Dagens overblik: Mette Frederiksen vil have produktion af coronavacciner i Danmark i løbet af næste år

I 2022 skal der produceres vacciner mod coronavirus på dansk jord, siger statsminister Mette Frederiksen. Kristendemokraterne er tilbage i Folketinget, og Socialdemokratiet sælger møder med topministre. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Velkommen til en ny dag i dansk politik og Altingets morgenoverblik, hvor vi i dag lægger ud med en ambition fra statsminister Mette Frederiksen.

Hun vil sikre, at der i løbet af næste år skal startes en produktion af coronavacciner på dansk jord. Det siger hun til både DR Nyheder, TV 2 og Børsen.

Regeringen vil nu igangsætte en markedshøring, hvor vaccineproducenter kan kommentere på forslaget. Det skal efterfølgende ende ud i en udbudsrunde, hvor producenterne kan byde på muligheden for at producere vacciner i Danmark.

Produktionen vil ikke foregå på en statsejet vaccinefabrik. Vinderne af det offentlige udbud vil i stedet skulle have en privatejet fabrik, som producerer vacciner til den danske stat.

Mette Frederiksen vil ikke pege på, hvilke vaccinevirksomheder eller vacciner som regeringen har i tankerne. Men ifølge TV 2 bliver det et krav, at producenterne fokuserer på den såkaldte mRNA-teknologi som bruges i produktionen af coronavaccinen fra blandt andre BioNTech/Pfizer og Moderna.

Kritik af embedsmænd ændrer ikke på Støjbergs ansvar

Instrukskommissionen vurderer nu, at fem centrale embedsmænd kan stilles til ansvar i sagen om den ulovlige adskillelse af asylpar.

Men det ændrer ikke på den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ansvar i sagen. Sådan lyder vurderingen fra henholdsvis Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, og Frederik Waage, som er juraprofessor på Syddansk Universitet. Det skriver Berlingske.

”Tværtimod synes jeg, at kommissionen konkretiserer, hvordan Inger Støjbergs ønsker er blevet opfattet hele vejen ned gennem systemet. Kommissionen er stadig overbevist om, at Støjberg vidste, at adskillelsen af alle par var ulovlig, og derfor er det også fortsat opfattelsen, at hun, ligesom embedsmændene, kan stilles til ansvar,” siger Frederik Waage til Berlingske.
 

Socialdemokratiet sælger møder med statsministeren og topministre

For et kontingent på 20.000 kroner om året kan virksomheder og erhvervsorganisationer få adgang til møder med statsminister Mette Frederiksen og andre af Socialdemokratiets topministre.

Det skriver Altinget Erhverv.

Adgangen sker igennem Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, som siden marts 2020 har haft adresse på Socialdemokratiets partikontor på Christiansborg. I løbet af det seneste år er der blevet afholdt fire møder i regi af erhvervsklubben.

Klubben har cirka 50 medlemmer, og den er i valgår den største bidragsyder til Socialdemokratiet.

Ingen fra Socialdemokratiets ledelse har ønsket at stille op til interview om erhvervsklubben, men partisekretær Jan Juul Christensen oplyser i en mail, at formålet med erhvervsklubben er at styrke dialogen mellem Socialdemokratiet og erhvervslivet.

Men formanden for Erhvervsklubben, den tidligere overborgmester i København Jens Kramer Mikkelsen, har svaret på spørgsmål om klubben. Læs hele interviewet med ham her.

Jens Rohde bringer Kristendemokraterne tilbage i Folketinget

Vi runder dagens overblik af med nyheden om et nyt parti i Folketinget. Efter ti år udenfor er Kristendemokraterne nu igen repræsenteret på Tinge, efter Jens Rohde har valgt at melde sig ind i partiet.

I forbindelse med Jens Rohdes skift har Kristendemokraterne ikke blot fået en ny politisk ordfører. Partiet præsenterer onsdag en ny 2030-plan, og det har fået et nyt mantra: Danmarks borgerlige midterparti. Det løfter Rohde sløret for på Facebook, hvor han i en video også forklarer sit partiskifte.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen, som indledes med statsminister Mette Frederiksens (S) spørgetime.
  • Klokken 13.00: Folketingets Transportudvalg har transportminister Benny Engelbrecht (S) i åbent samråd om, hvorfor regeringen holder fast i at bygge en togbro over Vejle Fjord.
  • Klokken 14.30: Åbent samråd med erhvervsminister Simon Kollerup (S) om rejseudbydere og tilbagebetaling af coronastøtte.

Forrige artikel Regeringen afviser kritik af mangel på åbenhed om corona-milliarder Regeringen afviser kritik af mangel på åbenhed om corona-milliarder Næste artikel Tidligere overborgmester i spidsen for S-erhvervsklub: Tidligere overborgmester i spidsen for S-erhvervsklub: "Det er ikke en kaffeklub. Der bliver gået til stålet"