Dagens overblik: KL og regeringen indgår økonomiaftale, og flertal vil lempe restauranter og barers lukketider

Godmorgen og velkommen til dit korte politiske overblik.

Når partierne mødes til forhandlinger om genåbning onsdag, er der på forhånd flertal for, at restauranter og barer skal kunne holde længere åbent. Det skriver TV2.

I partiernes aftale om genåbning fra marts stod der, at det er en milepæl i epidemihåndteringen, når borgere over 50 år er vaccineret med første stik – og til den tid må samfundet forventes genåbnet. Den milepæl er nu meget tæt på, og Dansk Industri og Dansk Erhverv håber derfor, at politikerne med aftalen onsdag vil bekræfte den plan. Det skriver Berlingske via Ritzau.

Flere partier lægger forud for forhandlingerne også op til at fjerne mundbindskrav og udfase coronapas flere steder.

Økonomiaftale: 1,4 milliarder til velfærd

Sent tirsdag aften indgik regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) den årlige aftale om kommunernes økonomi for 2022. Det skriver Altinget Kommunal.

Aftalen giver 1,4 milliarder kroner mere til servicerammen end ved sidste aftale – det er de udgifter, der går til skoler, plejehjem og institutioner med mere.

Velfærdsområdet har hvert år brug for et øget budget, da der kommer flere ældre og børn. I 2021 løftede man området med 1,5 milliarder og i 2020 med 1,7 milliarder kroner.

Til Jyllands-Posten siger KL-formand Jacob Bundsgaard, at der fortsat vil mangle penge på velfærdsområdet, og derfor vil der ifølge ham komme nogle ”vanskelige prioriteringsdiskussioner” i kommunerne.

Oprør fra 3.241 forskere

På forsiden af Politiken opfordrer 3.241 forskere regeringen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til at trække støtten til en tekst om aktivisme i forskning, som blev vedtaget den 1. juni.

I vedtagelsesteksten står der, at universiteterne skal sikre, at politik ikke forklædes som videnskab. Men ifølge debatindlægget fra de 3.241 forskere er vedtagelsen en ”kulmination af intens lobbyisme og politiske kampagner mod bestemte forskningsmiljøer”, som forskerne mener, især er rettet mod studier i race, køn, postkolonialisme og migration.

Ane Halsboe Jørgensen siger til avisen, at hun ikke forstår forskernes opfordring. Hun mener nemlig, at vedtagelsesteksten slår fast, at det frie universitet handler om akademisk selvregulering.

Mandag skrev 262 forskere under på et debatindlæg, som beskriver, at mange forskere indenfor kritiserede stofområder, bliver chikaneret og sygemeldt.

Cyberrejsehold og -hjemmeværn

Onsdag præsenterer forsvarsminister Trine Bramsen (S) et udspil til, hvordan regeringen vil bruge de 500 millioner fra forsvarsaftalen til at styrke Center for Cybersikkerhed.

Ifølge et interview med forsvarsministeren i Avisen Danmark skal centret udstyres med et rejsehold af specialister i cybersikkerhed, som kan hjælpe virksomheder, der rammes af hackerangrab. Der oprettes også et cyberhjemmeværn, som skal sikre hjælp i alle dele af landet, hvis kritisk infrastruktur rammes af nedbrud.

"Det er vigtigt, at Center for Cybersikkerhed er til stede, og at de kan komme ud i alle hjørner af landet, når uheldet er ude", siger forsvarsministeren til avisen.

Forsvarsaftalen er indgået med Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale og Liberal Alliance.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Plenarsamling i Europa-Parlamentet
  • Klokken 9.30: Forsvarsudvalget afholder høring om hybride trusler og angreb.
  • Klokken 10: Uddannelseskonference om hvordan vi kan sikre videregående uddannelser i hele landet. Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) holder indlæg.
  • Klokken 11: Åbent samråd om analyse, der viser, at corona-krisen rammer nyuddannede akademikere. På samrådet deltager uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
  • Klokken 11: Åbent samråd med kulturminister Joy Mogensen (S) om dømt pædofil i et børneprogram på DR.
  • Klokken 13.30: Åbent samråd med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om løn- og arbejdsvilkår for udenlandsk arbejdskraft.
  • Klokken 13.30: Samråd med miljøminister Lea Wermelin (S) om sag i Korsør, hvor der er fundet store koncentrationer af fluorstoffet PFOS.
  • Klokken 14: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er i samråd om vaccinationsprogrammet og coronarelaterede udgifter.
  • Klokken 15.30: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) præsenterer på et pressemøde regeringens udspil til et styrket dansk cyberforsvar.

Forrige artikel EU-afstemning på trapperne: K vil sikre plads til jagt og fiskeri i beskyttet natur EU-afstemning på trapperne: K vil sikre plads til jagt og fiskeri i beskyttet natur Næste artikel Økonomiaftale er på plads: Wammen holdt låget på pengekassen Økonomiaftale er på plads: Wammen holdt låget på pengekassen