Danskerne er skeptiske over for offentlig økologi

ØKOLOGI: Næsten 60 procent af danskerne er imod fødevareminister Mette Gjerskovs (S) målsætning om, at alle offentlige køkkener skal være økologiske i 2020. "Positivt," mener ministeren dog selv.

Hvis det står til danskerne, er der intet behov for, at det lille røde Ø-mærke skal præge fødevarerne i de offentlige køkkener i fremtiden. Det viser en dugfrisk meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget | Fødevarer.

Her svarer 57,9 procent af de mere end 1.200 adspurgte danskere, at de er direkte uenige i fødevareminister Mette Gjerskovs (S) målsætning om, at alle offentlige køkkener skal være økologiske i 2020. Kun omkring hver tredje - 31,7 procent - bakker op om ideen, mens 10,4 procent af de adspurgte endnu ikke har taget stilling til spørgsmålet.

Meningsmålingen kommer i kølvandet på fødevareministerens økologipolitiske udspil "En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling", der blev præsenteret i begyndelsen af november i år. Her var en af hovedmålsætningerne, at alle offentlige køkkener i Danmark skal have det såkaldte spisemærke i sølv senest i 2020.

Det får man, når mellem 60 og 90 procent af råvarerne er økologiske, og målsætningen mødte dengang stor opbakning hos støttepartiet Enhedslisten og blandt de økologiske foreninger rundt om i landet.

"Forbavsende resultat"
Men ifølge den nye meningsmåling er danskerne knap så begejstrede, og det overrasker John Thøgersen, professor ved Aarhus Universitet og ekspert i forbrugerholdninger til økologiske fødevarer. Han kalder det "et meget forbavsende resultat" og henviser til, at danskerne normalt er mere positivt indstillede over for økologi i det offentlige.

"Når folk støtter en bestemt sag såsom økologi, så bakker de generelt op om, at det offentlige skal gå forrest. Som privatforbruger kan man nemlig godt komme til at føle, at ens eget lille bidrag ikke betyder så meget. Men når det offentlige går ind og støtter, kan man som privatforbruger føle, at der rykker noget mere," siger John Thøgersen til Altinget | Fødevarer og understreger, at de dårlige meningsmålinger, som regeringen har fået i medierne i den seneste tid, kan have smittet af på svarene.

Gjerskov: Det er positivt
Fødevareministeren selv er dog ikke bekymret over den nye meningsmåling. I stedet for at fokusere på den store modvilje mod offentlig økologi, bør man ifølge Mette Gjerskov hæfte sig ved, at næsten hver tredje dansker bakker op om målsætningen.

"Jeg synes selv, det er godt gået, når man tænker på, at det er en helt ny tankegang, som ikke er mere end halvanden måned gammel. Derfor er det et positivt udgangspunkt for den kommende debat. Og når vi først får gang i den, er jeg overbevist om, at folk bliver mere positive," siger hun til Altinget | Fødevarer og understreger, at man ikke skal tage udmeldingen om "alle offentlige køkkener" helt bogstaveligt.

"Udgangspunktet er, at 60 procent af den mad, som det offentlige leverer, skal være økologisk i 2020. Derfor er det et gennemsnit, og der vil være nogle offentlige køkkener, som ikke har lyst til at være med, og derfor skal man ikke tvinge dem til det. Men lad os løse de problemer, når vi når til dem," siger Mette Gjerskov.

ØL: Gode resultater skal spredes
Samme optimistiske melding kommer fra Paul Holmbeck, direktør for Økologisk Landsforening.

"Det er overraskende og opløftende, at en tredjedel har sagt ja i disse tider, hvor der er økonomiske problemer. De fleste tror jo, at der er en merudgift forbundet med økologi, og derfor er jeg overbevist om, at der ville være et solidt flertal for økologi, hvis alle vidste, at det kan lade sig gøre inden for det samme driftsbudget," siger han og henviser til, at man normalt køber mindre kød og smider mindre mad ud, når man køber økologisk.

Derudover hæfter Paul Holmbeck sig ved, at det især er københavnerne, som bakker op om målstæningen. Ifølge meningsmålingen er 41,5 procent af de adspurgte for ideen, mens 49,4 procent er imod. Det står eksempelvis i kontrast til respondenterne fra Syddanmark og Midtjylland. Her er det henholdsvis 20,2 og 25,3 procent af respondenterne, der bakker op om ideen.

Ifølge direktøren for Økologisk Landsforening kan denne sammenhæng skyldes, at en række kommuner i hovedstadsområdet i flere år har været i gang med at oplægge de offentlige køkkener til økologi.

"Derfor er jeg overbevist om, at opbakningen vil stige, når eksemplerne fra disse kommuner bliver bredt ud," siger Paul Holmbeck til Altinget | Fødevarer.

Forrige artikel Hver anden kvinde på kontanthjælp vil ikke arbejde Hver anden kvinde på kontanthjælp vil ikke arbejde Næste artikel 15. december: Sophie Løhde 15. december: Sophie Løhde