Dagens overblik: Nu løfter Støjberg sløret for sin første politiske mærkesag

Barselsreglerne er genstand for Inger Støjbergs første politiske mærkesag. Tre tidligere DF’ere er blandt Danmarksdemokraternes nye kandidater, og historisk mange departementschefer har forladt deres job. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik på denne onsdag, hvor Inger Støjberg formentlig vil løbe med en del af opmærksomheden.

Det forventes nemlig, at hun senere i dag vil præsentere navnene på de kandidater, der sammen med hende skal sende Danmarksdemokraterne ind i Folketinget. Allerede inden offentliggørelsen har Altinget dog erfaret tre af de nye navne. Det vender vi tilbage til.

Først skal vi runde Berlingskes forside. Det er ikke kun kandidaterne, der nu bliver præsenteret. I et interview med avisen sætter Inger Støjberg også ord på en af de mærkesager, som det nye parti vil gå til valg på.

Det er et opgør med de eksisterende – og omdiskuterede – barselsregler, hvor der er blevet øremærket i alt 11 ugers barsel til mænd for at imødekomme et EU-direktiv. Støjberg vil omgå EU-reglerne ved at give forældrene ni ugers ekstra barsel. Det skal lægges oveni den øremærkede barsel, og dermed kompensere de familier, som ellers ville miste barselsuger, hvis manden ikke afholder sin øremærkede barsel.

Tre centrale eks-DF'ere stiller op for Støjbergs parti

Tirsdag kunne Altinget erfare, at tre tidligere centrale DF-politikere er blandt de kandidater, der står bag Inger Støjberg – og hendes nye politiske projekt. Det drejer sig om Søren Espersen, Jens Henrik Thuelsen Dahl og Hans Kristian Skibby, der alle tre tidligere har fået gode personlige valg for Dansk Folkeparti.

De gør en tidligere partifælle selskab. Peter Skaarup er allerede kendt kandidat for Danmarksdemokraterne, som han har repræsenteret i Folketinget siden juli.

Søren Gade takkede nej

Der er dog en anden mand, som også har fået tilbuddet fra Inger Støjberg, men som takkede nej. Det er Venstres Søren Gade. Det fortæller han i et interview med Politiken.

”Ja, hør nu her, Inger er min ven. Selvfølgelig har vi siddet og diskuteret og pjattet med det. Det ville da også være overraskende andet. Men det her kommer ikke til at være på tværs. Inger og jeg er venner i går, det er vi i dag, og det er vi også i morgen. Jeg har lige været på Skanderborg (Festival, red.) med Inger,” siger Søren Gade til Politiken.

I interviewet understreger han, at Inger Støjberg ikke er Venstres fjende, men hun er nøglen til at sikre en borgerlig sejr, fordi det vil blive hende, der trækker stemmer over midten.

Historisk mange departementschefer er stoppet

Der har været fart i svingdørene på Slotsholmen, mens Mette Frederiksen har siddet i Statsministeriet. Hele 11 departementschefer fordelt på 20 ministerier er stoppet siden regeringsskiftet i 2019, og det er mere end under nogen anden regering siden 1990’erne.

Det skriver Altinget på baggrund af en kortlægning af udskiftninger af departementschefer i de seneste 30 år.

Tallet vækker bekymring hos både Venstre og støttepartiet Radikale.

“Det er ikke et sundhedstegn, at der er så mange udskiftninger på kort tid,” siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Du kan læse mere her, og hvis du er abonnent på Altinget Embedsværk eller Altinget Erhverv, kan du her gå på opdagelse i den fulde kortlægning.

Regeringen vil fjerne aldersgrænse for juridisk kønsskifte

I fremtiden skal der ikke være en nedre grænse for juridisk kønsskifte. Sådan lyder et nyt forslag fra regeringen. Det skriver Jyllands-Posten.

Juridisk kønsskifte betyder, at man får et nyt køn i CPR-registeret. Regeringens forslag indebærer et krav om forældresamtykke, så længe barnet er under 15 år. Men hvis der er samtykke, vil forslaget betyde, at børn ned til 0 år kan skifte køn.

Derudover foreslår regeringen, at barnet skal modtage alderssvarende juridisk rådgivning.

Forslaget går imod en tidligere anbefaling fra Det Etiske Råd, hvor flertallet af medlemmerne ikke mener, at aldersgrænsen bør sænkes, så små børn bliver omfattet. Rådet foreslog i stedet, at grænsen blev sat ved 10-12 år.

Det sker i dag

  • Klokken 12.00: Konservative holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Forrige artikel Historisk mange departementschefer er stoppet under Mette Frederiksen Historisk mange departementschefer er stoppet under Mette Frederiksen Næste artikel Nyt kandidatfelt udvider Inger Støjbergs folketingsgruppe markant Nyt kandidatfelt udvider Inger Støjbergs folketingsgruppe markant