Dagens overblik: Forskere sygemeldt efter politikerkritik, og mails blev slettet før instruks-kulegravning

262 forskere langer ud efter forskningsministeren for at være for passiv i debatten om politisk kritik af forskning. Øverste chefers mailbokse var efter almindelig praksis slettet, før Instrukskommissionen gik i gang. Og der er ansat 27 presse- og kommunikationschefer under Mette Frederiksen. Få morgenoverblikket mandag.

Velkommen til et hurtigt vue over de vigtigste nyheder i dansk politik, som det ser ud mandag morgen.

Vi begynder med et opsigtsvækkende debatindlæg i Politiken, som uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) formentlig også nærlæser i dag.

Her udtrykker 262 danske forskere inden for køn eller migration deres bekymring over det, de betragter som tiltagende politisk indblanding eller angreb på deres forskningsfrihed.

Politikere som Henrik Dahl (LA) og Morten Messerschmidt (DF) har for eksempel kritiseret henholdsvis en navngiven islam-forsker og kønsforskning generelt. Og den slags meldinger betyder, at forskere bliver udsat for angreb og hadske kommentarer på sociale medier og i private beskeder.

Flere forskere har måttet sygemelde sig efter at have været udsat for det, skriver forskerne.

Og de er langt fra tilfredse med ministerens indsats for at beskytte forskningsfriheden. Ane Halsboe har nemlig også udtrykt bekymring for, om visse forskere holder balancen mellem neutral forskning og aktivisme.

"Det er svært at forstå din vedvarende ’bekymring’ som andet, end at du billiger den politiske mistænkeliggørelse af vores forskning og af vores forskningsinstitutionernes kontrol og kvalitetssystemer. Vi savner dine svar på, hvor og hvornår vi har bedrevet det, som vi ikke må. Hvilke videnskabelige metoder er ifølge dig ministergodkendte, og hvilke medfører et politisk indgreb i vores forskningsfrihed?," spørger de 262 lektorer, professorer, ph.d.-studerende og andre forskningsansatte i debatindlægget.

Chefers mails slettet før instrukssag
Instrukskommissionen fik aldrig adgang til Udlændinge- og Integrationsministeriets samt Udlændingestyrelsens øverste chefers mailbokse.

En række chefer havde nemlig forladt deres job, før kommissionens undersøgelse gik i gang, og derfor var deres mailkonti blevet slettet. Det fortæller DR.

De forsvundne e-mails kunne muligvis have skærpet kommissionens ansvarsvurderinger i sagen, siger formanden for kommissionen, der skulle kulegrave sagen om ulovlig adskillelse af asylpar og forsøge at placere et ansvar.

Sagen får nu en række partier, som repræsenterer et flertal i Folketinget, til at kræve en ændring af reglerne for, hvornår mails slettes, skriver DR i en opfølgning.

27 nye pressechefer
Siden folketingsvalget i juni 2019 har de 19 ministerier ansat 27 nye presse- og kommunikationschefer. Det skriver Altinget på baggrund af en oversigt fra Skatteministeriet.

Ansættelse af presse- og kommunikationschefer er i vidt omfang blevet debatteret i S-regeringens levetid. Særligt de borgerlige partier kritiserer regeringen for at være i færd med at politisere embedsværket, fordi der har været en række eksempler på nyansatte presse- og kommunikationschefer, der på forskellig vis har haft bånd til socialdemokratiet eller deres ministre.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen finder kritikken “uklog og urimelig”, og han understreger, at “alle er blevet ansat efter kvalifikationer”.

S svarer på kritik efter krænkelsessag
Der var ingen kommentarer fra Socialdemokratiet, da syv kvinder i weekendens Berlingske fortalte om krænkende oplevelser fra en mand, der har været ansat i partiet.

Men nu har sekretariatschef i S, Lisa Schmidt, sendt en skriftlig kommentar til avisen.

Hun skriver blandt andet, at alle henvendelser om krænkelser i Socialdemokratiet tages seriøst. Og hun kommenterer kritikken fra en tidligere praktikant, som har fortalt, at hun klagede til ledelsen, som ikke reagerede.

"I det konkrete tilfælde vedrørende en praktikant er der handlet på baggrund af henvendelsen. Vi har taget sagen meget seriøst, og sagen er derfor håndteret efter de anbefalinger, der gives på området. Vi er opmærksomme på, at den omtalte praktikant ikke synes, at sagen er håndteret tilfredsstillende. Det er vi kede af," skriver sekretariatschefen blandt andet til Berlingske.

Danmark vil sende irakere tilbage
Og så til en interessant ministerrejse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøgte søndag Irak for at åbne en ny dansk ambassade i Bagdad. Men også for at afsøge muligheden for at sende afviste irakiske asylansøgere hjem til Irak.

Den nyåbnede danske ambassade i Irak skal blandt andet være med til at styrke dialogen med Irak, så Danmark på et tidspunkt kan sende de afviste asylansøgere tilbage til Irak, forklarede Jeppe Kofod TV 2, som også var til stede i Bagdad.

Det var den irakiske udenrigsminister Fuad Hussien dog ikke umiddelbart positiv overfor.

"Irak støtter ikke, at de her asylansøgere sendes hjem med tvang," sagde han.

"De rejste ud, og det var deres valg. Så vi ønsker, at de skal vende tilbage efter eget valg," sagde han til TV 2.

Tre fra weekenden
Vi slutter med en kort opsamling på weekenden for dem, der nød det gode vejr i stedet for at følge med i nyhederne:

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Østre Landsret behandler i dag og onsdag 9. juni sagen mod kvinden, der fik stor medieomtale på grund af dobbeltstraf for opfordring til optøjer ved en corona-demonstration. 

  • Klokken 10: EU's justits- og indenrigsministre mødes i Rådet for retlige og indre anliggender. På dagsordenen er bekæmpelse af ulovligt onlineindhold, e-justice, grundlæggende rettigheder og beskyttelse af sårbare voksne.

Forrige artikel Ministerier har ansat 27 nye presse- og kommunikationschefer under Mette Frederiksen Ministerier har ansat 27 nye presse- og kommunikationschefer under Mette Frederiksen Næste artikel Amerikansk flådechef: I vil se mere til os i Arktis Amerikansk flådechef: I vil se mere til os i Arktis