Dagens overblik: Regeringen vil gøre det nemmere at købe bolig uden for byerne – med en statsgaranti på lån

Et statsgaranteret lån i bestemte postnumre skal gøre det lettere at låne til et hus i landdistrikter. Vanskeligt at lande en ambitiøs sluttekst sidste dag på COP26. Mogens Jensen havde svært ved at huske i minkkommissionen. S-kandidater er uenige om vegetardage i offentlige kantiner. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit sidste politiske overblik i denne uge.

Fra i dag skal du igen vise coronapas, hvis du skal på restaurant og natklub, eller i biografen og på museum – sidstnævnte kun, hvis der er plads til mere end 200 mennesker. Få overblikket over de nye tiltag og anbefalinger her.

Bolig uden for byerne

I landdistrikterne har boligkøbere ifølge regeringen svært ved at få banker og kreditforeninger til at give et lån. Årsagen er typisk, at der er usikkerhed om ejendommens værdi, fordi huset ligger i et forkert postnummer. Men nu har de med Mette Frederiksen (S) i spidsen, fundet en mulig løsning. Det skriver Avisen Danmark.

Boliger, som har en kvadratmeterpris på under 8000 kroner – eller ligger i et postnummer hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er under 8000 kroner – skal have mulighed for at få en statsgaranti. Garantien skal falde på den del af lånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi for ejerboliger.

Cirka 200 postnumre eller 35 kommuner vil omfattes af den nye ordning, skriver avisen, som har talt med statsministeren. Hun fortæller dog, at det er svært at vurdere, hvor mange der ville gøre brug af den nye mulighed for statsgaranti.

Sidste COP26-dag

Fredag er sidste dag på COP26 i Glasgow, og torsdag lagde den britiske minister og COP26-formand, Alok Sharma, ikke skjul på, at det bliver vanskeligt at lande en ambitiøs sluttekst for klimatopmødet. Det er blandt andet klimabistand til verdens fattige stater og ambitioner for CO2-reduktioner, der splitter i forhandlingerne.

”Jeg tror ikke, vi kan overdrive hvor svært det her er. Hvis det her var let, havde vi allerede løst det,” sagde han.

Samme dag præsenterede den danske klimaminister, Dan Jørgensen, den nye alliance Beyond Oil and Gas, som lige nu består af en håndfuld lande, der enten vil sætte slutdato eller på en anden måde bidrage til at reducere deres olie- og gasproduktion. 

Torsdag kom det også frem, at Egypten bliver vært for COP27 næste år og De Forenede Arabiske Emirater på COP28. 

Læs hele Altingets dækning fra den næstsidste dag på topmødet her. 

{{toplink}}

Minister i minkkommissionen

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) havde svært ved at huske begivenheder, da han som den første minister blev afhørt i minkkommissionen torsdag.

Blandt andet husker han ikke, hvem der sagde hvad på centrale møder, han husker ikke situationer, hvor han kunne have fået viden om, at aflivningerne var undervejs – og han husker heller ikke, om han læste de væsentlige bilag til det afgørende møde den 3. november, hvor man besluttede at aflive alle mink.

Han husker dog, at det var enten Justitsministeriet eller Sundhedsministeriet, der foreslog aflivningerne.

Få overblikket over de vigtigste pointer fra afhøringerne på Altinget. 

Kommunale vegetardage

De socialdemokratiske kandidater er uenige om, hvorvidt kommuner og regioner bør indføre ugentlige vegetardage i offentlige kantiner. Det viser en gennemgang af svar fra kandidater i Altingets kandidattest.

Regeringspartiet er sammen med Radikale et af de mest splittede partier på spørgsmålet, mens de blå partier er mere afklarede om, at de ikke ønsker ugentlige vegetardage.

Altinget har talt med to S-kandidater, som er uenige. Borgmester i Sønderborg Kommune Erik Lauritzen (S) synes, forslaget om vegetardage er ”alt for rigidt”, fordi det skal være op til kantinerne selv at bestemme. Borgmesterkandidat i Kolding Kommune Birgitte Munk Grunnet (S) synes omvendt, vegetardagene er et godt bud på, hvordan kommunerne kan hjælpe den grønne omstilling på vej. 

Læs historien her.

Det sker i dag:

  • Klokken 8.40: Beskæftigelsesministeriet har indkaldt til doorstep om trepartsaftale med FH og DA for at drøfte muligheden for, at arbejdsgivere kan pålægge ansatte at fremvise coronapas
  • Klokken 9: Minkkommissionen fortsætter afhøringer
  • Klokken 9: Udenrigsudvalget har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om statsministerens besøg i Israel i marts 2021
  • Klokken 9.45: Dronningen holder pressemøde efter Berlin-besøg
  • Klokken 10: Erhvervsminister Simon Kollerup præsenterer en ny model for statsgaranti ved boliglån i landdistrikterne
  • Sidste dag og afsluttende forhandlinger ved klimatopmødet COP26 i Glasgow

Forrige artikel Mails sår tvivl om, hvornår Mogens Jensen blev klar over manglende lovhjemmel i minksag Mails sår tvivl om, hvornår Mogens Jensen blev klar over manglende lovhjemmel i minksag Næste artikel Nu kan virksomheder kræve coronapas af deres medarbejdere Nu kan virksomheder kræve coronapas af deres medarbejdere