Dagens overblik: Regeringen præsenterer forslag til grøn skattereform

Udenrigsministeren skriver garanti for folkeafstemning ind i loven. Fagbevægelse vil lade ældre hjælpe ukrainere uden modregning. Regeringen præsenterer forslag til grøn skattereform. Få overblikket over dagens nyheder. 

God morgen og velkommen det politiske overblik her hos Altinget på dagen, hvor regeringen har varslet sit udspil til en ny grøn skattereform.

Regeringen har allerede løftet sløret for, at udspillet vil indeholde forslag til en ”mere ensartet” CO2-afgift.

En høj og ensartet afgift på udledning har længe været særligt efterspurgt af eksperter, organisationer og Klimarådet.

Det er nemlig det mest effektive redskab til at nå klimalovens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

Og skattereformen vil da også være det ”enkeltstående største konkrete udspil, vi overhovedet er kommet med på det grønne område," sagde klimaminister Dan Jørgensen (S) tirsdag.

Samme toner lød fra skatteminister Jeppe Bruus (S).

“Det bliver en ambitiøs afgift, som er høj og giver en mere ensartet beskatning,” sagde han.

Vil gøre Danmark fri af Putins gas
Udmeldingerne kom på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag.

Her udstak statsminister Mette Frederiksen (S) en række pejlemærker for, hvordan Danmark på sigt skal blive uafhængig af russisk gas.

Regeringen vil blandt andet have firedoblet produktionen af grøn strøm fra solceller og vindmøller frem mod 2030 og øget produktion af biogas, lød det.

"Krigen i Ukraine påvirker os alle sammen. Putin skal bremses. Og derfor skal Danmark hurtigst muligt være uafhængig af russisk energi," sagde statsministeren.

  • Få hele overblikket over tirsdagens udspil her.
  • Støttepartierne har kritiseret udspillet for at være for ukonkret. Det kan du læse mere om her.

{{toplink}}

Kan spænde ben for lokale byggeprojekter

Særligt udrulningen af fjernvarme 200.000 danske hjem vil kræve investeringer for et større milliardbeløb.

Og finansminister Nicolaj Wammen (S) lagde på pressemødet heller ikke skjul på, at det vil få konsekvenser for eksempelvis planlagte anlægsprojekter, som må sættes i bero.

”Det bliver nogle svære beslutninger. Hvis man skal ind og kigge på eksempelvis vejprojekter, så vil der være nogle borgmestre, som siger, ’jojo vi vil gerne skynde os og lave den grønne omstilling, men vi vil også gerne have en bestemt vej’,” sagde finansministeren. 

Læs mere hos Altinget her.

Grøn bekymring

Flere miljøorganisationer er bekymret for, hvorvidt udbygningen af vedvarende energi – eksempelvis gennem etablering af langt flere vindmøller på land og hav, vil ske på bekostning af naturbeskyttelsen, skriver Altinget.

”Vi har stor sympati med at speede den grønne omstilling op, men vi er bekymrede, hvis det skal ske på bekostning af vores vigtige fugle- og naturområder, som vi har et stort ansvar for at beskytte”, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife (Dansk Ornitologisk Forening).

I en pressemeddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening lyder det, at vi ikke må ”forværre den ene krise, mens vi løser den anden”.

Analyse: Putin har gjort Mette Frederiksen grøn

Altingets politiske redaktør og klimaredaktør dykker i en dugfrisk analyse ned i budskaberne på pressemødet.

Statsministeren benytter muligheden for at relancere klimapolitikken som sikkerhedspolitik og genindtræde i rollen som krisemanager, lyder det blandt andet. Læs hele analysen her.

FH vil lade ældre hjælpe ukrainere uden modregning
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) bakker nu også op om, at ældre skal kunne hjælpe med modtagelse af ukrainske flygtninge uden at blive modregnet i folkepension eller efterløn, skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Det sker, efter både Bupl og Danmarks Lærerforening har slået fast, at det er nødvendigt, hvis man ønsker, at pensionerede lærere og pædagoger skal bidrage til at løfte den kæmpe opgave ude i kommunerne.

”Vi har brug for alle gode kræfter lige nu. Omsorgssektoren mangler i forvejen personale. Der er blandt andet brug for pædagoger, lærere, sygeplejersker, ufaglærte, håndværkere og administrative medarbejdere,” siger FH’s formand, Lizette Risgaard, til mediet.

Regeringen skriver garanti for folkeafstemning ind i lov

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) får nu endegyldigt slået fast, at danskerne skal til en ny folkeafstemning, hvis det europæiske forsvarssamarbejde efterfølgende bliver overstatsligt.

Det sker ved at få skrevet garantien ind i den lov, der skal til folkeafstemning 1. juni, skriver TV 2.

”Skulle der hypotetisk opstå et forslag om at lave en overstatslig EU-hær eller afskaffe vetoretten for EU-landene på forsvarsområdet, så ville det kræve en folkeafstemning i Danmark. Det vil regeringen gerne give en politisk garanti for, og det vil vi så også gerne skrive ind i loven,” siger udenrigsministeren til TV 2.

Det sker i dag:

  • Fra onsdag kan man brevstemme til afstemning om forsvarsforbehold
  • Klokken 11:45: Udenrigspolitisk Nævn holder ekstraordinært møde
  • Klokken 12:00:  Regeringen holder pressemøde om grøn skattereform

{{toplink}}

Forrige artikel Turbo på milliardudrulning af fjernvarme kan spænde ben for lokale byggeprojekter Turbo på milliardudrulning af fjernvarme kan spænde ben for lokale byggeprojekter Næste artikel Få overblikket: Sådan ser regeringens nye CO2-skat ud Få overblikket: Sådan ser regeringens nye CO2-skat ud