Dagens overblik: Regeringen og partier diskuterer hjælp til afghanske tolke, og Thulesen vidner i Messerschmidt-sag

Regeringen og Folketingets partier drøfter, hvad man skal gøre for de lokale afghanere, der har hjulpet Danmark. Eksperter præsenterer klimarapport. Og DF'ere skal vidne i sagen mod Morten Messerschmidt. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til det korte overblik over nyhederne i dansk politik på dagen, hvor skolernes sommerferie slutter, og de fleste kan vende tilbage til skoler uden coronarestriktioner.

Også regeringen er tilbage på arbejde, og klokken 14 mødes udenrigsminister Jeppe Kofod (S) med Folketingets partier, hvor man vil diskutere, hvad der skal ske med de lokale afghanere, der har arbejdet for Danmark under krigen i landet. Det gælder primært ansatte på ambassaden og tolke.

Debatten har været højspændt henover sommeren, hvor Taliban har vundet frem i landet, efter at de vestlige styrker under USA's ledelse har trukket sig ud af landet. USA og Storbritannien har valgt at lade afghanere, der har arbejdet for dem, komme ud af landet og få foreløbig beskyttelse, mens den danske regering var længere tid om at melde ud, hvad der skal ske.

I denne weekend sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Politiken, at Venstre er klar til at yde beskyttelse for tolkene, og Jeppe Kofod har forsikret, at regeringen ikke vil lade de lokaltansatte i stikken, skriver DR.

Der forventes at lande en politisk aftale om, hvad der konkret skal ske, i løbet af denne uge.

"Venstre er klar til hurtigst muligt at indgå en aftale med regeringen om, hvad der skal gøres for de lokale medarbejdere og tolke, der har hjulpet danske styrker under krigen," siger Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, til Ritzau.

Klimarapport vil vise regionale udsigter
Efter endnu en sommer med ekstremt vejr flere steder i verden - blandt i Sydeuropa - kommer FN's Klimapanel denne formiddag med sin sjette hovedrapport.

Rapporten gør status på, hvordan det går med klimaforandringerne. Ifølge DR og andre medier vil rapporten blandt gøre os klogere på, hvor stor en del af klimaforandringerne, der er skabt af mennesker, og hvor meget temperaturerne og havene vil stige i fremtiden.

Derudover er der et særligt kapitel med fokus på ekstremt vejr som oversvømmelser, hedebølger og tørke, og der vil være informationer ned på regionalt niveau om, hvordan klimaet forandrer sig forskellige steder i verden.

DF'ere skal vidne
Retssagen mod DF-næstformand Morten Messerschmidt om mulig svindel med EU-midler fortsætter, og i dag skal flere af hans partifæller vidne. Det gælder tidligere europaparlamentariker Rikke Karlsson, som var den første, der stillede spørgsmål ved brugen af penge i det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld. Også partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup skal udtale sig i dag.

Få overblik over sagens forløb op til retssagen her eller læs om det seneste retsmøde her.

Khader melder sig klar til kamp
Det konservative folketingsmedlem Naser Khader er klar igen efter sin sygemelding. Det meddelte Khader på Facebook søndag. 

Naser Khader tog sygeorlov fra Folketinget i april, da flere debattører og kritikere fortalte, at han havde truet dem. Og i juli stod fem kvinder frem og anklagede Khader for seksuelle krænkelser. 

Ifølge Konservative får Naser Khader dog ikke lov at komme tilbage i folketingsgruppen, før den interne undersøgelse af krænkelsessagerne er afsluttet, skriver Berlingske

"Jeg er ikke perfekt, men jeg elsker Danmark og er klar til kamp," skriver Khader blandt andet på Facebook.

Det sker i dag

  • Klokken 10: FN's Klimapanel offentliggør sin sjette hovedrapport

  • Klokken 11.30: Pressemøde på SDU i anledning af den nye klimarapport fra FN's Klimapanel. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) deltager sammen med to af klimarapportens hovedforfattere, heriblandt prorektor på SDU og professor i klimaforandringer Sebastian Mernild, og de vil præsentere rapportens hovedresultater.

  • Klokken 14: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) drøfter afghanske lokaltansatte med Folketingets partier 

Forrige artikel Datatilsynet står til nedskæring: “Tudetosset” og Datatilsynet står til nedskæring: “Tudetosset” og "ekstremt uholdbart" Næste artikel Dan Jørgensen: Klimarapporten indeholder en stor og alvorlig nyhed Dan Jørgensen: Klimarapporten indeholder en stor og alvorlig nyhed