Dagens overblik: Fronterne trækkes op i kampen om posten som Dansk Folkepartis næste formand

Flere partier vil have en grooming-paragraf, og så er Pia Kjærsgaard og Martin Henriksen gået i infight i den første rigtige uge af valgkampen om formandsposten i Dansk Folkeparti. Dit politiske overblik får du her.

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik, hvor valgkampen i Dansk Folkeparti for alvor er gået i gang med flere opsigtsvækkende interviews hen over weekenden.

Men før vi kaster os over meldingerne fra parterne i det kriseramte parti, begynder vi hos Radikale Venstre. {{toplink}}

For beskeden om, at partiet ikke igen vil støtte en etpartiregering efter et valg, kan måske nok give partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, nye kort på hånden, når de radikale mandater skal sættes i spil efter et folketingsvalg.

Men det kan samtidig ende med at give partiet færre mandater at forhandle med. Det skriver vi her på Altinget i en analyse. Partiets vælgere hælder nemlig i højere grad mod de røde partier fremfor de blå. Det viser de målinger, som Epinion foretager for Altinget og DR, igen og igen. Og det kan du læse meget mere om her.

Lancerer Støjberg nyt parti?

Hvad skal fængselsdømte Inger Støjberg, hvis hun ikke skal være DF’s næste formand?

Måske lancere et nyt parti? Det erfarer Ekstra Bladet, der dog ikke har haft held med at få hovedpersonen i tale, i hvert fald fra flere kilder.

Den forhenværende Venstre-udlændingeminister, der før jul blev smidt ud af Folketinget oven på sin dom i Rigsretten, kan angiveligt ikke se sig selv i nogle af de eksisterende partier. Ifølge avisen håber hun i stedet at kunne trække en række toppolitikere fra andre borgerlige partier med.

Det skulle være ”et drømmescenarie”, hvis hun kan få Kristian Thulesen Dahl (DF) og Peter Skaarup (DF) og eksempelvis Søren Gade (V), der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, med i det nye parti, skriver Ekstra Bladet.

Kristian Thulesen Dahl afviser dog over for avisen at droppe det parti, han var med til at stifte for snart 30 år siden.

”Man skal ikke tro på alt, hvad kilder fortæller. Jeg regner helt afgjort med at fortsætte mit politiske arbejde i Folketinget for DF,” skriver han i en sms til Ekstra Bladet.

Politikere skal tage stilling til begrebet ”medfar”

På kort tid er et nyt borgerforslag skudt af sted i raketfart i retning af Folketingssalen. Her skal politikerne nu tage stilling til, om to mænd begge kan være registrerede som forældre til et barn. Det er nemlig ikke tilfældet i dag, selv om det er muligt for to kvinder.

Derfor har to fædre, der sammen har en datter, skrevet borgerforslaget ”Anerkend medfaderskab i regnbuefamilier”. Forslaget har på bare to døgn fået 70.000 underskrifter. Og dermed langt mere end de 50.000, der skal til, for at forslaget skal tages op i Folketinget.

Der er da også politisk opbakning til forslaget fra et bredt udsnit af Folketinget. Men forslaget rejser ”nogle komplekse, etiske og principielle spørgsmål i forhold til brug af rugemødre”, skriver ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) til DR Nyheder.

”Derfor er der behov for at se nærmere på, hvad borgerforslaget konkret betyder, og hvad konsekvenserne er for de involverede,” fortsætter han.

Pædofilisag får flere partier til at efterspørge grooming-paragraf

En række partier, herunder SF og Venstre, ønsker at indføre en såkaldt groomingparagraf, lyder det i TV 2 News.

Det sker, efter at TV 2 Øst har fortalt, hvordan en pædofilidømt mand gentagne gange kontakter mindreårige, herunder et barn, han har begået overgreb på.

”Vi har længe appelleret til, at vi får en groomingparagraf,” siger Karina Lorentzen Dehnhardt til tv-stationen.

Pia Kjærsgaard VS. Martin Henriksen

Og så er vi nået til Dansk Folkeparti. Her har de fire kandidater til formandsposten taget hul på to ugers valgkamp frem mod afstemningen i Herning 23. januar. Du kan læse mere om deres chancer her.

Partistifter Pia Kjærsgaard sparkede for alvor begivenhederne i gang lørdag med et stort interview i Berlingske, hvor hun erklærede sin støtte til Morten Messerschmidts kandidatur og luftede sine planer om at bringe sig selv i spil til en central rolle i partiets ledelse. Samtidig afviste hun ”at spekulere på”, om hun kunne fortsætte som medlem af partiet med Martin Henriksen som formand.

"Ville det ikke være godt for samlingen, at du sagde, at du bliver og respekterer den nye formand uanset hvad," spurgte Berlingske.

Og Pia Kjærsgaard svarede avisen:

”Årsmødet er øverste myndighed, og det skal alle rette sig efter. Så må man jo tage de beslutninger, der skal tages, hvis de er nødvendige. Men det vil jeg slet ikke bevæge mig ud i."

Interviewet i Berlingske blev hurtigt fulgt op af en klar melding fra Martin Henriksen:

”Hvis jeg bliver formand, vil Pia (Kjærsgaard, red.) ikke blive en del af ledelsen,” sagde han til TV 2.

Og det samme gælder modkandidaten Morten Messerschmidt:

”Når både Pia og Messerschmidt flere gange har kritiseret min person og min politiske kurs, så bliver det et pænt nej tak. Der skal sættes et nyt hold.”

Hold i øvrigt godt øje der, hvor du finder dine podcasts, for Altinget Ajour udsender hele ugen interviews med de fire kandidater til formandsposten. Det første kommer mandag eftermiddag.

Det sker i dag

Klokken 10.00: Udenrigspolitisk nævn holder møde

På dagsordenen er en status på Ruslands styrkeopbygning i og omkring Ukraine.

Ifølge Ritzau ventes Udenrigspolitisk Nævn desuden at diskutere piratsituationen i Guineabugten.

Klokken 13.00: Epidemiudvalget holder møde om coronapasset

Epidemiudvalget tager stilling til ændring af reglerne for coronapasset, og hvor længe passet skal gælde, når man er fuldt vaccineret.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Tesfaye står skoleret i EU, og formandsopgøret i DF skydes i gang Ugen i dansk politik: Tesfaye står skoleret i EU, og formandsopgøret i DF skydes i gang Næste artikel Har din kommune brugt mere eller mindre end budgetteret? Få svaret her Har din kommune brugt mere eller mindre end budgetteret? Få svaret her