Dagens overblik: Lande på COP26 vil udfase kulkraft i 2050, og S vil ikke melde formandskandidat til Danske Regioner

Fra COP26 lyder meldingen, at flere end 40 lande vil udfase kulkraft. Kun V har meldt deres kandidat til formandskabet i Danske Regioner. Departementchef rådede Mette Frederiksen til at slette sms'er automatisk. Få morgenoverblikket.

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik denne torsdag – dagen derpå for et ventet pressemøde.

På årsdagen for beslutningen om at aflive alle mink havde statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag inviteret pressen til møde om de slettede sms’er i minksagen.

Her fortalte hun, at det var departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, der rådede hende til at indstille hendes telefon til automatisk sletning af sms’er af sikkerhedshensyn – og at det skete før sommeren 2020, altså nogle måneder før, regeringen besluttede at aflive alle mink.

Oppositionen er dog ikke tilfreds med Mette Frederiksens svar på pressemødet, og Venstres formand siger til TV2, at han "ikke stoler på Danmarks statsminister."

På Altinget kan du både læse alle statsministerens svar på pressemødet, gense pressemødet i en video, og læse Mette Frederiksens forsvar for embedsmændene.

Og lad os så komme videre til dagens andre historier.

COP26: Ud med kul

Klimatopmødet COP26 i Glasgow er skudt i gang, og onsdag aften kom en fælles udtalelse fra flere end 40 lande på mødet: Kulkraft skal udfases inden 2050, og landene vil ikke bygge eller investere i nye kulkraftværker. Det skriver DR via Ritzau.

I aftalen står der, at de store økonomier skal udfase kulkraft i løbet af 2030’erne, mens mindre økonomier skal udfase den i løbet af 2040’erne. Der står også, at landene skal producere mere vedvarende energi.
 
Blandt de lande, der for første gang har sagt nej til kul, er Polen, Vietnam og Chile. Men en række af verdens største kulafhængige økonomier mangler i aftalen –  blandt andet Australien, Kina, Indien og USA.
 
På Altinget kan du i ugens EU-podcast høre en optakt til COP26, mens du kan læse en daglig opdatering fra klimatopmødet.

Én formandskandidat

Hvem bliver formand for Danske Regioner efter valget til de fem regionsråd 16. november? Lige nu har kun én kandidat meldt sig på banen, nemlig den nuværende formand Stephanie Lose (V). Det skriver Berlingske via Ritzau.
 
”I lyset af sidste valg gider vi ikke deltage i en offentlig valgkamp på forhånd om formandskabet i Danske Regioner. Vi melder først ud efter valget,” siger den erfarne formand for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), som understreger, at hendes parti naturligvis går efter formandsposten.

Ved valget i 2017 formåede Venstre at forhandle sig til formandsposten, selvom Socialdemokratiet havde vundet de fire andre regioner. Men Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er sikker på, at Socialdemokratiet har lært af sidst, og ”ikke først på valgnatten begynder at diskutere, hvem der er deres topkandidat.”

Elbiler i V-kommuner

Kommuner med en Venstre-borgmester har det laveste antal elbiler i den samlede flåde af biler til for eksempel hjemmehjælpere. Andelen af elbiler er for Venstre-kommuner 2,92 procent, mens den for Socialdemokratiske kommuner – som har den højeste andel – er 10,62 procent.
 
Venstre har tidligere kaldt regeringen og støttepartiernes aftale om 775.000 elbiler for useriøst, og i stedet foreslået en million. Og Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, er da heller ikke imponeret over de nye tal. Men hun har en mulig forklaring.
 
”Vi har rigtigt mange borgmesterposter i landdistrikterne, hvor er der lidt mere afstand, og hvor markedet måske ikke har sørget for, at der er tilstrækkeligt med elladestandere."

Læs historien på Altinget.

Forsvarsbudget

Næste år indbyder forsvarsminister Trine Bramsen (S) partierne til forhandling om et nyt forsvarsforlig, og her er målet at øge forsvarsbudgettet til to procent af bruttonationalproduktet – som Danmark lovede de øvrige NATO-lande for syv år siden. Det fortalte Mette Frederiksen på et pressemøde.

I dag udgør Danmarks forsvarsbudget omkring 1,3 procent, og i det nuværende forsvarsforlig er målet 1,5 procent i 2023. I erklæringen fra topmødet i Wales i 2014 står, at medlemslandene skal sige efter to procent i 2024. Men da næste års forsvarsforlig sandsynligvis går 4-6 år frem, er det usandsynligt, at Danmark når de to procent inden da.
 
Dansk Folkepartis forsvarsordfører Søren Espersen siger til Altinget, at det er ”nye toner og gode toner” – men ”om det så er realistisk, det er en anden sag”.

Røde vindmøller

Opstilling af vindmøller deler vandene på tværs af det politiske spektrum i kommunerne, viser tal fra Altingets kandidattest.

74 procent af de røde kandidater erklærer sig således enten ”overvejende enig” eller ”helt enig” i, at ”der skal opstilles flere vindmøller i min kommune.” Blandt kandidater for partierne i blå blok er blot 40 procent enige.

Det er især kandidater fra Nye Borgerlige, som er skeptiske over vindmøllerne, og spidskandidat for Nye Borgerlige i Lemvig, Allan Berg, har et bud på, hvordan det hænger sammen.

”Mange i Nye Borgerlige er kritiske over for vindmøller, fordi de ved, der skal mere til. Det løser ikke noget alene. Og så er mange tilhængere af anden generation atomkraft. Når man nævner det, så stikker mange halen imellem benene, men det er sund fornuft. Det er meget mere sikkert end tidligere,” siger han.

Læs historien her.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Minkkommission fortsætter afhøringer – i dag af medarbejdere fra Finansministeriet og Justitsministeriet
  • Klokken 9.30: Fødevarekonference med fokus på klimaneutral omstilling med blandt andre fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S)
  • Klokken 17.30: Møde i Københavns Borgerrepræsentation
  • Radionævnet tager stilling til Radio Louds navneskift
  • Dag fire på Nordisk Råds session i København

Forrige artikel Under tre procent kører på ren el: V-kommuner halter langt bagefter med kommunale elbiler Under tre procent kører på ren el: V-kommuner halter langt bagefter med kommunale elbiler Næste artikel Hvilken kommune er bedst til at købe elbiler? Find din egen kommune på listen Hvilken kommune er bedst til at købe elbiler? Find din egen kommune på listen