Dagens overblik: Kommunerne vil hjælpe boligejere ramt af klimaforandringer

OVERBLIK: Kommunernes Landsforening vil åbne for lån til boligejere, der er ramt at klimaforandringer, og Justitsminister Nick Hækkerup (S) kritiserer politi og anklagemyndighed. Få dit politiske nyhedsoverblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.  

Vi starter hos Jyllands-Posten, som kan fortælle, at Kommunernes Landsforening (KL) er klar med en hjælpende hånd til de boligejere, der er ramt af problemer med vand i kælderen som følge af klimaforandringer.  

KL vil nemlig give de berørte boligejere mulighed for at låne penge af én af de store kommunale pengetanke, Kommunekredit. På den måde skal det blive nemmere for boligejerne af finansiere eksempelvis byggeri af diger og pumpestationer. 

“Vi vil gerne hjælpe, så borgerne ikke risikerer både at blive stavnsbundet og samtidig stå med vand i kælderen,” siger Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia og formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg. 

Et normalt realkreditlån løber maksimalt over 30 år, hvor et lån hos Kommunekredit kan løbe over 50 år. Ifølge KL vil det dog kræve en lovændring, hvis Kommunekredit skal yde lån til private. 

Minister: Myndighederne har ikke levet op til deres ansvar 
Politiet og anklagemyndigheden har ikke levet op til deres ansvar i sagen om det fynske firma Dan-Bunkering, der er mistænkt for at bryde EU’s sanktioner ved at levere brændstof til brug af russiske bombefly i Syrien. Sådan lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S). Det skriver DR.  

“Der har været tale om et meget langstrakt forløb, hvilket er meget utilfredsstillende. Det er politiets og anklagemyndighedens ansvar at sikre, at der i så alvorlige sager er vedvarende fremdrift i efterforskningen. Det ansvar har politiet og anklagemyndigheden ikke levet op til i denne sag,” udtaler justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse efter en redegørelse har vist, at sagen om Dan-Bunkering lå stille i mere end et år hos Fyns Politi. 

Det har fået ministeren til at kræve en ny og grundigere undersøgelse af sagen.  

Redegørelsen har også fået andre politikere til at bakke op om ministerens kritik, og både den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, og Konservatives retsordfører, Naser Khader, bruger ordet skandale i forbindelse med sagen. 

Flytningen af overenskomster skal genskabe tilliden  
Når den nye regering har valgt at flytte ansvaret for de offentlige overenskomster fra Finansministeriet til Skatteministeriet, er det fordi, der er behov for at genskabe tilliden. Det fortæller skatteminister Morten Bødskov (S) til Altinget.   

"Det er ikke for meget sagt, at tilliden har været under pres mellem parterne i de seneste år. Derfor er der også behov for, at tingene skal gribes an på en anderledes måde," siger skatteminister Morten Bødskov. 

Dermed lægger regeringen op til et opgør med den tætte styring af løn- og arbejdsvilkår fra Finansministeriet, som ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2013, 2015 og 2018 har været genstand for hård kritik. 

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Nana Wesley Hansen, er det dog "et meget utraditionelt træk", at man nu fjerner overenskomsterne helt fra Finansministeriets område, for der har det ligget siden 1973. Læs hele historien her.   

Direktør afviser kritik: Tidligere minister vil ikke misbruge viden 
Det er ikke gået ubemærket hen, at tidligere energi- klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) er trådt ind i bestyrelsen hos Affaldskoncernen Marius Pedersen.  

Det har ifølge Jyllands-Posten medført kritik fra blandt andre professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing. 

Han mener, at der skal indføres regler, der forhindrer ministre og topembedsmænd i at skifte til en magtfuld stilling i det private erhvervsliv eller lobbyorganisationer efter endt periode i politik. 

Men den administrerende direktør hos Marius Pedersen, Simon Clausen, afviser, at Lilleholt skulle misbruge sin viden fra ministerposten i bestyrelsen. 

“Vi ser ikke et problem i det - hverken på kort eller langt sigt. Han forstår at skille tingene ad, ligesom os andre i den professionelle verden,” siger Simon Clausen. 

Der sker i dag:  

  • Topmøde i Kiev 
    EU og Ukraine holder topmøde i den ukrainske hovedstad, Kiev. Formålet med topmødet er at styrke det politiske og økonomiske samarbejde mellem EU og Ukraine. 

Forrige artikel Minister om opgør med Moderniserings- styrelsen: Minister om opgør med Moderniserings- styrelsen: "Tilliden har været under pres mellem parterne" Næste artikel Danske Medier henter ny direktør i Kulturministeriet Danske Medier henter ny direktør i Kulturministeriet