det er for tidligt at sige, hvordan det skal strikkes sammen. Vi skal se det endelige udspil først, og så kommer det an på forhandlinger."

Kontanthjælpsloft
Når det kommer til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) varslede loft over, hvor meget man samlet set skal kunne modtage i kontanthjælp og andre offentlige ydelser, forholder Dansk Folkeparti sig afventende.

“Vi er klar til at se på det, men lad os nu se, hvilket udspil regeringen kommer med,” siger Bent Bøgsted.

Løkkes ideologiske trædesten på vejen mod det ventede kontanthjælpsloft - den i foråret så gennemtærskede Venstre-tese om, at det skal kunne betale sig at arbejde - er Bent Bøgsted dog helt med på.

“Hvorfor skal en enlig på kontanthjælp have flere penge til forbrug end en enlig kassedame med tre børn? Vi bliver nødt til at sikre, at det kan betale sig at tage et arbejde.”

Senest Dansk Folkeparti var parlamentarisk grundlag for en Venstre-ledet regering, var I med til at gennemføre det gamle kontanthjælpsloft, og I spillede i en nøglerolle i dagpengereformen, der forringede forholdene for dagpengemodtagere. Nu ser det ud til, at I kommer til lægge stemmer til et nyt kontanthjælpsloft. Skal man regne med, at Dansk Folkeparti også på andre måder vil være med til at forringe vilkårene for personer på kanten af arbejdsmarkedet i løbet af den kommende valgperiode?

“Nej, altså. Hvis det her (kontanthjælpsloftet, red.) er medvirkende til at få flere i job, så vil jeg ikke kalde det for en forringelse. Lad os nu lige komme igang. Vi ved ikke, hvad regeringen vil komme med af udspil endnu. Jeg vil ikke sige, at vi har forringet for dem, der er udsatte.”

Men for den enkelte dagpengemodtager, der eksempelvis er røget ud af dagpengesystemet, er der tale om en forringelse. Hvis man er på kanten af arbejdsmarkedet, skal man så regne med, at Dansk Folkeparti, udover at støtte et kontanthjælpsloft, vil lægge stemmer til, at man får forringet sine vilkår og for eksempel får færre penge?

“Nej, det kan du ikke regne med. Vi går ind i arbejdet for at sikre, at folk kommer i job og ikke hænger fast i systemet. Vi går ikke ind bare for at skære. Men det er også fornuftigt at sige, at man ikke skal kunne få mere ved at modtage kontanthjælp end ved at tage et job til mindstelønnen. I forhold til dagpengene, så er der mange ting, der godt kan ændres.”

Udenlandsk arbejdskraft
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har blandt andet brugt sensommeren på at markere, at en af regeringens vigtigste målsætninger er, at der skal skabes flere private arbejdspladser, ligesom flere skal forsøge sig selv.

Men Bent Bøgsted advarer mod, at man stirrer sig blind på antallet af beskæftigede.

“Vi ser tal, der viser, at beskæftigelsen er steget, men ledigheden er jo ikke faldet. Det er ikke godt samfundsøkonomisk. Hvis den stigende beskæftigelse er bygget på arbejdskraft fra Østeuropa, mens ledighedskøen er lige lang, så er det en helt gal vej,” siger Bent Bøgsted.

Netop spørgsmålet om udlændinges muligheder for at arbejde i Danmark er blevet aktualiseret af regeringsgrundlagets mål om at sikre danske virksomheder “lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft”.

“Virksomhederne har mulighed for at hente udenlandsk arbejdskraft. Vi har både virksomhedsordningen og green card-ordningen. Der er masser af muligheder så længe det er på overenskomstmæssige vilkår. Så jeg tror ikke, at der er behov for de store ændringer på det område,” siger Bent Bøgsted.

Nu skal vi lige igang
Så Dansk Folkeparti kommer ikke til at støtte forbedrede muligheder for at hente udenlandsk arbejdskraft?

“Der kan selvfølgelig altid være behov for nogle justeringer, men jeg ser ikke for mig, at vi skal ændre det helt store på det område. Tværtimod. Vi kan se, at der kommer rigtig mange fra Østeuropa til Danmark for at arbejde, hvilket betyder, at vi har rigtigt mange ledige på dagpenge og kontanthjælp, som har sværere ved at finde et job.”

Betyder det, at man kan udelukke, at Dansk Folkeparti kommer til at lægge stemmer til lempelser i forhold til udenlandsk arbejdskraft?

“Som jeg sagde, kan det godt være, at der er behov for nogle justeringer. Nu ved jeg jo ikke, hvad Løkke kommer med, så det er svært at udelukke. Men det ligger for eksempel ikke i kortene hos Dansk Folkeparti, at beløbsgrænsen skal sænkes.”

Hvis man ser lidt længere frem end bare den politiske efterårssæson, hvad skal man så regne med, at de mange Dansk Folkeparti-mandater skal bruges til, når det kommer til beskæftigelsesområdet?

“Nu ved jeg ikke, hvad der kommer i foråret og næste år og næste år igen. Lige i første omgang skal vi lige i gang, og vi skal have regeringen til at komme med de første udspil, og vi skal igang med at se på, hvad der er behov for, hvad der er sund fornuft, og hvilken økonomi vi har. Det er vi ikke rigtigt kommet i gang med endnu. Lad os nu lige komme i gang her efter ferien og få det hele lidt på plads.”

Bent Bøgsted har været beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti siden 2001 og formand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg siden 2015.

,

Forrige artikel Alternativet vil fordobles ved næste valg Alternativet vil fordobles ved næste valg Næste artikel Joe Biden spøger i den demokratiske valgkulisse Joe Biden spøger i den demokratiske valgkulisse