Dagens overblik: Løkkes SV-melding skaffede ikke Venstre fremgang

I en ny bog giver forskere deres bud på, hvad der var på spil hos vælgerne ved det seneste valg. Støjberg-forsvar indkalder Dan Jørgensen som vidne i rigsret. Der er EU-topmøde, og en konflikt om brændeovne sætter forhandlinger på pause. Her er morgenoverblikket.

God morgen og velkommen til den hurtige gennemgang af de vigtigste politiske nyheder.

Der er mange af dem i dag - nyheder - og det er en dejlig dag for politiske nørder.

I dag udkommer nemlig den store undersøgelse af folketingsvalget 2019, hvor valgforskere blandt har set på, hvad emner som klima, velfærd, skat, indvandring og landlig bevidsthed betød for, hvor folk satte deres kryds. Og på forskellene mellem forskellige vælgergrupper.

Undersøgelsen viser blandt andet, at rekordmange vælgere først besluttede sig i valgkampen, og at de i høj grad satte kryds ved et nyt parti i forhold til valget før.

Det skriver Altinget Christiansborg.

Og at Socialdemokratiets strammerkurs på udlændingepolitikken fjernede et borgerligt trumfkort. Læs mere om det i Jyllands-Posten.

Klimavalg for unge og gamle
Valgbogen har fået navnet "Klimavalget" og punkterer flere myter.

Blandt andet myten om, at der skulle være en generationskamp mellem de unge og de gamle, når det gælder klima.

”Der var nok et billede af, at klimadagsordenen var drevet af de unge. Med Fridays For Future, besøg af Greta Thunberg i valgkampen og klimademonstrationer," siger valgforsker Kasper Møller Hansen til Altinget.

Men alle aldersgrupper endte med at have klima øverst på deres politiske dagsorden, viser undersøgelsen.

Venstres fremgang skyldtes DF-nedtur
Bogen aflyser også fortællingen om, at det var Lars Løkke Rasmussens pludselige  udmelding midt i valgkampen om at gå efter en SV-regering, der skaffede Venstre fremgang ved valget.

Der var intet, der tydede på, at de nye venstrevælgere kunne lide SV-udspillet, forklarer Kasper Møller Hansen til Ritzau ifølge Berlingske.

Fremgangen skyldtes i stedet Dansk Folkepartis nedsmeltning. 4,3 procent af Venstres stemmer kom fra DF, hvilket var valgets største enkelte vælgerbevægelse.

Venstre fik også tilgang af vælgere fra Liberal Alliance, som gik markant tilbage efter en tumultarisk tid i regering og ultimative krav om topskattelettelser.

Dan Jørgensen skal vidne i rigsret
Inger Støjbergs forsvar har indkaldt klimaminister Dan Jørgensen (S) som vidne i Rigsretten. Det oplyser Støjbergs advokat, Nicolai Mallet, til Ritzau ifølge Berlingske.

Jørgensen var udlændingeordfører for Socialdemokratiet, da Støjberg i 2016 ifølge vidner gav en ulovlig instruks om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Støjbergs advokat beskriver Dan Jørgensen som en af de dengang "mest ivrige folketingsmedlemmer, der forlangte løsning og handling fra forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg i forhold til barnebrude på de danske asylcentre".

Formålet med at hente Dan Jørgensen ind som vidne er at få "det nødvendige indblik i det politiske klima på tidspunktet," forklarer advokaten.

Fredag er der forberedende møde i Rigsretten.

Frederiksen til topmøde
I dag klokken 13 mødes alle EU's stats- og regeringschefer til topmøde i Bruxelles, og der er blandt andet grænsespørgsmål og LGBT-rettigheder i Ungarn på dagsordenen.

Altinget EU er din kompetente guide i dag og giver dig:

Partier vil have nye regler efter Bødskov-sag
Regeringens tre støttepartier kritiserer Socialdemokratiet i sagen om partiets erhvervsklub.

Både EL og R kræver regelændringer, efter at DR har afsløret, hvordan skatteminister Morten Bødskov (S) ved flere lejligheder har fået Skatteministeriets embedsmænd til at udarbejde materiale og oplæg til møder i S-erhvervsklubben. 

Det skriver Altinget.

"Hvis det her er lovligt, skal loven i hvert fald laves om. Det er helt forkert at misbruge embedsværkets ressourcer til at forberede oplæg, der egentlig har med parti-fundrasing at gøre," siger Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

Strid om brændeovne
Og så til ren luft og brændeovne, for efter en række forhandlingsmøder mellem partierne i rød blok om ren luft er en aftale nu udskudt.

Både Radikale og Enhedslisten meddeler således til Altinget, at det næste forhandlingsmøde er flyttet til efter sommerferien.

Forhandlingerne er gået i hårdknude, fordi de Radikale finder regeringens forslag til at bekæmpe de skadelige brændeovne alt for uambitiøst.

Læs mere her.

SF og EL vil bløde op på krav om studiepladser
Til gengæld fortsætter forhandlingerne om udflytning af uddannelsespladser fra de største byer til de mindre.

Og nu er SF og Enhedslisten enige om et krav til regeringen.

Regeringens udspil om at skære ti procent af studiepladserne på universiteterne i de fire største byer bør skrottes og i stedet laves til en målsætning frem mod 2030.

Det siger de to partier før torsdagens forhandlinger til Ritzau ifølge JP.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Folketinget og regeringen holder dansk EU-debat i forbindelse med Konferencen om Europas fremtid. Blandt talerne er Eva Kjer Hansen, der er formand for Europaudvalget, og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
  • Klokken 10: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd om læringsplatforme.

  • Klokken 10: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om de danske familiesammenføringsregler.

  • Klokken 10: Lancering af bogen "Klimavalget" med valgforskernes bud på, hvordan valgresultatet i 2019 skal forstås.  

  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om sikkerhed for personalet i landets fængsler.

  • Klokken 13: Møde i folketingssalen

  • Klokken 13.15: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om kommunernes økonomi for 2022.

  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om negative renter.

  • Klokken 14: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om Sundhedsstyrelsens samarbejde med imamer

Forrige artikel Valgforskere afblæser generationskampen: Folketingsvalget var et klimavalg for både unge og ældre Valgforskere afblæser generationskampen: Folketingsvalget var et klimavalg for både unge og ældre Næste artikel Opsplitning af cyberforsvarsenhed skal undersøges Opsplitning af cyberforsvarsenhed skal undersøges