Dagens overblik: Instrukskommissionens formand undsiger Lars Løkkes påstand

NYHEDSOVERBLIK: Kommissionsformand går i rette med Løkke, som har skiftet forklaring siden sin afhøring i Instrukskommissionen. Ny forsvarschef bad om solointerviews, men de blev sidenhen aflyst. Få overblik over dagens politiske historier.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske morgenoverblik.

Det er ikke korrekt, når den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag fortalte, at der var oplysninger i Støjberg-sagen, som han ikke havde delt med Instrukskommissionen, fordi den ikke havde spurgt ind til lige netop det.

Det siger Instrukskommissionens formand, Peter Mørk Thomsen, som i et interview med Politiken går i rette med Løkke.

”Kommissionen stillede både meget specifikke spørgsmål om, hvilke drøftelser Lars Løkke Rasmussen havde haft med blandt andet embedsværket i Statsministeriet, ligesom han blev stillet mere åbne spørgsmål om, hvilke drøftelser han i øvrigt havde om sagen med sit embedsværk eller andre,” siger Peter Mørk Thomsen til Politiken.

Han tilføjer, at Løkke besvarede alle de spørgsmål, da han afgav sin forklaring, og at han afsluttede sin afhøring med at sige, at han ikke havde flere oplysninger, som var relevante for kommissionen. Læs mere hos Politiken.

Løkkes skiftende forklaring
Lars Løkke Rasmussen fortalte i forbindelse med tirsdagens afstemning om en rigsretssag mod Inger Støjberg (V), at han i 2016 blev briefet af embedsmænd om ”at være opmærksom på, at den politiske retorik måske nok var lidt hård og firkantet, men at juraen var klar, og at man ikke undtagelsesfrit kunne adskille ægtepar”. Det skriver Altinget.
 
Det står i modsætning til hans forklaring i Instrukskommissionen, hvor han sagde, at han ikke blev gjort opmærksom på bekymringerne vedrørende instruksen fra Inger Støjbergs ministerium. Men den manglende deling af oplysningerne skyldes ifølge Løkke, at han ikke blev spurgt. Læs mere om Løkkes skiftende forklaring på Altinget.

Forsvarschef bad om solointerview
Forsvarsminister Trine Bramsen skal i dag i samråd om sin relation til forsvarets ledelse. Samrådet er indkaldt i kølvandet på historien om et fællesinterview med den nye forsvarschef Flemming Lentfer, som har vakt bekymring hos Konservative, som ikke forstår, hvorfor den nye forsvarschef kunne gennemføre interviewet alene.

Den nye forsvarschef har siden fællesinterviewet anmodet Trine Bramsen og ministeriets departementschef Morten Bæk om lov til at gennemføre tre interviews med blandt andet Altinget uden ministeren ved sin side. Det skriver Altinget Forsvar på baggrund af aktindsigt i kommunikationen mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet.

Det fremgår ikke, hvad ministeriet svarer på henvendelsen. Men i begyndelsen af januar beder Forsvarskommandoen Altinget sende bud på temaer til tiltrædelsesinterview. I slutningen af måneden kommer der en kontramelding. Nu vil forsvarschefen ikke længere stille op til interviews med eksterne medier. Læs mere på Altinget Forsvar.

Partier vil aflyse folkeskoleelevernes læseferie
Årets læseferie bør aflyses for folkeskolens afgangselever. Sådan lyder det fra Venstre, SF og Enhedslisten. Det skriver TV 2.

Både Venstre og SF mener, at det er nødvendigt allerede nu at tage stilling til, hvorvidt man vil forlænge undervisningen og droppe læseferien. SF vil samtidig have, at størstedelen af eksamenerne bliver aflyst, så der kun er få prøver tilbage, der har fokus på at træne eleverne i at gå til eksamen. Venstre vil heller ikke have en normal mængde eksamener, men antallet skal afhænge af, hvornår eleverne vender tilbage til normal skolegang.

Enhedslisten vil have aflyst hele folkeskolens afgangsprøve og i stedet lade al tid frem til sommerferien blive brugt på undervisning.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har lovet, at der kommer en afklaring på sommerens eksamener inden vinterferien.

Regeringen sigter efter forårsaftale om landbruget
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) indkalder nu folketingets partier til et indledende møde om de forhandlinger, der skal føre til en aftale, der sætter fart på den grønne omstilling af landbruget. Det skriver Altinget Fødevarer.

Ministeren forventer, at forhandlingerne vil blive langstrakte, men det er ambitionen, at der kan landes en aftale i marts eller senere i foråret.

“Det er nok ikke særlig realistisk at gå efter en deadline allerede her i februar. Jeg tænker, at vi formentlig lander et sted i slut marts, men det kan jo både gå hurtigere eller trække længere ud,” lyder det forsigtige bud fra Rasmus Prehn, der samtidig understreger, at han ikke har noget imod at lade forhandlingerne trække ud, hvis der er behov for mere tid til at gå i dybden med indholdet.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Folketingets Forsvarsudvalg har forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om ministerens samarbejdsrelationer med forsvarets ledelse. Mødet er indkaldt efter, det er kommet frem, at forsvarsministeren kun ville lade den nye forsvarschef blive interviewet, hvis hun deltog.
  • Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd om, at unge oplever lange ventetider for at blive godkendt til særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU).
  • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om vanvidsbilisme. 
  • Klokken 10.30: Miljø- og Fødevareudvalget har miljøminister Lea Wermelin (S) og ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) i samråd om målbelastning for de danske kystvande.
  • Klokken 13.25: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd om anvendelse af sociale klausuler på offentlige danske byggerier.
  • Klokken 14.00: Folketingets Finansudvalg har forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i åbent samråd om Niels Bohr-bygningen. Byggeriet af den nye bygning til Københavns Universitet har været længe undervejs og er blevet forsinket.
  • Klokken 15.00: Sundheds- og Ældreudvalget har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om situationen på værnemiddelområdet og smitteopsporingen på sygehuse og plejehjem.

Forrige artikel Offentligt ansatte kræver frit valg mellem kroner og frihed Offentligt ansatte kræver frit valg mellem kroner og frihed Næste artikel Støjberg melder sig ud af Venstre: Jeg tror ikke, at Jakob bliver statsminister Støjberg melder sig ud af Venstre: Jeg tror ikke, at Jakob bliver statsminister