Dagens overblik: ”Illusionen om, at man kunne forvandle et samfund til et demokrati, er bristet”

De sidste danske soldater har forladt Afghanistan, og forsvarsminister Trine Bramsen tror ikke længere på, at Danmark kan hjælpe landet til at blive et demokrati. Dybvad varsler værdikamp, og regionsrådet i Hovedstaden har valgt ny formand. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets overblik over onsdagens politiske nyheder.

Nyhedsoverblikket starter dog i dag med en begivenhed som indtraf tirsdag. Det var nemlig dagen, hvor de allersidste danske soldater forlod Afghanistan efter 20 år med dansk militær tilstedeværelse i landet.

I den anledning har Jyllands-Posten interviewet forsvarsminister Trine Bramsen (S) om, hvad Danmark har lært af sin indsats i landet. Ministeren ser tilbage på indsatsen med en tilfredshed over, at det lykkes at få fjernet al-Qaeda. Men det har også vist sig, at det ikke altid er muligt at omvende andre samfund til at ligne sit eget, fortæller hun.

”Vi har haft mange tab i Afghanistan. Og illusionen om, at man kunne forvandle et samfund til et demokrati, er bristet. Men omvendt lykkedes det at få nedkæmpet den terrororganisation, der ville bekæmpe resten af verden. De begyndte med at flyve ind i World Trade Center, og de havde tænkt sig at lave lignende markeringer i resten af verden. Det fik de ikke lov til,” siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Hun fortæller blandt andet i interviewet, at det er hendes ”klare holdning”, at Danmark ikke kan være til stede militært i alle samfund, som ikke har et vestligt demokrati, og danske politikere må have respekt for et land som Afghanistan vælger at indrette sig på en anden måde, end Danmark gør. Læs det hele hos Jyllands-Posten.

Regeringen afviser anbefaling om akut indgreb på boligmarkedet

Endnu en økonomisk institution opfordrer nu til et politisk indgreb for at undgå de negative konsekvenser af en mulig boligboble. Men den opfordring bliver afvist af regeringen. Det skriver Altinget.

Det er det Systemiske Risikoråd, som anbefaler, at regeringen strammer boligkøbernes adgang til afdragsfrie lån. Men det kan især ramme førstegangskøbere lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) som ikke vil foretage et politisk indgreb på boligmarkedet endnu. Regeringen vil i stedet se tiden an, fortæller han.

”Regeringen har en forventning om – på lige fod med de økonomiske vismænd – at priserne dæmpes igen på grund af genåbningen af samfundet og forventningen om stigende renter. Derfor har vi ikke planer om et indgreb på boligmarkedet,” skriver ministeren i en skriftlig kommentar til Altinget.

Region Hovedstaden får ny formand

Som ventet blev Socialdemokratiets gruppeformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj, tirsdag aften valgt som ny formand for regionen. Han afløser sin partikollega Sophie Hæstorp Andersen, der nu kaster sig ud i en valgkamp om at blive ny overborgmester i København.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Det var en enig regionsråd, som godkendte udskiftningen, som træder i kraft 1. august, hvor Sophie Hæstorp officielt trækker sig fra posten, som har tilhørt hende i otte år.

Dybvad varsler værdikamp

Vi runder dagens overblik af i næsten samme boldgade, som vi startede i. Det handler nemlig også om et interview med en socialdemokratisk minister. Altinget By og Bolig har talt med bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek om, hvad næste træk bliver i opgøret mod parallelsamfund.

Indtil nu har regeringen indsat været baseret på hårde data om eksempelvis etnisk baggrund, indkomst, kriminalitetshistorik og beskæftigelse. Men næste skridt bliver at inddrage værdipolitikken, fortæller ministeren.

”Jeg tror, at næste kapitel bliver skrevet i diskussionen af, hvilke værdier vi har. Kan man have svømmehaller, hvor det kun er kvinder, der må bade? Kan man servere svinekød steder, hvor der måske er nogen, der ikke bryder sig om det? Det er nogle af de diskussioner, der kommer i højsædet i den næste periode," siger Kaare Dybvad Bek.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00 Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) er i dag kaldt i lukket samråd om minkerstatninger.
  • Klokken 12.00 Åbent samråd med Rasmus Prehn (S), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri om danske fiskere og Brexit i Finansudvalget.

Forrige artikel Dybvad varsler værdikamp om svinekød og svømmehaller: Dybvad varsler værdikamp om svinekød og svømmehaller: "Det er nogle af de diskussioner, der kommer i højsædet" Næste artikel Europæisk vagthund: 744 milliarder til klimaindsatser i landbruget har ikke gjort det mere klimavenligt Europæisk vagthund: 744 milliarder til klimaindsatser i landbruget har ikke gjort det mere klimavenligt