Det sker i EU: Skattesager, antiradikalisering og torskekvoter

OVERBLIK: Konkurrencekommissær Margrethe Vestager forventes at levere de første i en række længe ventede og stærkt forsinkede afgørelser om EU-landes fikse skatteaftaler med store multinationale virksomheder. Derudover er der stor antiradikaliseringskonference i Bruxelles, mens EU’s landbrugsministre skal sætte kvoterne for blandt andet torskefangsten i Østersøen.

Mandag 19. oktober
Antiradikalisering på programmet i Bruxelles
EU-hovedkvarteret lægger hus til den første højniveaukonference om retssystemets håndtering af radikalisering, blandt andet i fængsler og i forhold til såkaldte foreign fighters. Konferencen kommer i kølvandet på terroranslagene tidligere på året i flere europæiske byer og en generel bekymring for øget radikalisering af unge. På deltagerlisten findes justitsministre fra en række EU-lande samt eksperter og praktikere inden for feltet.

Tirsdag 20. oktober
Høring i sag om opholdstilladelse i Danmark
EU-Domstolen er blevet bedt af Østre Landsret om at tage stilling til en sag om opholdstilladelse for en tyrkisk dreng, hvis far blev dansk gift og siden 1998 har haft opholdstilladelse i Danmark. I 2006 afviste Udlændingestyrelsen at give drengen opholdstilladelse på trods af, at begge hans ældre brødre havde fået opholdstilladelse. Det skete med begrundelsen, at han ikke havde basis for en succesfuld integration i Danmark. Nu skal sagen fremlægges for EU-Domstolen, der skal vurdere, om afslaget er i overensstemmelse med den associeringsaftale, der gælder mellem EU og Tyrkiet.

Onsdag 21. oktober
Vestagers store skattedag
Vedholdende rygter vil vide, at den danske konkurrencekommissær vil fremlægge resultatet af de første af en række kontroversielle undersøgelser af store virksomheders lempelige skatteaftaler med myndighederne i forskellige EU-lande. Det forventes, at de første i rækken af de såkaldte ”sweetheart deals”, som Vestager vil afgøre, bliver dem mellem Starbucks og de hollandske myndigheder og mellem Fiat og Luxembourg. Finder Vestager urent trav, kan virksomhederne blive dømt til at betale mange års uregelmæssigt unddraget skat tilbage til de offentlige kasser. 

Torsdag 22. oktober
Landbrugsministre sætter fiskekvoter i Luxembourg
Det er primært fisk, der er på dagsordenen, når EU’s landbrugsministre torsdag mødes. 
Det er dog også planen, at de skal vedtage en ny ordning om mælk og frugt i skolerne, og at de skal diskutere såkaldt klimasmart landbrug. Den aktuelle situation på de pressede landbrugsmarkeder er også på programmet.

Søndag 25. oktober
Polen går til valg
Meningsmålingerne tyder på, at det konservative Lov og retfærdigheds-parti løber med valgsejren, når polakkerne søndag går til valg. Finder de et flertal, står EU-landene med en partner, der kan vise sig meget lidt samarbejdsvillig, når det kommer til svære emner som for eksempel klimapolitik og håndtering af den flygtningekrise, som EU står i lige nu.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Nu kommer dagpenge-anbefalingerne Det sker i dansk politik: Nu kommer dagpenge-anbefalingerne Næste artikel Dagpenge: Flere skal tage kortvarige job Dagpenge: Flere skal tage kortvarige job