Dagens overblik: Regeringen præsenterer aftale om digitalt coronapas

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen er blevet enige med erhvervslivet om at indføre et digitalt coronapas. Venstre løfter sløret for nyt udlændingeudspil, og Konservative vil have loft over antallet af nye statsborgere. Få overblik over dagens politiske historier.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med at vende udsigten til et coronapas, som skal genåbne oplevelsesindustrien for vaccinerede danskere. Regeringen har indkaldt til et pressemøde onsdag morgen sammen med Dansk Industri og Dansk Erhverv, hvor det forventes, at den vil præsentere en ny aftale om udviklingen af et digitalt coronapas.

Med det digitale pas skal danskerne igen kunne deltage i sportsbegivenheder, koncerter og spise på restaurant, hvis de har fået en vaccine mod coronavirussen. Passet har været et stort ønske fra både Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Ifølge Dansk Erhverv er det dog afgørende, at passet bliver digitalt. Det skal nemlig også indeholde informationer om en eventuelt ny negativ coronaprøve, hvilket også skal kunne give adgang til de dele af samfundet, som endnu ikke er genåbnet for alle:

"Coronapassene skal være digitale, så testsvarene også kan komme på. Det varer noget tid, før alle er vaccinerede, og så nytter det jo ikke noget, at det kun er dem, der er vaccineret, der kan gå på restaurant," siger Brian Mikkelsen, som er administrerende direktør i Dansk Erhverv, til Altinget.

Læs mere om Dansk Erhvervs holdning til coronapasset i Altingets artikel lige her.

Venstre på vej med nyt udlændingeudspil
Regeringen er dog ikke de eneste, som har indkaldt til pressemøde denne onsdag. Venstre præsenterer i dag et nyt udlændingeudspil.

Udspillet handler om at få flere indvandrere i arbejde med særligt fokus på kvinderne. Det skriver TV 2. Kvindernes adgang til arbejdsmarkedet skal blandt andet sikres med et forslag om økonomiske sanktioner mod mænd, som udøver social kontrol ved for eksempel at nægte sin ægtefælle at møde op til aktivering, og hun dermed ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Sanktionen vil bestå i, at manden bliver trukket i sin kontanthjælp. Hvis han er i arbejde, skal sanktionen ramme familiens børnepenge.

Udspillet blev allerede varslet af partiformand Jakob Ellemann-Jensen ved partiets ekstraordinære landsmøde i januar, hvor han fortalte om Venstres ambitioner om at lave en bred aftale i Folketinget om at få flere indvandrere i beskæftigelse.

K vil have loft over antallet af nye statsborgerskaber
Der skal være en fastsat årlig kvote for, hvor mange udlændinge der kan få et dansk statsborgerskab, hvis det står til Konservative.

Det skriver partiets formand Søren Pape Poulsen i et indlæg i dagens udgave af Jyllands-Posten, hvor han oplister Konservatives krav til de kommende forhandlinger om nye regler for statsborgerskab.

Loftet vil betyde, at de år, hvor der er flere kvalificerede ansøgere, må ansøgerne konkurrere om at få et statsborgerskab. Konservative er åbne for at forhandle loftets størrelse, men partiets udlændingeordfører, Marcus Knuth, fortæller til Jyllands-Posten, at partiet lægger ud med at forslå, at det bliver 2.000 nye statsborgerskaber om året.

Udlændingeordføreren uddyber, at borgere fra EU-lande, Norden samt det danske mindretal i Slesvig er undtaget fra loftet.

Flertal har stemt for historisk rigsretssag
Den sjette rigsret i danmarkshistorien er på vej. 141 folketingsmedlemmer stemte tirsdag eftermiddag for at rejse en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Folketingets sædvanlige uformelle stemmeaftale – den såkaldte clearing – var sat ud af spil, hvilket medførte et højt antal afgivne stemmer. I alt trykkede 171 ud af 179 folketingsmedlemmer på stemmeknapperne. Få overblik over, hvordan stemmerne fordelte sig i Altingets gennemgang lige her.

Inden afstemningen var der dog et par times hård debat i Folketinget. Blandt talerne var blandt andet tidligere formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, som var statsminister, da den ulovlige adskillelse af asylpar blev udført. Han stemte imod retssagen, hvilket han begrundede fra talerstolen. Inger Støjberg afsluttede debatten med en tale, hvor hun takkede de folketingsmedlemmer, som ville stemme imod, for tilliden. Gense hele debatten på Altinget.
 

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Doorstep i Finansministeriet om udvikling af et såkaldt coronapas. Udover fungerende finansminister Morten Bødskov (S) vil også administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen deltage.
  • Klokken 10.00: Venstre præsenterer et nyt udlændingeudspil ved et pressemøde i Fællessalen på Christiansborg. 
  • Klokken 11.30: Regeringen har inviteret interesseorganisationer, eksperter, ordførere og medier til dagens virtuelle konference om fremtidens landbrug. 

Forrige artikel Brian Mikkelsen: Vi er tæt på en aftale med regeringen om et digitalt coronapas Brian Mikkelsen: Vi er tæt på en aftale med regeringen om et digitalt coronapas Næste artikel Regeringen og erhvervslivet indgår samarbejde om at udvikle digitalt coronapas Regeringen og erhvervslivet indgår samarbejde om at udvikle digitalt coronapas