Dagens overblik: Minister vil sætte folkeskolen fri med færre statslige regler

Flertal vil lade ukrainske børn blive undervist på eget sprog. Politikere tøver med at omfavne alle Reformkommissionens anbefalinger. Hummelgaard vil forlænge midlertidige børnetilskud. Og minister vil rydde ud i regler for folkeskolen. 

God morgen og velkommen til Altingets korte gennemgang af dagens vigtigste politiske nyheder.

I dag begynder vi med et interview i Avisen Danmark, hvor børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) lægger op til at fjerne mange af de statslige krav til folkeskolen.

Fredag har hun indkaldt partierne til forhandlinger om, hvilke af de mere end 3000 regler og mål, der kan ryddes ud i.

Pernille Rosenkrantz-Theil forventer, at afskaffelse af reglerne vil øge både engagement og arbejdsglæde blandt lærere, ledere og pædagoger, siger hun i interviewet.

”Gennem mange år har alle de politiske regler og mål ført til overstyring af vores folkeskoler og daginstitutioner. Det skal vi have gjort op med nu. Folkeskolerne skal sættes fri,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Avisen Danmark.

Regeringen foreslår selv at få formuleret nogle såkaldte "hegnspæle", som skal kunne stå på blot to stykker papir, lyder det.

Flertal vil lade ukrainske børn blive undervist på eget sprog
Vi bliver ved skoleområdet, hvor det nu diskuteres, hvordan folkeskolen kan tage imod de mange ukrainske flygtninge.

Grundet mangel på lærere er både SF, Radikale, Enhedslisten, Venstre og S-refereringen klar til at justere folkeskoleloven, så børnene kan undervises på eget sprog frem til sommerferien, skriver Jyllands-Posten.

Forslaget kommer fra Claus Hjortdal, der er formand for landets skoleledere.

”Vi må erkende, at vi ganske enkelt ikke har uddannet dansksproget arbejdskraft til at løfte denne opgave. Lad mødre og andre undervise de ukrainske elever på ukrainsk frem til sommerferien, eller hjælp dem til at få onlineundervisning hjemme fra Ukraine, hvor man faktisk allerede er langt fremme med onlineundervisning,” siger han til avisen.

Pernille Rosenkranz-Theil fortæller, at ministeriet nu er ved at undersøge, hvordan forslaget kan gennemføres.

{{toplink}}

Politikere tøver med at omfavne alle Reformkommissionens anbefalinger 
Onsdag afleverede Reformkommissionen sine første anbefalinger til reformer på uddannelsesområdet.

Kommissionen foreslår blandt andet, at SU på kandidaten skal oplægges til lån, og at man skal kunne optages på alle videregående uddannelser med et karaktergennemsnit på 9,0.

Et flertal blandt partierne tager grundlæggende godt imod kommissionens bud på en ny struktur for videregående uddannelser.

Men forslaget om at omlægge SU på kandidaten var S-regeringen dog hurtige til at afvise. Og det møder kritik fra særligt Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard. 

"Vi er åbne overfor alle de forslag, der er kommet fra reformkommissionen, og det synes vi generelt, man skylder at være, når vi på Christiansborg har bedt nogle kloge mennesker sætte tid af til at komme med forslag til os. Det er spild af deres arbejde at skyde det ned, før de har nået at præsentere det," siger hun.

Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, vil ikke forholde sig til forslaget, da hun ikke mener, det bliver aktuelt at drøfte:

"Den del af anbefalingerne, som handler om SU-omlægning har regeringen lagt i graven, og så synes jeg ikke rigtigt det giver nogen mening at forholde sig til det," siger Ulla Tørnæs. Læs mere hos Altinget her 

Få overblikket over anbefalingerne her.

Hummelgaard vil forlænge midlertidige børnetilskud

Atalen om et nyt kontanthjælpssystem trækker ud. Det betyder nu, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for tredje gang vil forlænge det midlertidigt børnetilskud, skriver Altinget.

Ifølge regeringen skal de børnefamilier, der er hårdest ramt af enten kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, have økonomisk hjælp frem til udgangen af 2022.

Det er nu tre år siden, partierne blev enige om at give et særligt økonomisk tilskud til udsatte børnefamilier, indtil et nyt kontanthjælpssystem trådte i kraft.

Trods utilfredshed over den manglende aftale afviser Radikale og Enhedslisten at gøre den midlertidige løsning permanent.

”Vi bliver nødt til at forlænge det midlertidige tilskud, for ellers ville vi stå med omkring 6000-7000 børn, der ville ryge under fattigdomsgrænsen,” siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez.

Kan nye forsvarsmilliarder fastholde kvinderne?

Hos Altinget kan du også lytte til dagens Ajour, som handler om Forsvarets årelange vanskeligheder ved at tiltrække kvinder. Men måske er statsministerens historiske løft af forsvarets budget netop det, der skal til? Lyt med her.

Holstein: Enhedslisten har undgået katastrofen
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, har skrevet en analyse om Enhedslistens modvind efter den historiske forsvarsaftale.

Slagene er regnet ned over Enhedslisten, efter vanskelighederne ved at forklare holdningen til Nato-samarbejdet.

Men efter den første måned har tabet af vælgere og medlemmer været meget begrænset, skriver Holstein. Læs hele analysen her. 

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen
  • Klokken 11: EU's landbrugs- og fiskeriministre mødes for at diskutere krigen i Ukraine

Forrige artikel Politikere tøver med at omfavne alle Reformkommissionens anbefalinger for uddannelse Politikere tøver med at omfavne alle Reformkommissionens anbefalinger for uddannelse Næste artikel Fra militært isenkram til taekwondokæmpere: Flere danskere laver egne indsamlinger til Ukraine Fra militært isenkram til taekwondokæmpere: Flere danskere laver egne indsamlinger til Ukraine