Dagens overblik: Politikere på vej med modsvar på Putins angreb på Ukraine

Der er møder i både Nato, FN, EU og G7 oven på Ruslands angreb mod Ukraine torsdag. Og så er justitsminister parat til at kigge på tilsyn med efterretningstjenester, og tilliden til embedsværket stiger trods rigsret, mink og FE-sag. Du får dit politiske overblik her.

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på en dag, hvor alles øjne er rettet mod den alvorlige situation i Ukraine.

Og det er da også her, vi begynder. For tidligt torsdag har Ruslands præsident, Vladimir Putin, givet grønt lys til et militærangreb mod nabolandet oven på måneders voksende spændinger.

Der er meldinger om eksplosioner i flere større ukrainske byer, herunder hovedstaden, Kijev, og luftangreb mod landets infrastruktur. Ukraines udenrigsminister beskylder ifølge BBC Rusland for at starte en "storkrig" og har indført undtagelsestilstand. Der er møder på vej i både Nato, EU, FN og G7 inden for kort tid. Ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil unionen senere på dagen præsentere en "pakke beståande af massive, målrettede sanktioner".

Den danske regering fordømmer Ruslands handlinger i skarpe vendinger. Det vil få konsekvenser for russerne, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), som ser ud til at have bred opbakning bag yderligere sanktioner fra en række af Folketingets partier. 

På Natos møde vil landene blandt andet skulle tage stilling til atlantpagtens artikel fire. Det er en artikel, som et medlemsland kan henvise til, hvis det mener, at "nogen af deltagernes territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet". Og det mener blandt andre Estland og Slovakiet.

"Situationen kræver det," skriver den slovakiske udenrigsminister, Ivan Korcok, på Twitter.

Da Ukraine hverken er medlem af Nato har det ikke været på tale, at den transatlantiske forsvarsalliance skulle blande sig militært i konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Hvis du vil have et opdateret overblik over, hvad både danske, europæiske og internationale politikere og organisationer mener, finder du det her

Tilliden til embedsværket stiger trods rigsret og mink

Rigsret. Minksag. FE-skandale.

Trods en række opsigtsvækkende sager, hvor embedsværkets rolle har fyldt i medierne, har det tilsyneladende ikke rystet befolkningens tillid.

Det viser en ny tillidsmåling, som Epinion har foretaget for DR og Altinget. Det er en højere tillid, end danskerne udtrykte i tilsvarende målinger for Altinget, udført af Norstat, i årene 2015, 2016 og 2018. Du finder hele historien her.

Minister klar til at kigge på tilsyn med efterretningstjenester

Der har den seneste tid været kritik af tilsynet med landets to efterretningstjenester. Og onsdag erklærede erklærede justitsminister Nick Hækkerup (S) sig så parat til at se på, om kontrollen med de hemmelige tjenester er god nok. Det skete på et samråd i Folketingets forsvarsudvalg, skriver Altinget.

Kritikken er vokset, efter at en kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fra Tilsynet med efterretningstjenester (TET) blev fejet fuldstændig af bordet af en uafhængig undersøgelseskommission i december sidste år. Det kan du læse mere om her.

Nye anbefalinger skal forbedre lovarbejdet

Folketinget har præsenteret et nyt sæt anbefalinger til, hvordan man arbejder med beslutningsforslag. I kodekset anbefales det blandt andet, at der laves to årlige frister for fremsættelse af beslutningsforslag, og at de skal fremsættes så tidligt i folketingsåret som muligt. Det skriver Altinget.

Anbefalingerne kommer, efter at antallet af beslutningsforslag i Folketinget har været støt stigende. I det seneste afsluttede folketingsår fra 2020 til 2021 blev der stillet 300 beslutningsforslag. Det svarer til en stigning på 62 procent sammenlignet med året forinden. Men vil det nye kodeks have nogen effekt? Du finder tre bud her.

Et ud af 13 S-udspil gennemført på sundhedsområdet

Efter mere end to et halvt år i regeringskontorene har regeringen gennemført et enkelt af de i alt 13 forslag fra et år gammelt sundhedsudspil, "Tid til omsorg – Mennesket før systemet". Det skriver B.T.

Det vækker kritik fra både en sundhedsøkonom og Lungeforeningen. I en mail skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regeringen er "ekstremt optaget" af at levere på dens valgløfter på sundhedsområdet. Du finder hele historien her.

Det sker i dag

  • Landets 98 borgmestre mødes med regeringen i Odense for at drøfte velfærd, herunder en reform af ældreområdet.
  • Nato, EU og G7 mødes for at drøfte situationen i Ukraine.
  • En række lovforslag skal tages op til et møde i Folketingssalen. Det drejer sig blandt andet om behandling af lovforslaget om afskaffelse af fradragsret for håndværkydelser efter boligjobordningen.
  • Samråd med skatteministeren om skattely og hjælpepakker.

Forrige artikel Polens regering ignorerer besøg af topfolk fra Europa-Parlamentet Polens regering ignorerer besøg af topfolk fra Europa-Parlamentet Næste artikel "Afskyeligt", "ubegrundet" og en "alvorlig trussel" mod europæisk sikkerhed: Her er reaktionerne på Putins invasion af Ukraine